Gyereknevelés

Hogyan és mikortól beszéljünk a gyerekünkkel a drogokról?

Mutass példát, és beszélgess minél többet a gyerekeddel! Hogy hogyan? Tanácsainkat itt olvashatod

A gyerekek egyre korábban ismerik meg a különböző drogokat, de ha mi, szülők is korán kezdünk beszélgetni erről, nagyobb eséllyel kerülhetjük el.

Sok minden befolyásolja, hogy mit gondol egy gyerek az őt körülvevő kísértésekről, kihívásokról a szelet csokitól kezdve akár a drogokig. A szülő sokat tehet azért, hogy a lehető legjobban felkészítse, és bármily meglepő, a megelőzés a szülő és a gyerek között kialakuló bizalmi viszonnyal és a meghitt beszélgetésekkel kezdődik. Hogyan és mikortól érdemes szóba hozni a témát?

Erre sincs mintánk általában

Manapság a szülők joggal érezhetik, hogy mázsás súlyok nyomják a vállukat: internetes zaklatás, szexting, iskolai erőszak, európai terrortámadások… és persze a kábítószerek. Csupa olyan probléma, ami vagy teljesen új keletű, és soha korábban nem kellett a szülőknek szembesülnie vele ‒ ezért nincs mintájuk a kezelésükre ‒, vagy a korábbi évtizedek marginális problémájából olyan mértékű kihívás lett, ami mára a gyerekek döntő többségét érinti, tehát ‒ bár nem szeretnénk, de ‒ kénytelenek vagyunk foglalkozni vele.

Mielőtt azonban átadnánk magunkat a szomorúságnak, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig, milyen lehetőségeink vannak valójában: mitől tudjuk megóvni a gyerekünket (és mitől nem), és mi az, amiben biztosnak kell lennünk, hogy időben elmondtuk nekik.

Íme, tehát tíz tanács, hogyan beszélj a gyerekeddel a kábítószerekről:

1. Beszélgess!

A kisbabákhoz folyton beszélnek a szülők. Aztán idővel egyre kevesebbet, és mire kamasz lesz a gyerek, sokszor alig állnak szóba egymással. Pedig a legjobb „drogprevenciós technika” maga a beszélgetés. Ha a gyereked biztonságban érzi magát veled, és mer, tud, akar kérdezni tőled, akkor jó eséllyel azt is elmondja, ha igazán bajban van. A bizalom egyik alapja az, ha a gyerekkel folytatott valódi beszélgetések már az óvodáskorban elkezdődnek, és azon túl is megmaradnak. Ha nemcsak azt kérdezed meg, hogy kész van-e a házija, berakta-e a szennyesbe a zokniját, hanem azt is tudod, mi bántja éppen, vagy mitől boldog, akkor a köztetek lévő kommunikáció és az annak hátterében álló bizalom jó esélyt ad arra, hogy ne kelljen a gyereked drogproblémáival foglalkoznod, mert nem keveredik ilyesmibe. Tehát: beszélgess a gyerekeddel! A lehető legtovább, a lehető legtöbb mindenről.

2. Mutass példát!

Az általad nyújtott minta alapvető fontosságú a gyereked számára. Ahogy te gondolkodsz az alkoholról, kábítószerekről, dohányzásról, az nagyban befolyásolja a gyereked viszonyulását, gondolkodását is.

3. Tanítsd meg nemet mondani!

Engedd a gyerekednek, hogy nemet mondjon! Nehéz elvárni egy gyerektől, hogy tizenévesen egy csábító helyzetben is sikerüljön nemet mondania, ha soha korábban nem szerzett tapasztalatokat arról, hogyan kell visszautasítania valamit úgy, hogy közben biztonságban marad.

4. Nézz szembe magaddal!

Mielőtt amiatt kezdenél izgulni, hogyan fogj hozzá a drogokról való beszédhez az óvodáskorú gyerekeddel, először gondold végig, miért érzed ezt a kérdést fontosnak, vannak-e személyes élményeid, tapasztalataid, amelyek fokozzák az aggodalmaidat, és a drogokkal kapcsolatos általános helyzet mennyiben felel meg a te személyes tapasztalataidnak. Adott esetben egy higgadt kívülállóval való beszélgetés sokat segíthet abban, hogy el tudd választani a saját félelmeidet (ami a te történeted) a gyereket fenyegető reális veszélyektől (az ő történetétől).

