Fiú

LMBT+: leszbikus, meleg és a többi ember… Melyik mit jelent?

Te tudod mit jelent LMBT+, nemi identitás vagy a szexuális irányultság? Segítünk ezek tisztázásban!

A melegek az azonos neműek iránt éreznek szexuális vonzalmat, de ennél sokkal sokszínűbb lehet az emberek közötti szexuális irányultság. 

Hogy kit nevezünk melegnek, arról nagyrészt megegyeznek a vélemények: ők azok, akik a velük azonos neműek iránt éreznek szerelmet, illetve testi/szexuális vonzalmat

A meleg emberekről eltérő vélemények alakulnak ki társadalmi és kulturális szinten, és ez egy sokkal bonyolultabb kérdés, mint az előbbi meghatározás. Egyesek helytelennek tartják, ha valaki a saját neméhez vonzódik, mivel ez a megszokottól eltérő. És vannak olyanok, akik nem foglalkoznak azzal, hogy mások ki iránt éreznek szerelmet, nem akarják ráerőltetni a környezet által képviselt normákat másokra. 

Ha a szexuális irányultság eltér a megszokottól 

Függetlenül attól, ki hogyan vélekedik, egy dolgot érdemes szem előtt tartani: nem lehet pozitív vagy negatív tulajdonságokkal felruházni senkit csak az alapján, hogy kit szeret vagy kihez vonzódik. Mivel sok országban még a mai napig társadalmi szinten nem egyöntetűen elfogadott az azonos nemű emberek párkapcsolata, és a törvény előtt gyakran kevesebb joggal rendelkeznek, ezért sokan el is szokták titkolni szexuális irányultságukat vagy akár valódi nemi identitásukat.

A környezetünkben a legtöbb emberről azt gondoljuk, hogy az ellenkező nemhez vonzódó heteroszexuális férfi vagy nő. Általában a szüleink is heteroszexuálisok (de ma már egyre több kivétel akad), így a melegeknél gyakran előfordul, hogy eleinte saját maguk sem tudják, hogy ők a saját nemükhöz vonzódnak. Azokat a szokásokat próbálják követni, amelyeket a környezetükben látnak, de valamiért ez nem működik, valahogy ebben a helyzetben nem érzik jól magukat. 

Nemi identitás

Attól függően, hogy ki milyen módon vonzódik a saját neméhez, különböző kategóriákat lehet felsorolni. Ezeket soha sem szabad szigorúan kezelni, mivel az emberek nagy része változhat és változik is az élete során. Lehet például, hogy melegnek gondolja magát, de később rájön arra, hogy valójában más nemi identitása van, és az ellenkező nemű emberek iránt érez vonzalmat. 

A saját nemhez való vonzódás és a nemi identitás alapján az emberiség sokkal változatosabb és színesebb, mint hogy egy kifejezéssel meg lehetne jelölni, ezért létrehoztak egy mozaikszót. Ez az úgynevezett LMBT+ megjelölés, amely az angol LGBT+ mozaikszó fordításából származik, és amely magyarul a leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális szavak kezdőbetűiből lett összeállítva. A „+” jel arra utal, hogy még sokkal több csoportot lehetne felsorolni. Ha úgy érzed, szükséged van rá, kérj segítséget: a Háttér Társaság telefonos lelkisegély-szolgálata az év minden napján 18:00 és 23:00 között várja hívásod.

Kiemelt kép innen

Háttér Társaság