Szülőség

A beszélgetés szerepe a párkapcsolatban

Elmondjam? Ne mondjam? Hogyan? Mikor?

Hogyan beszéljünk a partnerünkkel? És hogyan ne beszéljünk vele? Miért fontos, hogy a napi közlendőkön túl igazi beszélgetés is legyenek közöttünk? Miért éri meg rászánni az időt, hogy meghallgassuk a párunkat? A válasz nagyon egyszerű: hosszú távon csak megfelelő kommunikációval működik egy kapcsolat. De a jó hír, hogy ez gyakorolható és tanulható.

A jó és kiegyensúlyozott kapcsolatnak több alappillére is van: a szeretet, a bizalom, az intimitás, de talán az egyik legfontosabb az egymás közötti kommunikáció. Ha van beszélgetésl, akkor nem csak a problémáikat tudják  megoldani, de egymáshoz is közelebb kerülhetnek. A megfelelő kommunikáció fenntartja az egymás iránti figyelmet, életben tarthatja a szerelmet, krízishelyzetben pedig meg is mentheti a kapcsolatot. 

Befizetted? Elintézted? Megfőzted?

A megfelelő kommunikáció többet jelent, mint a napi feladatokra való rákérdezést, felszínes érdeklődést. A mindennapi teendők mellett, például hogy ki fog bevásárolni, ki hozza haza a gyereket az óvodából vagy iskolából, vagy ki viszi le a szemetet, komolyabb, hosszabb beszélgetés is megvalósulhat. A ‘Mi volt a gyerekkel?’, ‘Mi volt a munkahelyeden?’ éppen olyan felszínes beszélgetéskezdemények, mint amilyeneket mindannyian tapasztaltunk már korábban. Mi volt ma az iskolában? – tette fel a kérdést valamelyik szülőnk. A válaszra mindannyian emlékszünk… 

Futó párbeszéd vagy tartalmas beszélgetés?

Szükség van a fenti párbeszédekre, információátadásra a kapcsolaton belül, sokat is nyújthatnak, de ezek nem annyira beszélgetések, mint inkább a mindennapok gördülékenységéhez szükséges közlendők. Egy kapcsolat viszont akkor működik kiegyensúlyozottan, ha mindkét fél igényei teljesülnek, ha mindenki önmaga maradhat az együttélés során is. Ehhez viszont az kell, hogy ki tudjátok fejezni az igényeiteket, és persze az is fontos, hogy utána a másik fél kérését is teljesítsétek. Ha ez a kölcsönös őszinteség és odafigyelés megvan, akkor hosszú távon is elégedettek maradhattok a kapcsolatban, és megerősödhet bennetek az összetartozás érzése. 

Hogyan lesz tartalmas a beszélgetés? 

A napi közlendők mellett szükség van igazi, mély beszélgetésekre is. Erre kicsit több időt és figyelmet kell szánnotok, akkor is, ha pont ezt a legkönnyebb halogatni a mindennapi teendőink miatt. De a mély beszélgetések megérik az időt és a rájuk fordított energiát, figyelmet, hiszen csak így  értheted meg igazán a párodat, ez segíthet át benneteket a vitákon, konfliktushelyzeteken, kapcsolati válságokon. A továbbiakban ezzel kapcsolatban olvashattok tippeket.

Így lesz jobb a kommunikáció:

  • Szánjatok időt a  beszélgetésre, amiben fontos, hogy egyikőtök se érezze magát kellemetlenül. Nem célszerű, ha csak gyorsan túl akartok esni rajta, vagy nem érzitek jól magatokat közben.
  • Nem minden pillanat megfelelő arra, hogy beszélgessetek, ezért próbáljátok meg felmérni, hogy a partnereteknek mikor alkalmas. Tartsátok tiszteletben amennyire csak lehet, ha a párotok például nem szereti, ha zavarják tévénézés közben. Várjatok egy alkalmas pillanatra, vagy akár közösen is megbeszélhettek egy időpontot.
  • Nem árt néha átgondolni a kapcsolatotokat, és őszintén elmondani egymásnak, mi az, amit nagyon, kevésbé vagy egyáltalán nem szerettek. Figyeljetek az elengedő pozitív kommunikációra is! Nevezzétek meg a dolgokat, amelyeket szerettek, és ha boldogok vagytok, annak is adjatok hangot. Ez mindkettőtöket jó érzéssel fog eltölteni, és ösztönözni fog arra is, hogy a rossz dolgokról is beszéljetek.  
  • Hallgatni is tudni kell. Kérdezzétek meg egymástól, ki mit gondol, és milyen érzések kavarognak benne, majd hallgassátok figyelmesen végig a választ. 
  • Ha gyereketek lesz, az életetek párként gyökeresen felfordul. Figyeljetek arra, hogy partnerként is eleget beszélgessetek egymással, ne csak szülőként vitassátok meg a napi teendőiteket.  
  • Egy párkapcsolat nem mindig csupa móka és kacagás. Minden párkapcsolatban előfordulnak hullámvölgyek, és ez teljesen rendben van. Ne felejtsétek el éreztetni a párotokkal, hogy mindig számíthat rátok, még a nehezebb időkben is.  

Yelon szerkesztőség

Kiemelt kép innen.

A cikk a Flamand kormány Jóléti, Közegészségügyi, Családi és Szegénységcsökkentési minisztériuma által kezdeményezett ‘Thursday date day’ Csütörtöki randinap kampányának tartalmai alapján készült. Az eredeti kampány célja az volt, hogy nyitottabbá tegyék a párkapcsolatokról és a problémákról való beszélgetést, valamint köztudatba hozzák a már létező támogatási lehetőségek. A kapcsolódó cikkekben szó esik a szülővé váláskorai szakaszáról, az intimitásról, a konfliktuskezelésről, a közös időtöltés és a lelki egészség szerepéről. 

Eredeti cikkeket fordította Czefernek Dorottya, Dankó Bernadett, Poesz Nikolett és Ridavits Nóra.