5. Nem kell mindig gyógyszer!

Ha a gyerek megbetegszik, és a fájdalmát, rossz közérzetét gyógyszerekkel tompítod, vagy kellemetlen, rossz érzéseit mesterségesen változtatod meg (azaz amikor gyógyszert adsz a gyerekednek), beszélj neki arról, hogy mit és miért kapja ezeket, és hogyan hatnak a gyógyszerek. Beszélgethettek arról, hogy olyan „gyógymódok”, mint például a figyelemelterelés vagy a gyógypuszi, miért használnak. Segítsd a gyerekedet abban, hogy a kisebb fájdalmakat vagy kényelmetlen, rossz érzéseket magától legyőzhesse, így megtapasztalja, hogy külső segítség nélkül is képes egy kellemetlen helyzetből kikerülni.

6. Ne fuss el a téma elől!

Ha adódik egy lehetőség arra, hogy a drogokról beszéljetek a gyerekeddel, akkor azt ragadd meg! Ha olyan filmet vagy más műsort néztek, ahol a szereplők alkoholt fogyasztanak, cigiznek, esetleg füveznek, netán más függőséggel találkoztok, akkor beszélj erről a vele. Természetesen nem kell a frászt hozni rá. Inkább csak érezze, hogy ez egy olyan téma, amiről beszélhet veled. Hagyd, hogy ő irányítsa a társalgást, és bármikor befejezhesse, ha azt szeretné.

Maradj nyugodt, és olyan szavakat használj, amit a gyerek is megért. Nem kell túlmagyarázni semmit. Inkább tényszerűen mondd el, hogyan hat a drog az emberekre, milyen hosszú távú hatásai vannak, stb… Egy 5-6 éves, a téma iránt érdeklődő gyerekkel például megnézhetitek ezt a kisfilmet, és utána beszélgethettek róla:

Fogalmazz egyszerűen és világosan. Például teljesen rendben van, ha azt ilyen kategorikusan kimondod: „Nem akarom, hogy kábítószert használj, mert… (veszélyes, függőséget okoz, megváltoztat téged, stb…)”

7. Ne ítélkezz!

Ha a gyerek olyan helyzetbe kerül, hogy lát vagy hall valamit a droggal kapcsolatban, ami miatt kérdések merülnek fel benne, akkor beszélj vele! Fontos, hogy ne ítélkezz, légy nyitott, és leginkább őszinte.

8. Valld be, hogy te is, ha…

Ha te is kipróbáltad korábban valamelyik kábítószert, akkor erről is beszélhetsz, és elmondhatod: „Én is kipróbáltam, mert néhány barátom is megtette, és én közéjük akartam tartozni. De később rájöttem, hogy nem érdemes csupán azért ilyen dolgokat csinálni, hogy elfogadjanak. Éreztél már te is hasonlót? Tényleg csak olyan dolgokat csinálj, amiket magadtól is megtennél, és nem csak mások kedvéért teszel”.

9. Ne hazudj!

Soha ne hazudj! Ne találj ki rémtörténeteket, amikkel megpróbálod megriasztani a gyereket.

10. Hallgasd meg a gyerekedet!

Ne csak beszélni akarj a gyerekeddel. Hallgasd is meg őt! Sose feledd, hogy ha te beszélsz, csak azt tudod meg, hogy mi van a saját fejedben. Ahhoz, hogy azt is megtudd, mi van az övében, neki is meg kell szólalnia. Az is lehet, hogy nem akar erről azonnal beszélni, inkább csak később. Előfordulhat, hogy nemcsak egyszer fogtok erről beszélni, hanem többször is. Minél jobban sikerült a beszélgetés, annál nagyobb az esélye, hogy máskor is előjön ez a téma, úgyhogy érdemes utánaolvasni az újabb drogoknak (például a herbálnak), valamint tisztában lenni a függőség és az alkalmi használat közötti különbségekkel, az egyes kábítószerek hatásaival.

Gyurkó Szilvia

Készült a WMN cikke alapján.

Kiemelt kép innen