Kapcsolatok

A coming out segít, hogy LMBTQ+ emberként az lehess, aki vagy?

Van egy titkom... mi legyen vele? Mit érdemes átgondolni, mérlegelni a coming out előtt?

Voltál már úgy, hogy az életed egy nagyon fontos, de kevesek vagy éppen senki által nem ismert részét szeretted volna megosztani valakivel, de nem voltál biztos abban, hogy a másik hogyan reagál majd? Ha igen, akkor valószínűleg pontosan tudod, milyen gyomorszorító érzés lehet belekezdeni egy ilyen beszélgetésbe, és milyen óriási megkönnyebbülés, ha jól sül el.

A fent leírt helyzetet előbújásnak (vagy az angolból átvett „coming out”-nak) nevezzük, hiszen ilyenkor az ember előbújik az addigi „rejtekéből”. Megjelenik a nyilvánosság (legalábbis a nyilvánosság egy része, pl. a barátok, családtagok vagy akár a távoli ismerősök) előtt is, és megmutatja egy olyan oldalát, amelyet korábban még nem.

Ugyan több mindenről is szólhat egy ilyen előbújás, mégis leggyakrabban azt hívjuk így, amikor egy leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer (összefoglaló néven LMBTQ+) ember megosztja másokkal, hogy ő nem heteroszexuális, vagy hogy más a neme, mint amit a többiek gondolnak róla.

A coming out nem könnyű

A legtöbb LMBTQ+ ember számára az előbújás gyakran nehéz, hiszen csomó félelem kapcsolódhat hozzá. Mit gondol majd az adott ismerősöm a témáról? Nem ítél-e majd el? Nem veszi-e rossz néven, hogy eddig nem mondtam el neki? Egy olyan részemet mutatom meg, amelyet eddig nem ismert, vajon ezután is kedvelni fog? Ha nem is ítél el, vajon ezentúl nem néz-e rám másként? És még ezernyi kérdés, aggodalom kavaroghat az emberben, ezek pedig különösen gyötrőek lehetnek eleinte, amikor talán még ő maga sem békélt meg saját magával teljesen.

De nemcsak az eltelt időtől függ, hogy mennyire nehéz és félelmetes a coming out, hanem a közben felgyűlt tapasztalatoktól (pl. hogy ki hogyan reagált a hírre korábban) és attól is, hogy éppen mennyire áll hozzá közel az, akinek elmondani készül, hogy ő is LMBTQ+ ember. Ha valakivel nagyon közel állnak egymáshoz, joggal remélheti, hogy a másik megértő és támogató lesz, de könnyen lehet, hogy ennek ellenére is jobban izgul, hiszen bármennyire is bízik a legjobb kimenetelben, gyakran ott van az az aljas „de mi van, ha…” kezdetű mondat. Ez a „de mi van, ha…” pedig óriásivá tud válni, hiszen számára nagyon-nagyon fontos, hogy a másik jól reagáljon, és megerősítse őt.

Október 11. a Nemzetközi Előbújás Napja. Kép forrása

Az előbújás tehát gyakran nehéz, hiszen az ember ilyenkor kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ettől sérülékeny lesz, és ebben az állapotban akkor is hajlamos túlgondolni, ha amúgy biztos lehetne a pozitív fogadtatásban. A jó hír viszont az, hogy talán éppen ezért egy jól sikerült coming outot gyakran a világ legmeghatóbb, legfelszabadultabb, legboldogabb érzése kísér, és amúgy is ezerféle szuper következménnyel jár!

Kapásból ott van a legalapvetőbb, de talán legfontosabb: nem kell tovább titkolózni azok előtt, akik már tudják, hogy ő LMBTQ+ ember, hanem őszintén, a maga teljességében lehet velük. Ez nem csak azért jó, mert kevesebb stresszel jár, hanem azért is, mert máris talált olyanokat, akikkel megoszthatja az esetleges nehézségeit, élményeit a téma kapcsán: ha nehezen fogadja el saját magát, ha fél a további coming outoktól, vagy ha éppen szerelmi bánata vagy öröme van. Az előbújás ráadásul egyébként is minőségi váltást jelenthet egy kapcsolatban (legyen az baráti vagy családi, esetleg távolabbi viszony), hiszen a fogadó fél megtapasztalja, hogy bíznak benne, megtud valami fontosat a másikról, az előbújó fél pedig megélheti, hogy a másik érdemes a bizalmára.

Ha előbújtál, már nem lesz hova „visszabújnod”?

