Világ

Mit érdemes tudniuk a gyerekeknek a kérdőíves konzultációkról?

Másképp kérdeznek egy gyerektől, mint egy felnőttől? Igen is, meg nem is. Nem, mert a gyerekek véleményét ugyanúgy komolyan kell venni, de igen, mert esetleg több segítséget igényelnek egy kérdőív kitöltésénél, mint a felnőttek. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes átbeszélni a gyerekünkkel, ha részt vesz egy felmérésben.

Gyerekbarát anyag készült az online kérdőíves konzultációkkal kapcsolatos gyakori kérdésekről, hogy segítsük a gyerekek tudatos véleménynyilvánítását.

A Hintalovon Alapítvány komolyan gondolja, hogy „Számít a véleményed!”. Ezért is hirdetünk és osztunk meg a gyerekek körében online kérdőíves felméréseket, mert hisszük, hogy csak az ő részvételükkel, az ő véleményüknek a figyelembe vételével lehet a gyerekek helyzetén javítani. Ezért indítunk kutatásokat, és ezért hívjuk fel a figyelmet azokra a lehetőségekre, amelyekkel befolyásolni lehet a biztonságról, oktatásról, a gyerekek támogatásáról szóló döntéseket.

A döntéshozók csak azután tudnak helyesen dönteni, ha a kérdőíves felmérések, konzultációk lehetővé teszik, hogy minél többen ki tudják fejezni a véleményüket.A kutatásaink kapcsán (pl. Te hogy látod?, InternetMost) sok kérdést kapunk a gyerekektől: Tényleg számít az, amit válaszolok? Van értelme kitölteni egy kérdőívet? Mire érdemes figyelni? Honnan tudhatom, hogy van-e értelme kitölteni egy kérdőívet? Miért úgy tesznek fel egy kérdést, ahogy? Hogyan ismerem fel, hogy biztosan nem vezetnek meg?

Ezért megvizsgáltuk a konzultációk és kérdőívek körüli bizonytalanságokat, és tisztáztuk a kérdések összeállítása mögött álló módszertani szempontokat. 

A Hintalovon Alapítvány adományboltjában és a yelon.hu-n megtalálható gyerekbarát kiadványunk gyerekeknek és felnőtteknek is segítséget nyújt, hogy a gyerekek is tudatos válaszadók lehessenek. De a tanároknak is hasznos, hogy a gyerekekkel át tudják beszélni a konzultációk fontosságát, lényegét, és beszélgetést kezdeményezhetnek a diákokkal a témában.

Miről van szó a kiadványban?

Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek:

  1. Gyakori kérdések a konzultációkkal kapcsolatban
  2. Gyakori kérdések a kérdőívekkel kapcsolatban
  3. Miért így teszik fel a kérdéseket?
  4. Hogyan lehetsz tudatos válaszadó?

Kiemelt kép innen.