Világ

Mit csinál a dietetikus, milyen problémával lehet hozzáfordulni?

Eltérőek az igények és a szükségletek, de a betegségeket mindannyian el akarjuk kerülni, és sok szülő számára fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrend megtalálása. A dietetikus az a szakember, aki segít, hogy kiválasszuk a gyerekünk számára a legmegfelelőbbet.

Biztos sokan találkoztak már a „dietetikus szakember” kifejezéssel, vagy csak hallottak róla, esetleg az egészséges élelmiszerek címkéjéről ismerős a „dietetikus ajánlásával” szókapcsolat. Hogy jobban belelássunk a feladatai mögé, nézzük meg, mit is csinál valójában, kik fordulhatnak hozzá, és mikor keressük fel a gyerekünkkel.

A dietetikus a jól ismert táplálkozási tanácsadás, a prevenció (tehát a megelőzés) és a gyógyítás területén dolgozik. Felsőfokú végzettsége van, a jelenlegi képzési formában egészségügyi főiskolai diploma megszerzése után táplálkozástudományi ismereteket alkalmaz egészséges és beteg emberek problémáinak kezelésére, egészségnevelésre. A táplálkozástudomány önmagában lexikális tudás, nem jogosít fel emberekkel való terápiás kezelésre. De a dietetikus képessé válik a terápiát, a konzultációt végigvezetni, a pácienst kezelni, fogadni. Foglalkozik az étkezési zavarokkal, a táplálékallergiával és -intoleranciával, emésztési problémákkal, rendellenességekkel, a túlsúly vagy a túlzott soványság következményeivel, tanácsokat ad az élsportot támogató megfelelő tápanyagfelvétellel kapcsolatban. Azokkal a bőrproblémákkal is fordulhatunk hozzá, amelyek jellemzőek a kamaszkorban, és leginkább a helytelen táplálkozással hozhatók összefüggésbe, ezért elsődlegesen nem is külsőleg kezelendőek. Nem mellesleg a dietetikus élelmezési feladatokat is elláthat a közétkeztetésben és a betegélelmezésben egyaránt.

Mit csinál konkrétan egy dietetikus?

Amikor például pajzsmirigy-alulműködéssel (vashiánnyal, gluténérzékenységgel vagy éppen cukorbetegséggel stb.) küzd valaki, a dietetikus tudni fogja, hogy egyáltalán hol található a pajzsmirigy; mi a feladata a testben; hogyan bomlik le valójában a zsír (a médiában található sok téves információval ellentétben); tisztában van vele, hogy milyen értékek fontosak a laboreredményekben; az esetleges diagnózisnál is érteni fogja a latin szavakat; és persze az orvossal is tud konzultálni. Tisztában lesz vele, mit és hogyan, milyen alapossággal kérdezzen, hogy pontos tanácsokat adhasson az étrendet illetően, amelyet garantáltan el is fog tudni készíteni, hiszen ismeri a javasolt élelmiszerek összetevőit, a különböző ételkészítési technológiákat és azok hatását, de még abban is fog tudni segíteni, hogy hol lehet megvásárolni az élelmiszereket.

Az internet sokat tud, de a szakember még többet

A legfontosabb talán az, hogy mielőtt elkezdenénk kutatni az interneten, a tüneteinket magunktól diagnosztizálva, keressünk fel egy dietetikust. Sok időt spórolhatunk meg egy konzultációval a megfelelő szakemberrel. 

Mi is az a konzultáció?

A konzultáció tulajdonképpen egy 45–90 percig tartó beszélgetés, amikor személyesen (vagy legalább online videohívás keretében) találkozik a páciens a szakemberrel, aki az előre bekért táplálkozási napló és egy 3 hónapnál nem régebbi laborvizsgálat eredményeinek figyelembevételével a legjobb tudása szerint tervet állít össze a célnak megfelelően. A konzultáció legfontosabb feladata talán a támogatás hosszabb távon, a dietetikus és a páciens közötti kapcsolat kialakítása, a bizalom kiépítése, hogy igazán személyreszabottak lehessenek a szakember javaslatai, tanácsai. Csak így válik eredményessé a kezelés.

Hogyan zajlik?

9-10 éves korban már fontos lehet, hogy a dietetikus külön is foglalkozzon a gyerekkel. A személyes találkozások többnyire rövidebbek, de esetenként hatásosabbak. Kezdetben az iskoláskorú gyerekek külön, a szülő jelenléte nélkül is találkozhatnak a szakemberrel, később a szülővel egyeztetve haladnak. Azért is fontos, hogy a dietetikus egyedül is beszélhessen a gyerekkel, mert a szülők néha hajlamosak a gyerek véleményét figyelmen kívül hagyva döntést hozni a személyes szokásaikat érintő kérdésekben. A bizalom kialakulása és a valós tényezők megismerése szempontjából a kamaszkorú gyerekeknél különösen fontos, hogy gyerekkel és szülővel külön is foglalkozzon a szakember. Gyerekek esetében gyakran pszichológussal végzett terápia kíséri a váratlanul fellépő táplálkozási problémákat (pl kóros soványság, étvágytalanság, rendszeres hasi görcsök, hasmenés, székrekedés stb.).

Hegyi Kitti dietetikus

Kiemelt kép innen.