Gyereknevelés

Mikor érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni?

Nem könnyű eldönteni, mikor érdemes gyermekszichológus fordulni – így ismerheted fel a helyzeteket, amikben jól jöhet a szakember segítsége.

Nem könnyű eldönteni, mi az, ami még belefér az egészséges keretek közé, és mi az a helyzet, amikor már érdemes szakember segítségét kérni.

Szülőként néha elbizonytalanodunk, hogy minden rendben van-e a gyerekünkkel. Sok kérdés felmerülhet bennünk. Megfelelően fejlődik? Miért vannak dührohamai? Normális, hogy fél bizonyos dolgoktól? Nincs valamilyen érzelmi problémája? Be tud illeszkedni a kortársai közé? Az esetek jelentős részében az új helyzetekben megjelenő természetes aggodalmunkról van csak szó, amely könnyen elmúlik, ha beszélgetünk a családtagjainkkal, a barátainkkal. Az ismerőseink tapasztalatai, észrevételei sokszor megnyugtatóak: másoknak is vannak hasonló problémái, amelyekkel meg tudnak küzdeni, és akár hasznos gyakorlati ötleteket is kaphatunk tőlük. Előfordulhat azonban olyan helyzet is, amikor érdemes szakember segítségét kérni. Összegyűjtöttünk néhány esetet, amikor egy gyerekpszichológus bevonására lehet szükség.

Amit érdemes átgondolni

Az első dolog, amit érdemes átgondolni, hogy van-e olyan érzelmi, hangulati, viselkedésbeli nehézsége a gyerekünknek, amely hátráltatja a fejlődését és a mindennapi életét. Ez azt jelentheti, hogy valamiért nem tud a tanulásra koncentrálni, a kortársaival vagy a családtagjaival megfelelő kapcsolatot kialakítani, vagy a szabadidejét élvezetesen eltölteni. Szinte minden gyereknél megjelenhetnek időnként félelmek, rosszkedv vagy dühkitörések, amelyek általában átmenetiek, és teljesen normálisnak tekinthetők. Ha azonban azt látjuk, hogy a probléma tartós, akár több hónapon keresztül fennáll, és emiatt a gyerek nem tud az életkorának megfelelő tevékenységeket végezni, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Gyakran előforduló lelki gondok a különböző életkorokban

Óvodáskori félelmek

Óvodáskorban tipikusak a különböző félelmek: a gyerekek sokszor félnek a sötéttől vagy szörnyektől. Ezek a félelmek ebben az életkorban teljesen általánosak, és a legtöbb esetben türelemmel és elfogadással át lehet segíteni a kicsiket a nehézségeken. Előfordulnak azonban olyan problémák, amikor szükség lehet pszichológusra. Ebben a korszakban a leggyakrabban a szobatisztasággal kapcsolatban vagy óvodai beilleszkedési nehézségek, tartósan megjelenő érzelmi problémák, a szociális készségek zavarai, orvosilag nem magyarázható testi tünetek (a legtöbbször hasfájás) miatt keresik fel a szakembert.

Iskoláskori nehézségek

Iskoláskorban sokszor a tanulással kapcsolatos problémák okoznak fejtörést a szülőknek. A tanulmányi gondok hátterében gyakran valamilyen részképességzavar (pl. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) áll, ilyenkor a pszichológiai vizsgálat mellett gyógypedagógiai kivizsgálásra, majd fejlesztésre van szükség. Előfordulhat azonban az is, hogy valamilyen érzelmi probléma, például a teljesítményhelyzetektől való szorongás áll a tanulási nehézségek hátterében, amelyen pszichológus tud segíteni. Iskoláskorban a tanulmányi problémákon kívül leggyakrabban hangulati ingadozások, félelmek, a kortársak közé való beilleszkedési nehézségek, étkezési zavarok, orvosilag nem magyarázható testi tünetek (a leggyakrabban fejfájás) fordulnak elő.

Amikor az iskola jelez

Elképzelhető az is, hogy otthon nincsen semmi probléma, de az iskolából viselkedési gondokat jeleznek. Szülőként ilyenkor nehéz elfogadni, hogy ennyire máshogy látják a gyereket a pedagógusok, de adódhat olyan helyzet, amikor egy gyerek valóban másként viselkedik az iskolában, mint otthon. Például azért, mert nehezen illeszkedik be a kortársak közé, vagy megterheli a sok inger, a zajok, a hangok. Ezek a frusztráló helyzetek otthon, a nyugodt és biztonságos környezetben sokkal kevésbé jelennek meg.

