Gyereknevelés

A házasság ér véget a váláskor, a szülőség nem

Lehet jól válni gyerekkel, és elkerülni a súlyos traumákat, ha a válás során sikerül mindig a gyerek érdekeit és jogait szem előtt tartani.

A válófélben lévő párok sokszor már nem is emlékeznek a boldog, szerelmes, közös életükre, pedig annak idején biztos nem gondoltak arra, hogy eljutnak idáig. De az egyik legfontosabb dolog, amit a válás során szem előtt kell tartani, hogy egymástól válnak el, nem a gyereküktől. És bár a válás mindenképpen fájdalmas, de pszichológusok egyöntetű véleménye, hogy ahol a szülők nem válnak el, de folyamatosan veszekszenek, ha sok a szülők közötti erőszak, vagy állandósul a feszült hangulat, az nagyobb kárt okoz a gyerekekben, mintha külön élnének.

Van néhány alapvető szabály, amelyeket minden válófélben lévő szülőnek fontos betartani, ha felelősen akar viselkedni a válás során. Ugyanis ha a házasság véget is ér, ahol gyerekek vannak, ott a szülők továbbra is szülők maradnak.

Csak akkor van esély arra, hogy nem sérülnek a gyerekek, ha a válás során mindent úgy intéznek a szülők, hogy a gyerekek érdekei érvényesülhessenek, a jogaik pedig ne csorbuljanak.

Nemcsak a gyerek sérülhet, a szülő is érezheti úgy, hogy nehezen birkózik meg a válás okozta nehézségekkel. Ilyenkor fontos végiggondolnia, pontosan milyen segítségre van szüksége, ki az – pszichológus, coach, ügyvéd –, aki megfelelő támogatást és segítséget tud nyújtani a válás folyamata alatt. 

Hiszen a szülőség nem ér véget a házassággal, a gyerekünk iránt érzett felelősség pedig végképp nem.

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért annak érdekében, hogy a volt házastársak szülőtársak maradhassanak, a gyerek érdekeit, jogait mindkettőjüknek szem előtt kell tartani. Ebben segít letölhető kiadványunk: 10 betartandó pont és szülői nyilatkozat

Kiemelt kép innen