Világ

Van segítség, ha bajban van a gyerek, csak meg kell találni!

Azt látod, hogy valami nyomja a gyerek vállát? Nem tudod, hogyan segíthetnél a rajta? Összegyűjtöttünk néhány biztonságos helyet, ahová fordulhat.

Ismersz olyan gyereket a környezetedben, aki lehangolt, magába fordul, egyedül van? Esetleg konkrétan tudod, hogy valami probléma nyomja a vállát? Nem tudod, hogyan segíthetnél neki? Már próbáltál, de nem fogad el személyesen segítséget tőled? Hogyan kaphat mégis segítséget? Az itt felsorolt problémák és tünetek jelentős része megjelenhet bármilyen korú gyereknél, de vannak olyanok is, amelyek inkább a kamaszokra jellemzőek. A segítség nyújtásánál és keresésénél is elsődleges szempont, hogy mire van szüksége a gyereknek/kamasznak. Összegyűjtöttünk pár helyet, ahová fordulhatsz, vagy amit ajánlhatsz neki!

A gyerekek sokféleképpen jelzik, ha olyan probléma terheli őket, amivel nem bírnak – nem is kell bírjanak – egyedül megküzdeni. Reagálhatnak a külsejük megváltoztatásával, befordulással, lehangoltsággal; megváltozhat hirtelen a viselkedésük; romolhatnak a jegyeik; vagy éppen ellenkezőleg: lehetnek sokat társaságban, nagyon lelkesen, újdonságokat keresve. Gyakran jelentkeznek náluk úgynevezett pszichoszomatikus tünetek: tehát a pszichés problémáik valamilyen fizikai panaszban öltenek testet. Ilyen lehet például a hasfájás, fejfájás, hányás is, amennyiben ezek mögött nem áll egyéb testi betegség. De akár konkrétan horzsolás, kék-zöld foltok is megjelenhetnek rajtuk. 

Az a gyerek van a legrosszabb helyzetben, aki egyedül van. Ezért fontos, hogy ne maradjon egyedül a problémájával, tudjon arról, hogy van segítség, és kaphat is. Ez azonban hadd legyen az ő választása, döntése. Fontos továbbá az is, hogy a számára ajánlott segítség megbízható legyen. A közzétett listában csak ilyen helyeket találsz.

Függ a gyerektől és a helyzettől is, amiben van, hogy mi lehet igazán segítség a számára. A legtöbb ajánlott szervezetnél te is tájékozódhatsz a lehetőségekről. Amennyiben tudsz vele beszélgetni, együtt átnézhetitek a listát, és kiválaszthatjátok közösen a legmegfelelőbbet. Ha nem tudsz vele személyesen beszélni, kinyomtatva vagy online formában is továbbíthatod felé a listát. Tanárként akár az iskolában is kiragaszthatod. 

Amit első körben tehetsz és valóban segít: add a gyerek tudtára, hogy nincs egyedül; hogy van segítség, és segítséget kérhet is, ez pedig bátor dolog, semmiképp sem gyengeség vagy szégyellnivaló tett. Ajánlj neki alternatívákat, lehetőségeket! Azonban akarata ellenére ne erőltesd rá magad vagy a segítséget! 

Ha pedig neked is szükséged van segítségre, jó helyen jársz! Nem vagy egyedül.

Varga Aida pszichológus

Gyerekeknek segítő országos szervezetek és szolgálatok

Bántalmazás, erőszak, családi problémák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány116-111

info@kek-vonal.hu

www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
Az alapítvány célja, hogy a gyerekek valódi odafigyelést és elfogadást kaphassanak, a bajban pedig segítséget. Éppen ezért ingyen és gyorsan elérhetőek, emellett széles körű segítséget nyújtanak.Ha problémákkal küzdesz, vagy szeretnél megbeszélni valamit, esetleg veszélyben érzed magad, segítenek végiggondolni, mik lehetnek a következő lépések. Akkor is tudnak segíteni, ha úgy érzed, el akarod hagyni vagy már el is hagytad az otthonodat. Ingyenesen és név nélkül tudod hívni a gyermeklelkisegély-vonalukat, de chaten és e-mailen is elérhetőek.
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)+36 80 20-55-20

okit@csalad.hu

www.bantalmazas.hu

A gyermekbántalmazás, a párkapcsolati erőszak, illetve a családtagok, rokonok által elkövetett erőszak, illetve a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésével foglalkozik az OKIT. Bizonyos helyzetekben titkos menedékhelyen történő azonnali elhelyezésben is tudnak segíteni.
Ha családon belüli vagy párkapcsolaton belüli erőszak, prostitúció vagy emberkereskedelem áldozata vagy, esetleg ismersz olyat, akit ilyen módon bántalmaztak, hívd ingyenesen az OKIT segélyvonalát. Éjjel-nappal fogadják a hívásokat.
Ifjúsági Lelki Elsősegély137-00
(hétköznapokon 17–21 óra között)

www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd az ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17–21 óra között! Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Nem kell bemutatkoznod, és olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amelyket személyesen nehezebb lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen te tudsz a legtöbbet a helyzetedről, így te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyek korábban talán nem jutottak eszedbe.
Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ)116-123

https://sos116-123.hu/
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Előhívó nélkül ingyenesen minden nap 0-24 óráig, lelki problémák esetén (pl. iskolai gondok, családi problémák, veszteség, magány, bántalmazás), vagy ha azon gondolkodsz, hogy bántanád magad.
Gyermekjogi Központ, Hintalovon Gyermekjogi Alapítványgyermekjog@hintalovon.hu

www.hintalovon.hu
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt-társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért, és hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, jó legyen itt gyereknek lenni.Bármilyen kérdéssel, problémával fordulhatsz az Alapítvány Gyermekjogi Központjához, legyen szó otthoni vagy válással kapcsolatos, iskolai, szexuális vagy bántalmazásos kérdésről. Az Alapítvány tagjai minden lehetséges információt és segítséget igyekeznek megadni ahhoz, hogy együtt tudjátok átgondolni, mi lenne a számodra legjobb következő lépés. Fontos tudnod, hogy az Alapítvány gyerekjogi megközelítést alkalmaz, ami azt jelenti, hogy függetlenül attól, ki keresi fel őket, ők az ügyben érintett gyerekek érdekeit képviselik. Mivel jogászokról van szó, titoktartás köti őket, tehát nem beszélhetnek másoknak arról, amit elmondtál nekik, csak akkor, ha arra te is engedélyt adsz.
Patent Egyesület+36 80 80 80 81
(szerdánként 16-18 óra között, csütörtökönként 10-12 óra között)

jog@patent.org.hu

www.patent.org.hu
Az egyesület a gyerekek és a nők elleni, illetve a szexuális irányultság miatti erőszak, meg- különböztetés ellen küzd. Tájékoztató és érdekérvényesítő munkát végeznek, emellett jogi segítséget is nyújtanak.Ha bármikor megkülönböztetés ért téged, valaki bántott, vagy valamelyik szülőd lett erőszak áldozta, és emiatt jogi segítségre van szükséged, fordulhatsz az egyesülethez is.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE)+36 80 505 101
(hétfő, kedd, csütörtök és péntek: 18–22 óra között, szerdán 12-14 óra között)

info@nane.hu
www.nane.hu
A családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére és támogatására, nők által létrehozott szervezet. Bántalmazott gyerekek és nők megsegítésével foglalkoznak.Ha bármikor lányként megkülönböztetés ért téged, vagy ha családon belüli erőszak áldozata vagy, esetleg ismersz olyat, akit bántalmaztak a családján belül, a NANE segélyvonalát ingyenesen és névtelenül hívhatod.
Rendőrség112A rendőrség legfontosabb feladata a közbiztonság védelme, bizonyos törvények és szabályok betartatása.Ha úgy gondolod, hogy bűncselekményt láttál, vagy valamilyen büntetendő cselekményt követtek el veled szemben, a rendőrséghez fordulhatsz.

Gyerekjogok, panasz, segítségkérés

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) – ombudsman+3614757100

panasz@ajbh.hu kerdesemvan@ajbh.hu

www.ajbh.hu/panasz-benyujtasa
Az ombudsman feladata, hogy védje az emberek legfontosabb, alapvető jogait. Különösen fontos feladata a gyerekek jogainak védelme. Ha az ombusdman megállapítja, hogy egy hatóság valakinek az alapvető jogait megsértette, intézkedik a jogsértés megszüntetése érdekében.Ha például egy iskola, a rendőrség, kórház, gyermekvédelmi szolgálat stb. vagy annak egy dolgozója nem hallgat meg, megaláz, bánt, vagy valamilyen más módon megsérti a jogaidat, akkor kérheted az ombudsman segítségét is. Mindez ingyenes számodra, és ha kéred, a személyes adataidat senki sem fogja megtudni.

