Szülőség

A közös program ereje – legyen időtök egymásra!

Egy pár vagytok, legyenek páros programjaitok

Ha találkozunk egy ismerőssel és megkérdezzük, hogy mi újság vele, gyakran az a válasz, hogy „folyton csak a rohanás”. A munka, a háztartás, a gyerekekről és a családtagokról való gondoskodás kitölti az egész hetet. De jut így elég idő magadra? És a párkapcsolatodra? A közös program néha csodákra képes.

A legtöbb kapcsolat nem azért megy tönkre, mert az egyik fél megcsalja a másikat, mégcsak nem is azért, mert menet közben kiderül, hogy a pár tagjai mégsem illenek össze. A szakítás leggyakoribb oka, ha ellaposodik a kapcsolat, ha a felek nem töltenek elég időt együtt, ha nem fordítanak elég energiát egymásra, elmarad a rendszeres közös program.

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a felek hogyan tudják megélni és feldolgozni a különböző életciklus-változásokat. A hosszú távon is sikeres párkapcsolatokban a partnerek képesek a saját és a közös életüket időről időre összehangolni, legyen szó az élet legkülönbözőbb változásairól mint gyerekszületés, betegségek, munkahelyi változások stb. 

A közös program, élmény szerepe a párkapcsolatban

Ha ti is hosszabb távra terveztek, még időben kell lépni: a legjobb, ha közös élményeket szereztek, és ha több minőségi időt töltötök együtt. A közösen átélt élmények megszilárdíthatják és elmélyíthetik a kapcsolatotokat, és segíthetnek megerősíteni az összetartozás érzését. Küzdjétek le a mindennapok fáradtságát, menjetek el például együtt szórakozni vagy egy romantikus randevúra, sportoljatok együtt, figyeljetek egymásra, vagy beszélgessetek arról, ami épp foglalkoztat titeket.

Fontos, hogy találjatok időt egymásra

Nem sikerül elég időt fordítani a kapcsolatotokra? Beszéljétek meg, miért olyan stresszes az életetek, miben lehetne változtatni, és hogyan könnyíthetnétek egymás terhein.

  • Ki sem látszotok a munkából és a teendőkből? Gondoljátok végig, lehet-e változtatni valamin.
  • Tudtok például segítséget kérni a házimunkák elvégzéséhez vagy hívhattok néhanapján bébiszittert?
  • Miként tudnátok magatokkal is törődni? Mire van szüksége a párotoknak? Hogyan tudnátok abban segíteni egymásnak, hogy mindkettőtök kipihenhesse magát?

Beszélgessetek, tervezgessetek!

  • Tudjátok, hogy melyikőtök hogyan szereti eltölteni a szabadidejét? Mit csinálsz te, és mit csinál a párod szívesen? Döntsetek: mi az, amit együtt vagy épp egyedül csinálnátok? Ha közös elfoglaltságot kerestek, mindenképp olyat válasszatok, amelyet mindketten élvezni fogtok.
  • Tűzzetek ki egy időpontot a naptárban. Válasszatok egy fix randinapot, vagy hetente variálhatjátok a programokat.
  • Szerintetek milyen egy álomrandi? Nem muszáj, hogy gyertyafényes vacsora legyen. Miért is ne túrázhatnátok, esetleg piknikezhetnének a kertben, vagy élvezhetnétek az édes semmittevést. A lényeg, hogy kikapcsolódjatok!
  • Tervezzétek meg, hogy mik legyenek a szabályok a randi alatt: például beszéljétek meg, hogy kikapcsoljátok-e a telefont, vagy egyezzetek meg abban, hogy bizonyos témákkal nem foglalkoztok, csak olyasmikről beszélgettek, amelyek mindkettőtöknek kedvesek.
  • Ha nem a várakozásotoknak megfelelően sikerül a tervezett program, ne hibáztassátok egymást vagy magatokat. Az élet egyes szakaszai nagyon kimerítőek, például ha épp egy házfelújítás közepén álltok, ha kisgyerekeitek vannak, vagy ha egy családtag megbetegszik. Ilyenkor sokkal nehezebb egymásra elég figyelmet fordítani.
  • A minőség fontosabb, mint a mennyiség. Ha nincs sok időtök, beszéljétek meg, szerintetek mi számít minőségi időtöltésnek. Lehet, hogy találtok valami kreatív megoldást, például együtt reggeliztek vagy egy órával korábban abbahagyjátok a munkát, hogy élvezhessétek egymás társaságát.   

Tanácsadásra lenne szükséged a párkapcsolati problémákkal, konfliktuskezeléssel kapcsolatban, vagy arra vonatkozóan, hogy mint család hogyan tudnátok együttélni és kommunikálni egymással? Családi vagy párkapcsolati problémákkal, valamint válással kapcsolatos információt, tanácsokat az alábbi szakemberektől lehet kérni: mediátor, pszichológus, szexuálpszichológus, pár – és családterapeuta.

Yelon szerkesztőség

Kiemelt kép innen.

A cikk a Flamand kormány Jóléti, Közegészségügyi, Családi és Szegénységcsökkentési minisztériuma által kezdeményezett ‘Thursday date day’ Csütörtöki randinap kampányának tartalmai alapján készült. Az eredeti kampány célja az volt, hogy nyitottabbá tegyék a párkapcsolatokról és a problémákról való beszélgetést, valamint köztudatba hozzák a már létező támogatási lehetőségek. A kapcsolódó cikkekben szó esik a szülővé válás korai szakaszáról, az intimitásról, a kommunikációról, a konfliktuskezelésről és a lelki egészség szerepéről. 

Eredeti cikkeket fordította Czefernek Dorottya, Dankó Bernadett, Poesz Nikolett és Ridavits Nóra.