Világ

Gyerek tanácsadókat keres a Hintalovon Alapítvány!

Sok idegen kifejezéssel találkoztál már, amikor valamilyen szabályt, törvényt akartál megérteni? Szívesen tudnál többet a gyerekjogokról? Érdekel a bíróságok világa? Ez a felhívás akkor neked szól: jelentkezz tanácsadónak!

Mi ez?

A Terre des Hommes és partnerei gyerek tanácsadó testületeket alakítanak Romániában, Franciaországban és Magyarországon – itthon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány segítségével a CLEAR-Rights projekt keretében. Ezek a csapatok segítik a szervezeteket gyerekbarát anyagok kidolgozásban, érdekképviseletben és figyelemfelkeltésben. A projekt fő témája a gyerekbarát igazságszolgáltatás, a gyerekjogok, a jogi segítségnyújtás gyerekeknek.

Miben tudsz segíteni?

  • Hogy jobban érthető legyen egy gyerek számára, hogy mi történik vele, ha bíróságra kerül. 
  • Hogy a jogászok, ügyvédek úgy beszélgessenek a gyerekekkel, ahogy az a legjobb a gyerekeknek.
  • Felhívni a figyelmet a gyerekek jogainak fontosságára.
  • Ezekhez készülő anyagok véleményezésében, alakításában.

Hogyan áll össze ez a csapat?

10 fiatalt keresünk, 15 és 20 év között. Fontos, hogy a csoport minél vegyesebb legyen lakhely, nem, életkor és az igazságszolgáltatással kapcsolatos tapasztalat tekintetében.

Miért érdemes jelentkezni?

Egy olyan csapat része lehetsz, amely segít szakembereknek, hogy a gyerekek számára biztonságosabb, érthetőbb legyen az igazságszolgáltatás, a jogi folyamatok. Felhívja a figyelmet a gyerekek szempontjaira, kihangosítja a kortársakat.

A közös munka során tapasztalatot szerezhetsz a gyerekjogok területén, mélyítheted a tudásod, illetve megtapasztalhatod, hogy milyen, amikor partnerként dolgozunk együtt. Egy nemzetközi projekt részese lehetsz.

Hogyan fog működni ez a csapat?

  • 2021. június 28-29-én tartunk egy kétnapos, ismerkedős, indító találkozót Budapesten, mindkét nap 10 és 15 óra között.
  • 3 havonta találkozunk személyesen egy teljes napra Budapesten (2021: szeptember, december, 2022: március, június, szeptember).
  • Havonta online találkozókat tartunk.
  • 2022. szeptember végéig dolgozunk együtt.

Hogy tudsz jelentkezni?

2021. június 20-ig várjuk a jelentkezéseket ezen a linken keresztül. Június 24-ig tartjuk az interjúkat azokkal, akiket meghívunk egy személyes (akár online) találkozásra. Utána alakul ki a csapat. Minden jelentkezőnek visszajelzünk.

Hogyan kezeljük az adataidat?

Ide kattintva elolvashatod.

Hogyan figyelünk a biztonságodra?

A Terre des hommes Gyermekvédelmi irányelve a projekt minden tevékenységére kiterjed, hogy biztonságos környezetet biztosítson minden érintett gyerek és fiatal számára. Minden résztvevő (18 év alatti gyerekek esetében törvényes gondviselőik is) aláírja a hozzájárulási nyilatkozatot, amely az összes vonatkozó információt tartalmazza.

A CLEAR-Rights projekt az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság Programjának (2014-2020) keretében valósul meg.