Szexualitás, identitás, párkapcsolat

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány116-111

info@kek-vonal.hu

www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
Az alapítvány célja, hogy a gyerekek valódi odafigyelést és elfogadást kaphassanak, a bajban pedig segítséget. Éppen ezért ingyen és gyorsan elérhetőek, emellett széles körű segítséget nyújtanak.Ha problémákkal küzdesz, vagy szeretnél megbeszélni valamit, esetleg veszélyben érzed magad, segítenek végiggondolni, mik lehetnek a következő lépések. Ingyenesen és név nélkül tudod hívni a gyermeklelkisegély-vonalukat, de chaten és e-mailen is elérhetőek.
Patent Egyesület+36 80 80 80 81

(szerdánként 16-18 óra között, csütörtökönként 10-12 óra között)
jog@patent.org.hu

www.patent.org.hu/en/
Az egyesület a gyermekek és nők elleni, illetve a szexuális irányultság miatti erőszak, megkülönböztetés ellen küzdenek. Tájékoztató és érdekérvényesítő munkát végeznek, és jogi segítséget is nyújtanak.Ha bármikor megkülönböztetés ért téged, valaki bántott vagy valamelyik szülőd lett erőszak áldozta, és emiatt jogi segítségre van szükséged, fordulhatsz az Egyesülethez is.
Háttér Társaság
Információs és Lelkisegély Szolgálat,
Magyar LMBT Szövetség
137-37 (ingyenes)
+36 1 3293380 (alapdíjas)

SKYPE: „lelkisegely”

lelkisegely@hatter.hu

mindennap 18–23 óráig chat: http://chat.hatter.hu

www.hatter.hu

+361 6 333 302

info@lmbtszovetseg.hu

www.lmbtszovetseg.hu
Információs és lelkisegély-szolgálat, amely fogadja a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek és családjuk, a szakemberek és más érdeklődők hívásait.Akkor tudsz hozzájuk fordulni, ha szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos nehézségeid vannak (identitásválság, önelfogadási problémák, párkapcsolati gondok, nehézségek mások elfogadókészségével kapcsolatban stb.). Akkor is megkeresheted őket, ha családtagként vagy hozzátartozóként érintett vagy, ha információt szeretnél kapni kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, fórumokról, vagy akár akkor, ha kérdéseid vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről. Névtelenül tudsz hozzájuk fordulni, bármilyen hasonló témáról szeretnél beszélgetni.
Ifjúsági Lelki Elsősegély137-00
(hétköznapokon 17–21 óra között)

www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd az ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17–21 óra között! Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Nem kell bemutatkoznod, és olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amelyket személyesen nehezebb lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen te tudsz a legtöbbet a helyzetedről, így te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyek korábban talán nem jutottak eszedbe.

Szegénység, szociális problémák, természeti katasztrófák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Ökumenikus Segélyszervezet+36-1-382-0700

segelyszervezet@segelyszervezet.hu
A segélyszervezet célkitűzése, hogy gyors, szakszerű és hatékony segítséget nyújtson a természeti katasztrófák áldozatainak és a szegénységben vagy más jellegű nehézségekkel küzdő rászorulóknak.A szervezethez bizalommal fordulhatsz, ha bármilyen természeti katasztrófa áldozata lettél te magad vagy a családod, illetve ha szegényebb családban élsz. A szervezet nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül megfelelő szakmai segítséget nyújt számodra. Segítik a bajbajutottakat és a nélkülözőket. A szervezet először az alapvető szükségleteit elégíti ki annak, aki hozzájuk fordul, aztán igyekszik támogatást nyújtani az esetleges jövőbeni katasztrófákra való felkészülésben is.
Családsegítő KözpontHa beírod a keresőbe a lakóhelyed (városod, kerületed stb.) nevét és azt, hogy „családsegítő”, akkor megtalálod, hogy a közeletekben hol van a családsegítő, vagy ha a tudakozót hívod, ők is tudnak segíteni.Az ő feladatuk a szociális gondokkal, életvezetési problémákkal küzdő családok megsegítése. Segítenek támogatásokhoz, segélyekhez hozzájutni, tanácsot adnak, és programokat szerveznek.Ha azt érzed, hogy a családod nagyon nehéz és komoly problémákkal küzd, amelyeket ti magatok családon belül nem tudtok megoldani, vagy a család válsághelyzetben van, és úgy gondolod, hogy jól jönne a külső, szakmai segítség, fordulhatsz hozzájuk.