Kamaszkori problémák

Nehéz időszak szülőként (és gyerekként is) a kamaszkor, hiszen ilyenkor gyakran felerősödnek az érzelmi hullámvölgyek, a konfliktusok és az eltávolodás szülő és gyereke között. Nem véletlenül szokták ezt az időszakot krízisnek is tekinteni, hiszen a gyerek ilyenkor válik le a szüleiről, ekkor alakítja ki önálló egyéniségét. Ez a folyamat pedig sok veszteséggel is jár. Szülőként nehéz megélni, hogy a gyerekünk számára már nem mi jelentjük az elsődleges bizalmi kapcsolatot, hanem a kortársak, talán már nem ránk akarnak hasonlítani, hanem éppen ellenkezőleg, azt keresgélik, hogy miben különböznek tőlünk. Ezek a leválási folyamatok fájdalmasak, de teljesen normálisak ebben az időszakban.

Természetes krízisek és tartós nehézségek

Fontos azonban, hogy észrevegyük, ha a kamasz problémái túlmutatnak ezeken a nehézségeken. Itt is segíthet, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy látunk-e olyan gondot, amely tartósan hátráltatja a gyerekünket a hétköznapi életében. Kamaszkorban leggyakrabban hangulati problémák, szorongások, iskolai beilleszkedési problémák, étkezési zavarok, önsértő viselkedések miatt fordulnak szakemberhez a családok. Előfordulhat, hogy egy kamasz maga is felismeri a nehézségeit, és kezdeményezi a pszichológiai segítségkérést. 16 éves kor felett ezt már szülői beleegyezés nélkül is megteheti.

További helyzetek, amikor jól jöhet a külső segítség

Felmerülhet bennünk, hogy akkor is kérjük gyerekpszichológus segítségét, ha valamilyen veszteség éri a gyereket, például meghal egy hozzátartozója, vagy válásra kerül sor. Természetesen gyakran ilyen helyzetekben is segíthet a szakember, de nem érdemes azonnal pszichológushoz vinni a gyereket. Neki elsősorban ilyenkor a szüleire van szüksége. Jó, ha hagyjuk, hogy a gyászfolyamat természetes módon menjen végbe. Segítséget akkor érdemes kérni, ha úgy látjuk, hogy a gyász valamiért elakadt, vagy érzelmileg olyan megterhelést jelent a gyereknek, amely hátráltatja őt az élete folytatásában.

Nagyon fontos lehet a pszichológiai támogatás, ha a családban feszültségek vannak. Ennek számos oka lehet, például szülők közötti konfliktusok, nehéz anyagi helyzet vagy valamilyen súlyos betegség kialakulása egy családtagnál.

Feltétlenül érdemes segítséget kérni, ha a tudomásunkra jut, hogy az iskolában vagy máshol bántják a gyerekünket, vagy éppen az derül ki, hogy ő bánt másokat. Az agresszívan viselkedő gyerekeknél mindig valamilyen feldolgozatlan lelki feszültség, nehézség áll a háttérben.

A segítség elutasítása

Előfordulhat, hogy a gyerek nem szeretne pszichológushoz járni, elutasítja a segítséget. Ilyenkor lehet szülőkonzultációt kérni, amely arra ad lehetőséget, hogy felismerjük, hogy szülőként, családként hogyan viszonyuljunk a gyerek nehézségeihez, hogyan tudjuk őt a legjobban segíteni.

Végül azt is érdemes átgondolni, hogy esetleg nem nekünk, szülőknek van-e szükségünk támogatásra. A gyereknevelés egy életen át tartó, komplex kihívás, amely újabb és újabb helyzetek elé állít bennünket. Rengeteget tanulhatunk belőle, és folyamatosan tükröt kapunk magunkról. Előfordulhatnak azonban olyan szakaszok az életben, amikor valamiért elfáradunk, elbizonytalanodunk. Ilyenkor a gyerekünknek is példát mutathatunk azzal, ha segítséget kérünk. Egy kiegyensúlyozott szülő a gyerekének is sokkal könnyebben tud kiegyensúlyozott légkört biztosítani.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen