Lélek

Biológiai nemtől (fiú vagy lány?) a nemi identitáson át a vonzalomig

Tudd meg, mit is jelent fiúnak és lánynak lenni, mit jelentenek az ehhez tartozó kifejezések, és miért nem lehet csak ebben a két kategóriában gondolkodni.

Biológiai nem, nemi identitás, nemi önkifejezés és vonzalom: ismerős, félig ismerős kifejezések, némelyikről biztos sejted is, hogy mit jelent, van, amelyikről viszont talán még nem is hallottál. Hogy miért fontos, hogy értsd őket?

Mert ezen keresztül vezet az út olyan érdekes és fontos kérdésekhez, hogy mit is jelent fiúnak és lánynak lenni (mert ez valahogy mégiscsak több, mint hogy milyen a tested, nem?), vagy mi az a homoszexualitás és más LMBTQ+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer stb.) identitások. Azt reméljük, mire elolvasod ezt a cikket, te is rájössz majd, hogy mennyivel színesebb a világ, mint ahogy azt sokszor gondoljuk, és talán abban is segít, hogy magadat jobban megismerd.

A képen az emberkén láthatod, hogy melyik fogalom mivel van kapcsolatban. Míg a biológiai nem a testről szól, a nemi identitás arról, hogy mit gondolsz magadról. A nemi önkifejezés azt jelenti, hogyan mutatod meg a nemi identitásod, és hogyan látnak mások, a szexuális orientációd pedig azt jelzi, hogy kikhez vonzódsz. Mindegyik kifejezéshez két párhuzamos nyíl tartozik: az egyik mind a négy esetben férfiakkal, a másik a nőkkel kapcsolatos. Ez nem azt jelenti, hogy lányként csak a női nyíl vonatkozik rád, fiúként pedig a férfi! Épp ellenkezőleg: a nyilak azt mutatják meg, hogy mindenkinek lehet fiús és lányos oldala is, és azt lehet rajtuk megjelölni, hogy az adott kifejezésnél mennyire erőteljesen vannak valakiben jelen a fiús, illetve a lányos jellemzők.

Biológiai nem

A lányoknak puncijuk van, míg a fiúknak fütyijük. De ezen kívül a szervezetünkben lévő nemi hormonjaink, a növekedésünk során fokozatosan fejlődő másodlagos nemi jellegeink mind-mind elmondanak valamit a biológiai nemünkről. Azt, hogy ki születik lánynak vagy fiúnak, a fogantatáskor a hímivarsejtben lévő kromoszóma dönti el, ami vagy X ‒ ilyenkor lány születik, vagy Y ‒ akkor fiú. Körülbelül 13 éves kor körül a másodlagos nemi jellegek kialakulása ‒ fiúknál például szélesebb váll, mélyülő hang, lányoknál például formálódó mellek és csípő, keskeny derék ‒ szintén hozzájárul ahhoz, hogy kit tekintenek fiúnak vagy lánynak. Ezek megjelenésének erősségét a fiúk és a lányok szervezetében egyaránt fellelhető nemi hormonok (tesztoszteron és ösztrogén) aránya befolyásolja.

Biológiai nemünk általában egyértelműen megállapítható, de van olyan interszexuális ember is, aki férfi és női külső és/vagy belső nemi szervekkel is rendelkezik. Például pénisze és petefészkei is vannak, vagy épp vaginája és heréi.

A két nyíl azt jelöli, hogy melyik nem biológiai meghatározói milyen mértékben vannak jelen bennünk. Az egyik pont általában a jobb oldalon van, a másik pedig a balhoz közel, de az is előfordul (például interszexuális személyek esetében), hogy közelebb kerülnek egymáshoz.

Nemi identitás (gender)

A nemi identitásunk azt mutatja meg, hogy annak alapján, amit magunkról tudunk, mennyire érezzük magunkat fiúnak vagy lánynak. A legtöbben nőnek vagy férfinak tartják magukat, és ez általában megegyezik a testi jellemzőikkel. Ez azonban nem mindig van így: pl. a transz embereknek a biológiai nemükkel ellentétes a nemi identitásuk. Olyanok is vannak, akik nem tartják magukra igaznak mindazt, amit az emberek a fiúkról és a lányokról gondolnak, és ezért nem is tekintik magukat fiúnak vagy lánynak. Őket összefoglaló néven genderqueereknek (ejtsd: dzsenderkvír) nevezzük.

Minél inkább azonosulunk a férfiakról alkotott képpel, annál inkább a jobb oldalra kerülünk a férfi nyílon. (És ugyanez igaz a nőkről alkotott képre és a női nyílra is.) A két pont helye közt nincs összefüggés, ezek lehetnek nagyon közel és akár nagyon távol is egymástól.

Nemi önkifejezés

A ruhákkal, amiket hordunk, a frizuránkkal, cipőnkkel, ékszereinkkel vagy akár viselkedésünkkel (a nemünkkel indokoljuk, hogy miért nem végzünk házimunkát, vagy miért nem érdekelnek minket a műszaki dolgok) megmutathatjuk másoknak, mit gondolunk arról, hogy mi melyik nemhez tartozunk. Ezt nevezzük nemi önkifejezésnek. Sokan nőiesnek vagy férfiasnak tekintett stílust alakítanak ki, de akadnak olyanok is, akik ezekben a külsőségekben szeretnek semlegesek maradni. A nemi önkifejezésünk nem feltétlenül egyezik meg a biológiai nemünkkel (tehát lányként is lehetünk fiúsak és fiúként is lányosak), és nincs kapcsolatban a szexuális orientációnkkal sem.

A két nyílon a szerint tudjuk magunkat elhelyezni, hogy mennyire tartjuk magunkat külsőleg és viselkedésünkben nőiesnek vagy férfiasnak. A két nyíl független egymástól. Tehát lehetünk egyszerre nagyon nőiesek és férfiasak is, ebben az esetben mind a kettőn jobb oldalt helyezkedünk el. (Például, ha kinézetünkben nagyon nőiesnek érezzük magunkat, viselkedésünkben pedig nagyon férfiasnak.)

Vonzalom (szexuális orientáció)

A vonzalmunk azt mutatja meg, hogy milyen nemű emberhez szeretnénk fizikai (szexuális) vagy romantikus értelemben közelebb kerülni. Talán úgy tűnhet, hogy az emberek nagy része teljesen heteroszexuális (azaz férfiként a nőket, nőként a férfiakat szereti), de valójában nem ritka, hogy az emberek bizonyos szinten vonzódnak más neműekhez is: pl. sokan nem csak ellenkező neműekről fantáziálnak, álmodnak, nem csak velük kerülnek érzelmi vagy akár fizikai kapcsolatba. Az, hogy ki milyen nemű emberhez vonzódik, ki iránt érez szexuális vágyat, nagyon változatos lehet. Nincs jó vagy rossz irányú vonzalom, bármelyik szexuális orientáció teljesen természetes. Az ellenkező nem iránti vonzalmat ugyanúgy nem lehet valakiben erőszakkal vagy rábeszéléssel kialakítani, mint azt, hogy valaki a saját neme iránt érdeklődjön.

A pontjaink helye a nyilakon attól függ, hogy mennyire vonzódunk a lányokhoz és a fiúkhoz. Ha valamelyik nemhez erősen vonzódunk, akkor az a pontunk a jobb oldalra kerül, ha valamelyikhez kevésbé (vagy egyáltalán nem), akkor az a bal oldalra. De a pontok akár közel is eshetnek egymáshoz,  ez a helyzet pl. a biszexuálisok esetében.

Bauer Flóra, Heltai Júlia

Kiemelt kép innen