Kapcsolatok

Honnan tudhatom biztosan, hogy meleg vagyok-e?

Lehet, hogy meleg vagy? Sokan érzik magukat bizonytalannak – ezeket a kérdéseket gondold át, hogy közelebb kerülj a válaszhoz!

Ha bizonytalannak érzed magadat az érzéseidet illetően, akkor sem kell megijedni! Ez a cikk segíthet, hogy ha felmerült benned, hogy lehet, hogy meleg vagy, közelebb kerülj a válaszhoz – hogy jobban érezhesd magad a bőrödben.

A cím kérdésére a válasz sokszor egyértelmű, de annyiféle szimpátia, barátság, pozitív emberi kapcsolat létezik, hogy olykor már az is nehéz, hogy felismerjük, ha valakihez romantikus módon vonzódunk – pláne, ha ennek az iránya meglepő vagy szokatlan. Így aztán ha felmerült benned, hogy esetleg meleg vagy, de nem vagy biztos benne, semmiképp ne ess pánikba! Ez egyáltalán nem könnyű kérdés, és ugyan csak ritkán hallunk róla, de sokan találkoznak ezzel a helyzettel az életük során. Szerencsére neked is bőven van időd arra, hogy rájöjj, ki is vagy, és hogy is érzed magad igazán jól!

Ha bizonytalan vagy, válaszolj néhány kérdésre

Van azért néhány kérdés, amit érdemes átgondolnod, hogy közelebb kerülj a válaszhoz:

Szoktál veled azonos neműekről fantáziálni, álmodni? Van olyan veled azonos nemű ismerősöd, aki tetszik? El tudod képzelni, hogy valami történjen köztetek? Esetleg van is már ilyen tapasztalatod, és jól érezted magad közben?

Nincs rossz válasz!

Ha igennel válaszoltál a kérdések egy részére, akkor könnyen lehet, hogy tényleg valamennyire vonzódsz a saját nemedhez (is), de ez még mindig rengeteg lehetőséget hagy nyitva, hiszen nagyon sokféle szexuális orientáció létezik. A heteroszexualitáson túl az ember vonzódhat a saját neméhez is (homoszexualitás), vagy a sajátjához és az ellenkezőhöz is egyszerre (biszexualitás), sőt az is lehet, hogy számára egyáltalán nem számít az emberek neme (pánszexualitás), vagy hogy valaki senkihez sem vonzódik (aszexualitás). Ha több nemhez is vonzódsz, lehet, hogy mindegyik egyformán tetszik, de az is lehetséges, hogy valamelyikhez jobban vonzódsz, mint a másikhoz. A vágyaid lehetnek velük kapcsolatban hasonlóak, de különbözhetnek is: elképzelhető például, hogy az egyik nemmel kapcsolatban csak fantáziáid vannak, míg egy másikkal mondjuk ténylegesen is kapcsolatba szeretnél lépni.

Szexuális orientáció

Azt is fontos tudnod, hogy a szexuális orientációnk változhat az életünk során, hiszen ahogy egyre érettebbek és magabiztosabbak leszünk, abban is tudatosabbá válhatunk, hogy kik is tetszenek nekünk valójában. Bár sokan már gyerekkorukban biztosak benne, hogy ők melegek, mások csak később, fiatalként vagy akár felnőttként jönnek rá, hogy a saját nemükhöz (is) vonzódnak. Bármikor is kerüljön sor erre a felismerésre, sokak számára ez nehéz lehet, hiszen alapjaiban változtathatja meg, amit magunkról gondolunk, ráadásul ezután a melegeket sújtó előítéletekkel és az esetleges elutasítással is meg kell birkóznunk. Éppen azért, mert ez egy ilyen összetett és személyes kérdés, csak a szóban forgó személy dönthet arról, hogy miként tekint és hivatkozik magára, azonosítja-e magát az LMBTQ+ címke valamely betűjével.

Egyedül nehezebb…

Abban, hogy mindezzel kapcsolatban dűlőre juss, nagyon sokat segíthet, ha nemcsak magadban rágódsz ezeken a kérdéseken, hanem meg is beszéled őket valakivel. Ha jó a kapcsolatod a szüleiddel, akkor nyugodtan fordulj hozzájuk, de bármilyen megbízható ismerősöddel megoszthatod az érzéseidet, legyen az egy kedves tanárod vagy egy barátod. Ha viszont nincs olyan ember körülötted, akihez fordulni tudnál, vagy úgy érzed, hogy másfajta segítségre van szükséged, mint amit ők nyújtani tudnak neked, keresd meg a Háttér Társaságot telefonon, ahol szívesen beszélgetnek veled erről a témáról!

Bauer Flóra

Kiemelt kép innen