Szülőség

Párkapcsolat a szülővé válást követően

A változással nem kell felborulnia a korábbi egyensúlynak...

A kilenc hónap elég ahhoz, hogy egy baba megszülessen, de ahhoz kevés, hogy egy pár szülővé váljon. A babavárás, majd a kisbaba mellett az élet sok-sok örömet tartogat, és persze sok kihívást is. De ha tudatosan készülünk rá, a szülővé válás mellett meg tudjuk őrizni a párkapcsolat varázsát is.

Ahogy egy kisbaba érkezése sem a születéssel kezdődik, hanem a várandóssággal, úgy a családdá válás folyamata is a terhességgel indul. Ez az időszak sok változást hoz, és bár egy stabil és meghitt párkapcsolat kiteljesedik a gyerek érkezésével, a párok többsége mégis feszültséget tapasztalhat a terhesség, várakozás során. Ez nem is meglepő, hisz sok minden átalakul, aminek egy részére persze fel lehet készülni, de vannak előre nem látható dolgok is. Ne ijedjetek meg, ha sok kérdésre, kétségre az első pillanatban nem találtok választ, ha másként élitek meg ezt az időszakot. Ez teljesen érthető. Az is természetes, ha elbizonytalanodtok, hogy vajon hogyan őrizhető meg a korábbi jól működő életetek, a családi, baráti kapcsolataitok. A kismamák valóságos érzelmi hullámvasúton robognak: boldogság, izgatott várakozás, bizonytalanság, aggodalom érzései kavaroghatnak bennük. A leendő apát pedig nyomaszthatja a családért való felelősségvállalás, a párjáért való aggódás, talán a lakhatás és egyáltalán, az elkövetkező mindennapok. 

Hogyan őrizhető meg a párkapcsolat?

  • Beszéljetek őszintén és nyíltan az érzéseitekről, igényeitekről, álmaitokról és kétségeitekről. Hallgassátok meg figyelmesen a másikat.
  • Beszéljétek meg együtt a gyakorlati kérdéseket is. Ide tartozik, hogy ki mit gondol a gyereknevelésről, ki milyen háztartási teendőket vállalna, milyen legyen a munkamegosztás kettőtök között.
  • Azt is beszéljétek át, hogyan tudnátok többet törődni a másikkal: hogyan lehetne közös programokat szervezni, és hogyan tudnátok egymásra több időt fordítani. Fektessetek ugyanannyi energiát az együtt és a külön töltött időbe is. 

A babavárás nem mindig terv szerint alakul, és az is előfordulhat, hogy nem is terveztétek a babát. Párkapcsolati nehézségek üthetik fel a fejüket, lehet, hogy arra gondoltok, jobb, ha szakítotok és külön utakon folytatjátok. Ilyen esetben különböző szakemberekhez (pl. családi tanácsadó, párkapcsolati tanácsadó, pár- és családterapeuta, mediátor) fordulhattok segítségért.

Elkerülhetjük az elhidegülést?

Egy kisbaba születése rengeteg örömteli pillanatot hoz a család életébe, ugyanakkor olyan kihívások elé is állítja a párokat, amelyekkel közösen kell szembenézniük. Legyetek ezekben a helyzetekben is partnerei a másiknak! Mindenkinek időre van szüksége ahhoz, hogy egy másfajta egyensúlyt teremtsen meg, hiszen egymásra is kevesebb időtök jut. Próbáljátok kitalálni, hogyan lehetne megosztani a feladatokat és a felelősséget! Az anyáknak testileg is fel kell épülnie, a párjának pedig a munka és a család között kell egyensúlyoznia.

Mit tehetünk a jó párkapcsolat érdekében?

  • Hallgassátok meg egymást, és beszélgessetek az érzéseitekről, elvárásaitokról és a szükségleteitekről is.
  • Egységben az erő! Tekintsetek csapattársként egymásra, osszátok fel úgy a szerepeket, hogy abban , mindketten jól érezzétek magatokat, és tudjátok egymást segíteni is. Ne fáradtan beszélgessetek egymással, próbáljátok akkorra időzíteni, amikor már alszik a gyerek, vagy eljuttok egy közös sétára.
  • Töltsetek időt kettesben, a baba nélkül is! 

Figyeljünk egymásra!

A kapcsolatotok az egyensúlykeresés kezdeti hónapjai után is megérdemli a figyelmet. Az óvoda megkezdése, az első osztály, a kamaszkor, az első szerelem nem csak a gyerek életében mérföldkövek. Szülőként is kihívást jelentenek ezek az időszakok, amelyekhez alkalmazkodni kell. Az egymás iránti tisztelet és megértés elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermeketeket mindenben támogatni tudjátok.

Ne ijedjünk meg a nehéz mindennapoktól!

  • Bátran mutassátok meg egymásnak, amikor nehéznek érzitek a mindennapokat vagy sebezhetőnek érzitek magatokat! A jó kapcsolat olyan, mint egy biztonságos fészek, ahol nyugodtan megoszthatjátok a kétségeiteket és a bizonytalanságaitokat csakúgy, mint a sikerélményeiteket.
  • A nézeteltérések a kapcsolatok természetes velejárói. A szabályok egyszerűek: legyetek mindig tisztelettudóak egymással, ne próbáljátok meg minden áron meggyőzni a párotokat a saját igazatokról.  Fogadjátok el, hogy egyes dolgokról eltérően vélekedtek, és törekedjetek kompromisszumra.
  • Adjatok egymásnak lehetőséget kibontakozni nem csak a munka, a tanulás és a hobbi, de ugyanúgy a gyermekkel való időtöltés területén is.

Yelon szerkesztőség

Kiemelt kép innen.

A cikk a Flamand kormány Jóléti, Közegészségügyi, Családi és Szegénységcsökkentési minisztériuma által kezdeményezett ‘Thursday date day’ Csütörtöki randinap kampányának tartalmai alapján készült. Az eredeti kampány célja az volt, hogy nyitottabbá tegyék a párkapcsolatokról és a problémákról való beszélgetést, valamint köztudatba hozzák a már létező támogatási lehetőségek. A kapcsolódó cikkekben szó esik az intimitásról, a kommunikációról, a konfliktuskezelésről, a közös időtöltés és a lelki egészség szerepéről. 

Eredeti cikkek fordította Czefernek Dorottya, Dankó Bernadett, Poesz Nikolett és Ridavits Nóra.