Világ

Nem lehet elégszer leírni: a gyerekek elleni szexuális erőszak bűncselekmény!

Ahhoz, hogy megszüntessük a gyerekek elleni szexuális kizsákmányolást, össze kell gyűjteni a információkat róla. Ezért készült az ECPAT Országjelentés 2020.

Az ECPAT egy nemzetközi szervezet, amely a világ több országával összefogva küzd a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen. A Hintalovon Alapítvány miután 2020-ban csatlakozott a szervezethez, egy jelentésben összefoglalta a gyerekekkel szembeni visszaélések társadalmi jellemzőit, jogi, szociológiai és kriminológiai hátterét.

Az összesítés külön kitér a szexuális kizsákmányolás megjelenési formáira: a gyermekprostitúcióra, az online térben zajló kizsákmányolásra, a szexuális kizsákmányolás céljával zajló emberkereskedelemre és gyermekeladásra, a turizmussal összefüggő kizsákmányolásra, valamint a korai és kényszerházasságra. A jelentés sorra veszi a hazai gyermekvédelmi rendszer jellemzőit, a szakemberhiány következményeit, de azt is hangsúlyozza, hogy az elmúlt években sok olyan intézkedés, illetve törvénymódosítás lépett életbe, amelyek segítenek felszámolni a magyarországi gyerekek szexuális kizsákmányolását, és hozzájárulnak az áldozatok védelméhez, illetve azonosításához.

A Hintalovon Alapítvány az ECPAT útmutatásai alapján dolgozta ki az országjelentést hazai civil szervezetek és állami szereplők segítségével, de nem saját kutatás az alapja, hanem korábbi magyarországi és nemzetközi bűnügyi statisztikai adatok, közérdekű információk.

A szexuális kizsákmányolás egyik legelterjedtebb formája a szexuális célú emberkereskedelem. Az Európai Unió területén belül is kiemelkedően nagy számban érintettek a magyar gyerekek, az áldozatok több mint fele kiskorú. Magyarországon a legtöbb áldozat az ország legelmaradottabb régióiból származik, fokozottan veszélyeztetettek a mélyszegénységben élő és az állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek.

Az internet térhódítása sok veszélyt rejt önmagában is, nem jelent kivételt ez alól az online térben való szexuális kizsákmányolás sem. Egy tanulmány szerint a 18 év alatti kamaszok 39%-ától kértek már erotikus képet chatbeszélgetés során. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság 2020-as adataiból az is kiderül, hogy az illegális internetes tartalmak közel fele minősült „pedofil tartalomnak”, és ennek jó része (23,7%) is feltételezhetően a gyerekek szexuális bántalmazására irányult.

A szexuális kizsákmányolás szempontjából mindig is potenciális veszélyforrást jelentett a turizmus. Az országjelentés összegzése során nem sikerült olyan hazai intézkedéseket találni, amelyek kitérnének a turizmus gyerekeket érintő nagy mértékű kockázataira. Pedig a koronavírus utáni újraindítás jó alkalom lehetne arra, hogy az idegenforgalom is figyelembe vegye a gyerekek kiszolgáltatottságát, és nagyobb figyelmet fordítson a védelmükre.

Magyarországon 16 évesen már lehet házasságot kötni. Sajnos nem készült olyan hazai kutatás, amely a házasságkötések lehetséges okairól, a társadalmi, szociológiai háttérről szólnának, csak a szakemberek és szakértők egyéni véleménye áll rendelkezésre, de a jelenség hátterében valószínűsíthető a névleges házasságok mögötti szexuális kizsákmányolás.

A jelentés pozitív üzenete, hogy Magyarországon a gyerekek szexuális kizsákmányolása területén a fenti tapasztalatok ellenére is számos fontos változás történt a gyerekek védelmében. Hazai civil szervezetek kritikus megállapításai nyomán kormányzati szinten is érzékelhető az a szemléletbeli változás, amely elősegítette, hogy 2020 elején hatályba léphessen egy törvénymódosítási csomag. Ez fontos és előremutató lépés a gyerekek szexuális kizsákmányolásának minden formája elleni küzdelemben.

Persze ezek a változások nem hozhatnak máról holnapra eredményt: a magyar jogrendszernek is vannak még hiányosságai ezen a területen, illetve kevés az áldozatokat ellátó szolgáltatások száma, és azok sem működnek összehangoltan.

Összességében az országjelentés megállapítja, hogy a szexuális kizsákmányolás szempontjából a legveszélyeztetettebbek a mélyszegénységben élő gyerekek, különösen, ha fizikai, pszichológiai, érzelmi erőszak áldozatai. A kockázatot növeli a roma kisebbséghez való tartozás. Bár folyamatosan nő a gyerekek elleni erőszak eseteinek száma, megfelelő és elegendő szakember hiányában gyakran nem érhető el számukra segítség. Magyarországon nem épült még ki egy összehangolt, a gyerek áldozatok érdekeit és szükségleteit figyelembe vevő szolgáltatási és ellátási rendszer.

A teljes, magyar nyelvű jelentés itt letölthető

Kiemelt kép innen