Iskolai problémák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Ifjúsági Lelki Elsősegély137-00
(hétköznapokon 17–21 óra között)

www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd az ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17–21 óra között! Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Nem kell bemutatkoznod, és olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amelyket személyesen nehezebb lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen te tudsz a legtöbbet a helyzetedről, így te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyek korábban talán nem jutottak eszedbe.
Pedagógiai Szakszolgálat (régen: Nevelési Tanácsadó)Lakóhely vagy a gyermek intézménye alapján államilag támogatott ellátás biztosítása. Köznevelési feladatot ellátó intézmény. Egyik feladata a nevelési tanácsadási ellátás, mely segíthet, ha kérdéses egy gyermek testi-, lelki egészsége, érzelmi állapota, teljesítménye, érdeklődése, ha magatartása gondot okoz vagy hirtelen megváltozik, vagy akár ha nem tud együttműködni konfliktus esetén. A szülő vagy a (16 életévét betöltött) serdülő kérésére kezdődhet el a segítségnyújtási folyamat.Bármilyen tanulási, magatartási vagy a gyermek/fiatal lelki problémájával be lehet jelentkezni, önkéntes alapon. Pszichológus segítségét pszichés nehézség (pl. szorongás, figyelmi nehézség, stb.) esetén érdemes kérni, aki szülőkonzultációt is tart a gyermekkel való munka során. A bejelentkezés sok helyen már online módon történik, vagy telefonon, de személyesen is intézhető (intézménytől függően).
Gyermekjogi Központ,
Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
gyermekjog@hintalovon.hu

www.hintalovon.hu
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt-társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért, és hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, jó legyen itt gyereknek lenni.Bármilyen kérdéssel, problémával fordulhatsz az Alapítvány Gyermekjogi Központjához, legyen szó otthoni vagy válással kapcsolatos, iskolai, szexuális vagy bántalmazásos kérdésről. Az Alapítvány tagjai minden lehetséges információt és segítséget igyekeznek megadni ahhoz, hogy együtt tudjátok átgondolni, mi lenne a számodra legjobb következő lépés. Fontos tudnod, hogy az Alapítvány gyerekjogi megközelítést alkalmaz, ami azt jelenti, hogy függetlenül attól, ki keresi fel őket, ők az ügyben érintett gyerekek érdekeit képviselik. Mivel jogászokról van szó, titoktartás köti őket, tehát nem beszélhetnek másoknak arról, amit elmondtál nekik, csak akkor, ha arra te is engedélyt adsz.

Egészségügyi kérdések, problémák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Háziorvosi vagy házi gyermekorvosi szolgálat, kórházak, más egészségügyi szolgáltatókNem biztos, hogy a lakóhelyed szerinti háziorvosnak van saját honlapja. A biztonság kedvéért írd be a keresőbe a lakóhelyed nevét és hogy „háziorvos”.
Vagy felhívhatod a tudakozót, és ott megmondják, hogy abban a városban (faluban, községben), ahol te laksz, mi a háziorvosi szolgálat telefonszáma.
Családi vagy életmódbeli problémákkal is foglalkoznak.
Gyógyító feladatokat látnak el, és tájékoztatnak is.
Ha bármilyen egészségügyi problémád van, mindenképpen fordulj orvoshoz.
Iskolai védőnőÍrd be a keresőbe az iskolád nevét, és azt, hogy iskolai „védőnő”.
Az osztályfőnököd (de más tanár is) tudni fogja az iskolai védőnő elérhetőségét.
Minden iskolában elérhetőnek kell lennie egy védőnőnek a gyerekek számára. Valószínűleg te is találkoztál már vele iskolai egészségnapon, vagy amikor valamilyen szűrővizsgálatot végzett nálatok. Az ő feladata, hogy segítsen titeket az egészség-
megőrzésben, szűrővizsgálatokat végezzen stb.
Bármilyen egészségügyi problémád vagy kérdésed van, amelyről többet szeretnél tudni (pl. fogamzásgátlásról vagy valamilyen fertőző betegségről), akkor nyugodtan fordulhatsz az iskolai védőnőhöz.

Drogok, droghasználat

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Drog Stop13-770

hétfőtől csütörtökig 10–16 óra között

drogstoponline@gmail.com
www.drogstoponline.hu
Célja, hogy információt adjon a droghasználattal kapcsolatos segítő helyekről, jogszabályokról, a drogok veszélyeiről, és lelki segítséget nyújtson a megkeresők számára. Felkészült szakemberek hallgatnak meg, és segítenek átgondolni, hogy mit tegyél.Ha a drogokkal kapcsolatban lelki vagy jogi segítségre, tájékoztatásra van szükséged, vagy valaki másnak szeretnél segíteni, ingyenesen hívhatod a Drog Stop segélyvonalát. Őszintén beszélgethetsz velük a gondolataidról, kérdéseidről vagy kétségeidről anélkül, hogy minősítenének téged, vagy rád erőltetnének valamit, és a teljes titoktartást is biztosítják. 

Bűncselekmény

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Rendőrség112A rendőrség legfontosabb feladata a közbiztonság védelme, bizonyos törvények és szabályok betartatása.Ha úgy gondolod, hogy bűncselekményt láttál, vagy valamilyen büntetendő cselekményt követtek el veled szemben, a rendőrséghez fordulhatsz.

Bármilyen probléma esetén

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Gyermekjóléti SzolgálatHa beírod a keresőbe a lakóhelyed nevét, és hogy „gyermekjóléti szolgálat”, akkor megtalálod azt a szolgálatot, amely nálatok működik, vagy hívd a tudakozót.A gyermekjóléti szolgálatok alapvető feladata a gyerekek testi, lelki egészségének és elsősorban családban való nevelkedésének elősegítése. Ha nehéz helyzetbe kerül egy család, akkor igyekeznek minden támogatást megadni ahhoz, hogy a család meg tudja oldani az adott problémát.Lényegében bármilyen családi jellegű problémával fordulhatsz hozzájuk. Felkeresheted őket akkor is, ha úgy érzed, nem vagy biztonságban a családodban, vagy veszélyeztetve vagy.
Pedagógiai Szakszolgálat (régen: Nevelési Tanácsadó)Lakóhely vagy a gyermek intézménye alapján államilag támogatott ellátás biztosítása.Köznevelési feladatot ellátó intézmény. Egyik feladata a nevelési tanácsadási ellátás, mely segíthet, ha kérdéses egy gyermek testi-, lelki egészsége, érzelmi állapota, teljesítménye, érdeklődése, ha magatartása gondot okoz vagy hirtelen megváltozik, vagy akár ha nem tud együttműködni konfliktus esetén. A szülő vagy a (16 életévét betöltött) serdülő kérésére kezdődhet el a segítségnyújtási folyamat.Bármilyen tanulási, magatartási vagy a gyermek/fiatal lelki problémájával be lehet jelentkezni, önkéntes alapon. Pszichológus segítségét pszichés nehézség (pl. szorongás, figyelmi nehézség, stb.) esetén érdemes kérni, aki szülőkonzultációt is tart a gyermekkel való munka során. A bejelentkezés sok helyen már online módon történik, vagy telefonon, de személyesen is intézhető (intézménytől függően).
Iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős vagy iskolai szociális munkás/segítőMegkérdezheted az osztályfőnöködtől, hogy nálatok ki látja el ezeket a feladatokat. Általában ki is van plakátolva az elérhetősége az iskoládban.Minden iskolában kell működnie gyermekvédelmi felelősnek vagy szociális munkásnak/
segítőnek.
Bármilyen iskolai vagy családi problémával megkeresheted a gyermekvédelmi felelőst vagy az iskolai szociális munkást. Ha ők nem is tudnak neked közvetlenül segíteni, de meg tudják mondani, hogy kit keress fel (ha szeretnéd, segítenek is a kapcsolatfelvételben).
IskolapszichológusÍrd be a keresőbe az iskolád nevét és azt, hogy „iskolapszichológus”. Az osztályfőnöködtől is megkérdezheted, hogy nálatok ki látja el ezt a feladatot, és hogyan tudod elérni. Általában ki is van plakátolva az elérhetősége, és hogy mikor van ott az iskolában.Minden iskolában működnie kell vagy önállóan, vagy pedig a nevelési tanácsadó keretén belül.Bármilyen személyes, iskolai, családi vagy egyéb problémával felkeresheted az iskolapszichológust. Ha ő közvetlenül esetleg nem tud segíteni, meg fogja tudni neked mondani, hogy kit keress fel (ha szeretnéd, segít is a kapcsolatfelvételben).

Frissítés utolsó dátuma: 2022. 04. 25.

Kiemelt kép innen