Fiú

Milyen a szex, ha valaki a saját neméhez vonzódik?

Sokféle, egymásra figyelő és beleegyezésen alapuló - ugyanúgy, mint a heteroszexuális párok esetében.

Ahány ember, annyifélét gondolnak a szexről, de az alapszabály ugyanaz: a benne résztvevők ugyanazt akarják.

„A szex: a fantáziálástól az önkielégítésen át a szeretkezésig” című cikkben elolvashatod, hogy ahány ember, annyiféle fogalom él a szexről. Mi a Hintalovon Alapítványnál azzal értünk egyet, hogy mindenkinek az a szex, amit ő maga annak tart. 

Ugyanakkor, mielőtt bármibe beleegyeznél, jó, ha pontos fogalmaid vannak arról, mi mit jelent. Így könnyebb a partnered felé jelezni, ha vágysz valamire, pontosabban el tudod dönteni, hogy mi az, amit nem akarsz.   

Szex azonos nemű emberek között 

„A szexnek rengeteg formája van – a szeretkezés csak az egyik” című cikk a heteroszexuális (különböző nemű – férfi és nő) párok behatolással járó szeretkezését írja le. 

De szeretkezni nemcsak egy férfiból és nőből álló pár tud és akar. Szexuális vonzalmat a saját nemedhez tartozó iránt is érezhetsz: fiú fiúba, lány lányba is lehet szerelmes, és szexuális vonzalom is kialakulhat az azonos nem iránt. Hogy melyik embernek ki a vonzó és kivel akar szexuális életet élni, semmit nem jelent az illető személyiségére, szokásaira, szeretetének, szerelmének, szeretkezéseinek milyenségére nézve. A homoszexuális – azonos neműek iránti – vonzalom és kapcsolat ugyanolyan széles skálán lehet jó vagy rossz, szép és romantikus, életre szóló vagy egyéjszakás kaland, érzékenyen figyelő vagy önző, a partnere igényeivel nem törődő, mint a heteroszexuális. 

Szex az, amit mindketten akarnak

A homoszexuális szexuális kapcsolatokban ‒ a heteroszexuálishoz hasonlóan ‒ éppúgy az számít szexnek, szeretkezésnek, amit a felek annak tekintenek. Egymás érintése, csókolása, izgatása, kielégítése bármilyen formában történhet, amelyet mindkét fél akar, és amelybe mindketten beleegyeznek

A szex sokféle lehet, manuális, orális, anális

Mind a férfi–férfi, mind a nő–nő közötti szex lehet manuális (a kezet használják), orális (a száj is szerepet játszik), anális (a végbél érintett). Nők között a hüvely (a punci, latinul vagina) kézzel, szájjal, segédeszközzel való izgatása, a nemi szervek egymáshoz érintése, dörzsölése, hüvelyi behatolás ugyanúgy örömforrás, mint a heteroszexuális kapcsolatban a nőnek. A férfi–férfi párok esetében a behatolásos szex egyikük hímvesszőjének a partnere végbelébe való behatolását jelenti. Erről az anális szexről szóló cikkben olvashatsz.

Különbözik a homoszexuális párok szexuális élete a heteroszexuális párokétól?

Homoszexuális pároknak a teherbe esés kockázatát leszámítva ugyanúgy kell figyelnie a veszélyekre és megelőznie a kockázatokat, mint a heteroszexuálisoknak: a nemi szervekről és a szájból kórokozók juthatnak a másik ember szervezetébe. Óvszer és szájóvszer használata ugyanúgy szükséges, mint a heteroszexuális szexnél.

A védekezés és a higiéniai ugyanúgy fontos

A nő–nő párok esetében a behatolás a vaginába is történhet, de hasonlóan a heteroszexuális párokhoz, anális szexet is választhatnak. A behatoláshoz szexuális segédeszközt használhatnak – ugyanolyan eszközöket, mint amelyeket a heteroszexuális párok. Ezek megválasztására és használatára is igaz, hogy mint a szex bármilyen formájánál, egyénenként változó, hogy ki mire vágyik, és mi esik jól neki. Akár heteroszexuális, akár homoszexuális szexről van szó, a segédeszközök használatakor az egészségügyi kockázatok ugyanazok, mint a hímvessző behatolásakor vagy a nemi szervek, a száj érintkezésekor. Ezért nagyon fontos a segédeszközök óvatos megválasztása és a higiénia (tisztaság, fertőtlenítés). Közösen használt segédeszközök ugyanúgy átadhatnak kórokozókat, mint a nemi szervek vagy a száj.  

Egymásra figyelve az igazi

A homoszexuális és a heteroszexuális kapcsolatokban ugyanaz a feltétele annak, hogy a szeretkezés végül szép élmény lesz-e vagy sem: a feleknek egyet kell értenie abban, hogy ami történik, azt egymással, akkor és olyan formában akarják, ahogyan az éppen megtörténik. Nincs különbség abban sem, hogy egymásra figyelő, egymás igényeit figyelembe vevő pároknak van a leginkább esélye arra, hogy a szeretkezésük mind a kettőjüknek jó legyen. 

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép: Lisa Aisato