Szülőség

Lelki egészség a kiegyensúlyozott párkapcsolat titka

Ha te jól vagy, ti is jól lesztek

Észrevetted már, hogy amikor jó napod van, a párod is derűsebb lesz? És ha neki van jó kedve, az rád is átragad? A lelki egészség függ a kapcsolat működésétől és ez fordítva is igaz: ha lelkileg minden rendben, az a kapcsolatotokra is pozitív hatást gyakorol.

Manapság mást sem hallani, mint hogy milyen fontos az egészséges életmód: a sport, a megfelelő táplálkozás, a káros szokások elhagyása. Az egészséges testhez mindez nélkülözhetetlen. De mi van a lélekkel? A lelki egészség megőrzéséért is tennünk kell, de ez egyfajta belső munka. Nem olyan, mintha összeállítanánk egy sor receptet egy diétához vagy összeraknánk a heti edzéstervet. A lelki egyensúlyunk megőrzéséhez, ahhoz, hogy harmóniában éljünk magunkkal vagy a párunkkal, be kell tartani néhány alapvető dolgot. Például próbáljuk kerülni a nagyfokú stresszt, amennyire ez lehetséges, aludjunk eleget, álljunk pozitívan a dolgokhoz, fejlesszük az önbizalmunkat.

Egészséges lélekkel a harmonikus párkapcsolatért – de mi is az a lelki egészség?

Ha jól érzitek magatokat a bőrötökben, az kihat a párkapcsolatotokra, hiszen ilyenkor ezt a pozitív lelkiállapotot vetítitek ki egymásra. Ezáltal pedig könnyebben küzditek le a kapcsolat mindennapos nehézségeit is. A jókedv nem fogja megtartani a kapcsolatotokat, nem simítja el a konfliktusokat.De egy mosoly a partneredre, egy közös nevetés pozitív hatással lehet mindkettőtökre.

A lelki egészség elérésének része a megfelelő önbizalom is. Ha egészséges önbizalommal rendelkezel, akkor vállalod önmagad a párod előtt már a kapcsolatotok elején. Ez azt is jelenti, hogy nem mondasz csak azért valamire ‘igent’, mert meg akarsz felelni a másik elvárásainak. Vállalod magad, és képes vagy nemet is mondani. 

Ezek mind-mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy mindketten úgy érezzétek, a nehézségekről is lehet beszélni, hiszen sem az önértékelésetek, sem az önbecsülésetek nem szenved csorbát. A stresszhelyzetekkel és az élettel együttjáró nehézségekkel is könnyebb felvenni a harcot így.

Tudod, mit jelent a lelki ellenállóképesség azaz a reziliencia? A problémákkal szembeni rugalmas ellenálló képességet lelki ellenállóképességnek vagy rezilienciának nevezzük. A reziliencia a kiegyensúlyozott lelkiállapot (optimális működés) visszanyerésének képessége. Vagyis a megterhelő körülményekhez való sikeres alkalmazkodás. A reziliens embernek van ahhoz elég lelki ereje, hogy talpra tudjon állni, ha valamilyen csalódás érte, teherbíró, vagyis pszichológiai értelemben is ellenálló. Továbbá, a rezíliencia mint védőfaktor fontos szerepet játszik például a depresszióval való megküzdésben, valamint szorosan összefügg a pozitív érzelmekkel, amelyek befolyással vannak az önbecsülésre is. A rezíliencia fejlesztése nemcsak titeket fog megerősíteni, hanem a kapcsolatotokat is, és a családi életetekre, ezáltal a gyereketek lelki állapotára is pozitívan hat. A rezilienciát kérdőív formájában mérni is lehet.

Ha jó a párkapcsolatunk, az kihat a lelki egészségünkre is

Most fordítsuk meg a dolgot: ha elégedettek vagytok a kapcsolatotokkal, többnyire jól érzitek magatokat a bőrötökben is. Kutatások támasztják alá, hogy egy jól működő párkapcsolat nagymértékben befolyásolhatja a felek egészségi állapotát. Jobban alszunk, magasabb lesz a várható élettartamunk, kevésbé érezzük a stressz negatív hatásait és még az immunrendszerünk is erősödik. Egy harmonikus kapcsolat tehát reziliensebbé tesz titeket. Hogyan tudja a kapcsolatotok a rezilienciát erősíteni?  Próbáljatok ki közösen valami újat, szánjatok időt egymásra, beszélgessetek, tekintsetek vissza együtt az aznap történtekre, és osszatok meg egymással három pozitív pillanatot, amit aznap átéltetek. Ha pedig már gyereketek is van, őt is vonjátok be a közös családi beszélgetésbe, az élmények megosztásába.

A cikk a Flamand kormány Jóléti, Közegészségügyi, Családi és Szegénységcsökkentési minisztériuma által kezdeményezett ‘Thursday date day’ Csütörtöki randinap kampányának tartalmai alapján készült. Az eredeti kampány célja az volt, hogy nyitottabbá tegyék a párkapcsolatokról és a problémákról való beszélgetést, valamint köztudatba hozzák a már létező támogatási lehetőségek. A kapcsolódó cikkekben szó esik a szülővé válásról, intimitásról, a kommunikációról, a konfliktuskezelésről és a közös időtöltés szerepéről. 

Az eredeti cikkeket fordította Czefernek Dorottya, Dankó Bernadett, Poesz Nikolett és Ridavits Nóra.