Amikor az ember már mindenkinek elmondta, akinek csak akarta, és sokan már eleve úgy ismerik meg (pl. ismerősökön keresztül), hogy tudják róla, hogy LMBTQ+ ember, akkor is kerül majd olyan helyzetekbe, amikor döntést kell hoznia. Persze nem biztos, hogy mindig szükség van egy újabb nagy-nagy beszélgetésre – de pl. egy véletlenszerűen összeverődött társaságban el kell döntenie, hogy úgy beszél-e a párjáról, hogy egyértelmű legyen a neme, vagy sem, és hogy csak annyit mond-e az előző napi buliról, hogy milyen zene szólt, vagy azt is, hogy egyébként queerpartin járt. Ugyanígy folyamatos kérdés lehet az is, hogy megfogja-e a párja kezét nyilvános helyen, hiszen még ha az alapvető válasz igen is, ezt könnyen felülírhatja pl. a napszak, a környék és akár az aktuális lelkiállapota is.

Október 11. a Nemzetközi Előbújás Napja, amelyet 1988 óta ünnepel az LMBTQ+ közösség a világ több országában, köztük Magyarországon is. Ez a nap remek lehetőség az előbújáshoz például azok számára, akik már régóta tervezgetik ezt a lépést az életükben valaki felé, hiszen ebben az időszakban több LMBTQ+ szervezet is kampányokat szervez, kifejezi támogatását a közösség tagjai felé, ami növelheti a biztonságérzetet, és egy támogató közeg jelenlétével járulhat hozzá a folyamathoz.

Természetesen egy spontán előbújás is alakulhat szerencsésen, és egy hosszan tervezgetett coming out során is érhetnek minket meglepetések, mégis talán érdemes néhány dologra odafigyelni, felkészülni, ha megtehetjük.

Ha arra is számítuk, hogy a coming out fogadtatása pozitív, akkor is fontos lehet egy számunkra biztonságos tér, a hosszabb beszélgetésre elegendő idő. Különösen igaz ez, ha a kapott reakció elsőre negatívnak, bántónak tűnik. Egy mélyebb beszélgetés során mindkét félben tisztázódhatnak a felmerülő kérdések, hiszen sokszor egy elsőre furcsa, esetleg sértő megjegyzés mögött is rejtőzhet aggodalom vagy információhiány (pl. „Akkor nekem már sohasem lesz unokám?!”). Ha valaki nagyon aggódik egy számára fontos személy válasza miatt, akár puhatolózással is kezdheti a folyamatot, megkérdezve az illetőt, mit gondol általánosságban az LMBTQ+ személyekről. De persze ez is lehet csalóka, hiszen sokaknak csak addig vannak ezzel problémái, amíg nem szembesülnek azzal, hogy a közvetlen környezetükben is van érintett.

Amikor a coming out nem jó ötlet

Olykor szélsőséges vagy akár meglepő reakciók is születhetnek: előfordulhat, hogy a másik meg sem lepődik, csak vállat von, de az is, hogy elsírja magát. Ez lehet kellemetlen és megható is, de mindenképpen természetes reakció, ami nyilván magával a coming outolóval is előfordulhat. Nem kell ezektől a helyzetektől sem megrémülni, teljesen rendben van például, ha egy szülőnek, családtagnak vagy akár barátnak időre van szüksége a hír feldolgozásához. Ez nem jár a másik elvesztésével, sőt erősebbé is teheti a kapcsolatot hosszú távon. De legalább ugyanennyire fontos, hogy sajnos vannak olyan helyzetek is, amikor a válasz egy nagybetűs NEM kell, hogy legyen az előbújás ötletére!

Az elsődleges ugyanis a testi és a lelki biztonság: ha úgy tűnik, hogy az előbújással valaki ezt kockáztatja, akkor bármennyire rossz érzés és nehéz is a titkolózás, lehet, hogy érdemesebb mégis inkább rejtve maradni.

Ez nem jelenti azt, hogy meg kell tagadni az azonosságtudatát, csak azt, hogy az illető nem akar felesleges fájdalmakat megélni, és ettől ügyesen meg is védi magát. Ez pedig teljesen rendben van. Mindenki számára, aki tanácsot, segítséget szeretne kérni coming out ügyben, ajánljuk a Háttér Társaság Egyesület Információs és Lelkisegély Szolgálatát, amely a hét minden napján 18 és 23 óra között elérhető telefonon, Skype-on és chaten is a következő adatokkal:

  • ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37
  • normál díjas vonal: +36 1 329 33 80
  • SKYPE név: „segelyvonal”
  • Chat: http://chat.hatter.hu

Ne feledd, a coming out összetett dolog: sok tervezgetés és várakozás előzheti meg, de az is lehet, hogy csak úgy megtörténik. Ugyanúgy lehet szívfájdítóan megható, mint vicces, kínos vagy éppen meglepően átlagos. Az viszont biztos, hogy az előbújásáról mindenki maga dönt: akkor és úgy kell történnie, amikor és ahogy ő szeretné.

Heltai Júlia, Bauer Flóra

Kiemelt kép innen