Világ

A gyerekek jogai egy esetleges karantén esetén

A koronavírus miatti intézkedések karantént is előírhatnak. De mit jelent ez pontosan a gyerekekre nézve?

1. Mit az a karantén?

A karantén azt jelenti, hogy a fertőző betegeket elkülönítik azzal a céllal, hogy a fertőzés átadását, továbbterjedését meg lehessen akadályozni. Eddig a hétköznapokban leggyakrabban otthoni karanténnal (elkülönítéssel) lehetett találkozni, ha például valaki mumpszos volt.

A koronavírus kapcsán a karantén egy másik formájáról is beszélni kell. Ez a kórházi (vagy más kijelölt egészségügyi intézményben) való elkülönítése a fertőző betegeknek. Itt is ugyanaz a cél, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább, viszont a betegek nem maradhatnak otthon. Egyrészt mert a gyógyulásuk orvosi ellátást igényel, másrészt a fertőzés továbbadásának kockázatát akarják minimalizálni.

Azokat, akiknél felmerül a fertőzés, járványügyi megfigyelés vagy zárlat alatt lehet tartani. Előbbinél a fertőzésgyanús személy otthon tartózkodhat, és ott különíti el magát, amíg be nem bizonyosodik, hogy a tünetei nem a fertőzés miatt vannak. Ha viszont zárlat alá veszik, akkor egy arra kijelölt helyre kell bevonulnia, ahol 14 napig megfigyelés alatt tartják. A köznyelv általában ezeket is karanténnak hívja.

A fenti karantén típusok mindegyikébe kerülhet gyerek is.

2. A gyerekek egyedül vannak a karanténban?

Az attól függ, milyen karanténról beszélünk: otthoni elkülönítés esetén a gyerekek a szüleikkel együtt lehetnek, bár fontos ilyenkor is szem előtt tartani azt, hogy hogyan előzhető meg a családtagok között a fertőzés terjedése.

Abban az esetben, ha egy gyerekről azt feltételezik, hogy koronavírussal fertőzött, illetve ha ezt a tesztek igazolják, akkor kórházi karanténba fog kerülni. Ha a szülője nem fertőzött, akkor is dönthet úgy, hogy követi a gyereket a karanténba, önkéntesen vállalva a kockázatot, hogy ő is megfertőződik. Ilyenkor a karanténra vonatkozó szabályokat neki is be kell tartani, és két hétig ő sem jöhet ki. Ugyanakkor előfordulhat, hogy el fogják választani a szülőt a gyerekétől, mivel a kórházaknak a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket el kell különíteni.

A szülők számra a karanténban levő gyerekük látogatása megfelelő óvintézkedések mellett – előzetes regisztáció, felkészítés, védőeszközök használata – biztosított.

3. Mi lesz a tanulással?

Karantén esetén (főleg, ha tömegesen kerül sor a gyerekek elkülönítésére, illetve az iskolák bezárására) az államnak biztosítania kell a gyerekek oktatását. Erre a 21. században a távoktatás különböző formái vehetők igénybe. A konkrét megoldást az a kormányrendelet fogja megszabni, ami az iskolák bezárásáról is rendelkezik.

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő

Kiemelt kép innen.