Szülőség

Párkapcsolat: megtartható a szülővé válást követően is

Hogyan lesz két emberből egy pár? És ha egy párnak gyereke lesz, automatikusan szülővé válnak? És ha ez megtörténik, onnan kezdve nem is létezik párkapcsolat csak szülőség? Megváltoztatja a gyerek a korábbi relációt?

Ahány ember, annyiféle kapcsolat létezik, és ahány pár, annyiféleképpen képzelik el, hogy milyen egy „jó párkapcsolat”. A gyerek érkezésével pedig nem csak a pár élete változik meg gyökeresen, de a kapcsolatuk is hatalmas mérföldkőhöz érkezik. 

Egy harmonikus kapcsolatban az egymásra fordított idő mennyisége, a kapcsolatba fektetett energia, a kölcsönös tisztelet, az egymás iránti elköteleződés mind egyensúlyban vannak. Ha viszont gyereke lesz a párnak, akkor a korábbi rendszer megváltozik. Más szerepeink, feladataink lesznek, másként oszlik meg az energiánk. Már nem csak egymás iránt tartozunk felelősséggel, hanem a gyerekünk iránt is. Ez a felelősség pedig nem csak arra irányul, hogy gondoskodjunk róla, etessük, melegben tartsuk, taníttassuk, hanem arra is, hogy szülőként is megőrizzük és fenntartsuk a jó párkapcsolatot – ameddig ez lehetséges és számunkra is komfortos –, az egymás iránti megbecsülést és intimitást. Ez azért fontos, hogy a gyerekünk kiegyensúlyozott családban nőhessen fel, és követendő példát lásson ebben is. 

Nem is az a kérdés, hogy mi kell a jó párkapcsolathoz a szülővé válás után, mit kell tennie a szülőknek, hogy párként működjenek tovább. Sokkal inkább az, hogy miért kell megtartani az egymás iránti bensőséges kapcsolatot, megbecsülést, tiszteletet, miután gyerekük lett. 

Miért fontos ez a gyerekek szempontjából?

A gyerek egészséges lelki fejlődése szempontjából a szülői háttér, az érzelmi biztonság, a szeretet, az elfogadás, a figyelem kiemelt jelentőségű. Ha ezeket megkapja, az olyan biztonságérzetet ad, amely egész életében meghatározó lesz. Ez tanítja meg bízni önmagában, az emberi kapcsolatokban, a világban. Viszont ha ez meginog, például mert a szülők állandó feszültségben élnek, esetleg a gyerek előtt veszekszenek egymással, akkor az egész világba vetett bizalma megrendülhet.

Csak kiegyensúlyozott gyerekből lesz kiegyensúlyozott felnőtt. Persze a szülő sem tudhat mindent, nem is lehet mindent jól csinálni. De már az sokat segít, ha felismerjük, ha valami nem úgy történt, ahogy szerettük volna. Szülőnek lenni azt jelenti, hogy folyamatosan fejlődünk, tanulunk, próbálkozunk. A gyerekünk nem a tökéletes szülőt fogja szeretni, hanem azt érzékeli, hogy a szülője mindent megtesz, hibázik, fejlődik, és felelősséget vállal, amivel példát is mutat számára.

A párkapcsolat menedzselése is tanulható

Az egészséges párkapcsolat fenntartása szülőként éppen olyan téma, mint minden más a szülői létben: nem feltétlenül egyszerű és magától értetődő, buktatókkal és hibázásokkal teli, de tanulható. Ehhez kapcsolódóan készítettünk egy cikksorozatot, amelynek alapja  a Flamand kormány Jóléti, Közegészségügyi, Családi és Szegénységcsökkentési minisztériuma által kezdeményezett ‘Thursday date day’Csütörtöki randinap kampánya.

A cikkekben arra keressük a választ, hogy a szülők kapcsolata hogyan hat a gyerekekre, mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy már akár a gyerek érkezése előtt megerősítsék a párkapcsolatukat, hogy felkészültebbnek érezzék magukat, és próbálják minél zökkenőmentesebben átvészelni a szülővé válás kezdeti – és persze a későbbi – időszakát. A cikkekben tippeket és módszereket is találsz, amelyek segítenek a kiegyensúlyozott párkapcsolat megőrzésében legyen szó a családalapítás korai szakaszáról, az initimásról, a kommunikációról, a konfliktuskezelésről, a közös időtöltés vagy a lelki egészség szerepéről. 

Yelon szerkesztőség

Kiemelt kép innen.

Az eredeti cikkeket forította Czefernek Dorottya, Dankó Bernadett, Poesz Nikolett és Ridavits Nóra