Gyereknevelés

Alkohol és drogok – mikor, hogyan beszélgessünk róluk?

Mikor? Minél korábban. Hogyan? Őszintén. Ez a legjobb módja a megelőzésnek, és csak így van esély arra, hogy a gyerekünk időben el tudja dönteni, minek is kell ellenállnia.

Talán te is találkoztál már az érzéssel, amikor amiatt aggódsz, mi történik a kamasz gyerekeddel az éjszakában. Vajon kivel van? Mit csinál? Kipróbál-e valamilyen szert? Az is lehet, hogy még csak óvodás vagy kisiskolás, de már megfordult a fejedben, hogy mi lesz, ha elkezd kamaszodni, lázadni, bulikba járni. 

A legtöbb szülő, ha nem is szívesen beszél róla, de tisztában van vele, hogy kamasz gyereke jó eséllyel kipróbálja az alkoholt és talán más tudatmódosító szereket is. Az ezzel kapcsolatos szorongás egyfelől természetes, hiszen számtalan veszélye van a legális és illegális szereknek, ugyanakkor az is érezhető, hogy a tiltás vagy a veszekedés nem fogja megvédeni tőlük a fiatalokat. Ennek az életkornak természetes velejárója, hogy a kamaszok új dolgokat próbálnak ki, keresik önmagukat, feszegetik a határokat. Szülőként mégis sokat tehetsz azért, hogy a gyereked kevésbé legyen kitéve az ártalmas szerek és a függőség veszélyének. Az egyik kulcs, hogy a témával való foglalkozást nem kamaszkorban kell elkezdeni. Cikkünkben azt járjuk körül, melyik életkorban hogyan érdemes beszélni az alkoholról és a drogokról.

Már óvodáskorban kialakulhatnak fontos készségek

Egy óvodáskorú gyermek még nem feltétlenül áll készen rá, hogy az alkohol vagy a drogok hatásairól beszélgessen. Ez az az életkor azonban, amikor nagymértékben fejlődik az önálló döntéshozás és a nemet mondás készsége. Szülőként ezt úgy tudod leginkább segíteni, ha hagyod, hogy a „tét nélküli” kérdésekben önállóan döntsön. Például nem történik semmi katasztrófa, ha reggel visszautasítja az általad kiválasztott ruhát, és valami olyat választ helyette, ami színben egyáltalán nem passzol. Arról is beszélgethettek, hogy szabad nemet mondani a játszótéren, ha olyan játékra hívja egy másik gyerek, amelyhez neki éppen nincs kedve. 

Szintén nagy szerepe van ebben az életkorban a modelltanulásnak. A gyerekek ilyenkor szivacsként szívják magukba azokat a szokásokat, hozzáállást, amelyeket a szüleiktől látnak. Ha a gyereked azt látja, hogy alapvetően egészségesen táplálkozol, odafigyelsz magadra, sportolsz, és felelősen fogyasztasz alkoholt, biztosan hatással lesz az ő későbbi szokásaira is. Érdemes tehát szülőként elgondolkodni a saját hozzáállásodon és a családodból hozott mintákon az alkohollal és egyéb szerekkel kapcsolatban. A szenvedélybetegségekben érintett családokban gyakori, hogy nem beszélnek a betegségről, amelynek hátterében szinte mindig ott van a szégyen érzése. Óriási lépés, amelyet egy szülő a gyerekéért tehet, ha beismeri, hogy problémája van, és segítséget kér. 

Iskoláskorban egyre fontosabbá válnak az információk

Már iskoláskor előtt adódhatnak remek alkalmak, amikor érdemes a gyerekekkel arról beszélgetni, hogyan működik a testünk. Ilyen lehet akár egy-egy betegség kapcsán a gyógyszerbevétel, amikor könnyen rávilágíthatsz arra, hogyan változtathatja meg egy szer az emberi test működését. A rajzfilmek, reklámok, családi események is jó lehetőséget adnak a beszélgetésre. Iskoláskorban a gyerekek már képesek összetettebb információkat is megérteni, ugyanakkor a szülők még nagyon fontos referenciaszemélyek, kevésbé jelenik meg a lázadás. Ebben az életkorban már bátran és nyíltan lehet beszélgetni velük az alkoholról és a drogokról. Jó, ha ösztönzöd a gyereked arra, hogy kérdéseket tegyen fel, és legyél nyitott te is az érzéseire, a gondolataira a témával kapcsolatban. Fontos, hogy szülőként is informálódj a témában, különös tekintettel az egyre népszerűbb, új típusú dizájnerdrogokra.

Kamaszkor

Ebben az életkorban már rengeteg tudással rendelkeznek a fiatalok a különböző szerekről. Jó, ha eddigre már világos a gyermeked számára a te hozzáállásod, véleményed az alkohol- és drogfogyasztással kapcsolatban. Bár ez az időszak a lázadás és az önállóság kialakításának időszaka, úgy tudod a legjobban segíteni a gyerekedet, ha megpróbálod a lehető legjobban elfogadni és kifejezni a szereteted a számára, illetve érzékeltetni, hogy tiszteled mint önálló embert. Ha egy gyerek szeretve és elfogadva érzi magát, kisebb eséllyel fog szerekhez nyúlni azért, hogy ideiglenesen javítsa az önértékelését. A stabil önértékelés kialakulásának pedig az egyik legfontosabb alapja az elfogadó, biztonságos és szeretetteli szülő–gyerek kapcsolat.

Alapvető dolgok, amelyeket szülőként megtehetsz, hogy megóvd gyermeked a káros szerek használatától

  • Legyél jó példa! Gondold át a saját alkoholfogyasztási, étkezési és egyéb szokásaidat. A mértékletesség az élet minden területén egészséges.
  • Alkalmazz te magad is egészséges stresszkezelő módszereket, és tanítsd meg a gyerekednek is, hogy például hogyan lehet segítséget kérni egy megbízható felnőttől, ha valami baj történik. Sokat segíthet a stressz leküzdésében, ha valamilyen kellemes tevékenységet végzünk, például relaxálunk, kirándulunk, vagy veszünk egy forró fürdőt.
  • Ismerd meg a gyereked barátait, szüleit. Ha elengeded egy barátjával, mindig legyen nálad a barátjának vagy a szüleinek a telefonszáma is.
  • Legyél képben! Informálódj te is a különböző szerek, különösen az új típusú drogok előfordulásáról, hatásairól.
  • Építsd a gyereked önértékelését! Világíts rá az erősségeire! Legyél elfogadó a nehézségeivel, engedd meg neki és magadnak is, hogy néha hibázzatok.
  • Tanítsd meg neki, hogy a nagyobb szabadság nagyobb felelősséggel is jár. Már kiskortól legyenek feladatai a családban, amiért ő a felelős.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen.