Gyereknevelés

Mi az a vírusbullying, és mit tehetünk szülőként ellene?

A koronavírus-járvány miatt a kortárs bántalmazás új formája jelent meg a gyerekközösségekben: a vírusbullying. Mi ez, mit tehetünk ellene, és hová fordulhatunk segítségért?

A koronavírus terjedésével megjelent egy újfajta zaklatási forma, a vírusbullying: azokat a gyerekeket közösítik ki a társaik, akikről kiderül, hogy megfertőződtek a Covid19-cel. Egymás kicsúfolása, bántása, kiközösítése ugyanolyan veszélyes lehet, mint a fizikai, az érzelmi vagy a verbális erőszak. A járványhelyzet fokozódásával a gyerekek között is egyre inkább szaporodik a kortárs zaklatásnak ez a fajtája, pedig ez éppannyira elfogadhatatlan, mint az agresszió bármely formája.

Meddig tart a gyerekek felelőssége, és hol kezdődik a felnőtteké? 

A gyerekek közötti agresszió nem új keletű, a kortárs bántalmazás is régebbről ismert, de hogy milyen formát ölt, mennyire hatalmasodik el, abban nagy szerepe van a felnőtteknek. Az új zaklatási jelenség egyre többször fordul elő az iskolákban, főleg olyankor közösítenek ki egy diákot, ha kiderül róla, hogy koronavírus-fertőzött. Leginkább azokat a gyerekeket bántják a társaik, akik valamiképpen érintettek a járványban, akikről úgy gondolják, hogy miattuk kerül az egész osztály karanténba, vagy megbetegszik. Azokat hibáztatják, akik a tudtuk nélkül betegen jártak iskolába, mert nem voltak vagy később jelentkeztek a tüneteik.

A pedagógusok és a szülők feladata, hogy megfelelően kezelve ezeket a helyzeteket, időben közbelépjenek, és minél hamarabb megakadályozzák a további zaklatást, bántalmazást.

Van megoldás?

Mindannyiunk életére hatással van a járvány: a gyerekek is érzik a bizonytalanságot, tapasztalják maguk körül a türelmetlenséget, a szorongást. Ez könnyen agresszióba fordulhat, megjelenhet a gyerekek körében a vírus miatti zaklatás. A felnőtteknek nagy a felelősségük abban, hogy hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. Először is fontos, hogy milyen mintát mutatnak: alapvetően el kell utasítani és el kell ítélni a bántalmazás minden formáját. Másodsorban ha felismerik a bullying jeleit, ha észreveszik, hogy egy gyerek bajban van, ilyenkor rögtön közbe kell avatkozni.

Néhány javaslat a vírusbullying kezelésére:

  1. Amint világossá válik a bántalmazás, azonnal lépjünk közbe, és tisztázzuk a gyerekekkel, hogy senkit nem szabad amiatt megszégyeníteni, mert ő vagy valaki a családjából megfertőződött.
  2. Minél többet beszélgetünk a gyerekekkel a járványhelyzetről, annál könnyebben megértik, hogy itt senki sem hibás, és ha valaki megbetegszik, arról nem tehet, és nem is szabad emiatt megalázni.
  3. Erősítsük gyerekek között az empátia, az egymás iránti szolidaritás érzését, és figyeljünk arra, hogy a közösségekből ezek az érzelmek a járványhelyzetben is megmaradjanak, ne vesszenek el.
  4. Próbáljuk meg feloldani a gyerekek szorongásait, eloszlatni bennük a bizonytalanságot, beszélgessünk velük a kialakult helyzet keltette érzéseikről, félelmeikről. Ha ez sikerül, ha maguk is őszintén beszélhetnek a rossz érzéseikről, valószínűleg a vírusbántalmazás is kevesebbszer fordul majd elő.

És ha semmi sem segít?

Ha úgy érezzük, nem birkózunk meg a helyzettel, érdemes segítséget kérnünk. Fontos, hogy ne nézzünk félre, ne csináljunk úgy, mintha nem történne semmi, mert ezzel csak azt üzenjük a zaklatónak, hogy minden rendben van, és így tulajdonképpen a bántalmazót támogatjuk. Összegyűjtöttük a gyerekeknek segítő országos szervezetek és szolgálatok listáját, és a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Központjának esettanulmányait is megnézhetjük. Az Alapítvány weboldalán (a jobb alsó sarokban) található chatbot segítségét is kérhetjük, és ha hosszabb távú megoldást keresünk, a NEMECSEK Programhoz is fordulhatunk.

Kiemelt kép innen.