Világ

Családként a koronavírus idején – a legfontosabb és leghasznosabb tudnivalók

Naponta frissülő tudástár hasznos és hiteles információkkal.

Teljesen természetes érzés, ha esetleg attól tartasz, hogy eszköztelenül állsz a következő időszakban ránk váró kihívások előtt. Amilyen sokan küzdünk most ezzel az érzéssel, legalább annyian keressük közben a megoldásokat is a mentális támogatástól kezdve a praktikus információkon át a gyakorlati kérdésekig. Ebben a naponta frissülő bejegyzésben gyűjtjük folyamatosan témákra bontva a hasznos, használható ötleteket és hiteles információkat.

💡 Általános információk

A kijárási korlátozásokról

A Magyar Helsinki Bizottság értelmezési segédlete a március 28. és április 10. között érvényes korlátozásokról.

Hogyan tudhatod biztonságban magadat és a szeretteidet

Rövid, angol nyelvű animáción a lényeg a WHO jóvoltából.

A koronavírus szülőként: így járhatsz el felelősen

Minden vészhelyzet más, így erre a mostanira sincsenek egyértelmű protokollok – vannak viszont minden válságra érvényes ökölszabályok, amik a koronavírus előidézte helyzetben is alkalmazhatóak. Ebben a bejegyzésben ezeket gyűjtöttük össze.

Közösségi tudástár

Önkéntes felhívások, távoktatás, bevásárlás tippek és persze adatok. Folyamatosan bővülő, frissülő dokumentum, témák szerinti bontásban gyűjtött, hasznos linkekkel, elérhetőségekkel, lehetőségekkel.

Koronamonitor

Naponta többször frissülő adatok, grafikonok és térképek a koronavírus aktuális magyarországi helyzetéről.

Pszichológiai megfontolások

A legtöbbünknek nincs példája, megoldási mintája hasonló helyzetre. Ez a bejegyzés stratégiák és jól hasznosítható felvetések mentén gondolkodik az ehhez kapcsolódó bizonytalanságok kezeléséről.

Tanácsok szülőknek a járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatban

Fontos támpontok – az ELTE PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszékének tájékoztatója.

UNICEF útmutató szülőknek

Tünetek, helyes gyakorlatok, stresszkezelés és egyéb, hasznos infók egy helyen.

Ha négylábú családtagok is vannak

Az Állatorvostudományi Egyetem COVID-19 tájékoztatója állattulajdonosoknak.

💡 Praktikus segítség

Államilag finanszírozott gyermekügyeletek

Budapest és Pest megye mai napi ügyeleteit találod meg az oldalon szakterületekre lebontva, valamint a megfontosabb információkat a járványügyi helyzettel kapcsolatban.

Koronavírus kisokos

Naponta frissülő Korona-vírus kisokos weboldal, ahol közérthető formában tudományosan ellenőrzött információkat osztanak meg a járványról. A szerkesztők közül ketten az ELTE Természettudományi Kar biológusai.

Pszichofitness

Ebben az időszakban kiemelten fontos a lelki egészség megőrzése, a mentális immunrendszer erősítése, a szorongás és a stressz csökkentése.  Ezen az oldalon pszichológus szakemberek legfontosabb javaslatait, útmutatóit és cikkeit találod meg egy helyen.

Könnyen érthető tájékoztatók és letölthető vizuális támogatás

Az Autisták Országos Szövetségének segítő anyagai az autizmussal élő emberek tájékoztatásához a kialakult veszélyhelyzetről és lehetséges védekezésről.

A Vadaskert Alapítvány letölthető anyagai

Szakmai segítség a válsághelyzetben: általános egészségmegőrző ajánlások, segítség gyermekek és szülők részére, Tik zavarok, Tourette-szindróma és ADHD a koronavírus idején.

Magánlaborok koronavírus tesztelésére

Magánúton is lehet koronavírustesztet végeztetni. Ennek részleteiről, feltételeiről és áráról találsz itt információt.

Higiénés szabályok elinduláshoz, megérkezéshez, együttéléshez

Praktikus, képes útmutató: mikor, hogyan és mire érdemes figyelni, mit, mennyire és milyen gyakran szükséges fertőtleníteni, hogyan vigyázz jól magadra és a környezetedre.

VALI – Vállalkozói Információk

Vállalkozói információs portál, melyen a kormány bejelentéseivel összhangban, az azokat érintő hírek, kérdések és válaszok között böngészhetünk, valamint szakértői segítséget és képzéseket is találunk.

Munkavállalói kisokos

Milyen jogaim vannak munkavállalóként? Kötelezhet a munkáltató szabadságra, otthoni munkavégzésre vagy fizetés nélküli szabadságra? Betegség esetén milyen ellátás jár? Mekkora a táppénz összege? Elbocsáthatnak a járvány miatt? Jár felmondási idő vagy végkielégítés? Milyen ellátásra vagyok jogosult, ha nem találok munkát? Kérdezz-felelek az Utcajogász jóvoltából.

doingGood

Vállalati felajánlások egy helyen, munkajogi tanácsadástól e-aláíráson át az iskolatejig.

👉 Támogató csoportok

Támogatócsoport anyáknak és apáknak

Milyen kihívásokkal szembesülsz? Milyen gyakorlat válik be? Itt a Hordozóház szakértőivel együtt gondolkodva megoszthatod a nehézségeket, ötleteidet, tapasztalataidat.

Online támogatást vállaló dúlák

Hazai, online, részben önkéntes támogatást vállaló dúlák folyamatosan bővülő listája.

A pszichológus tippjei tizenéveseknek

Az ELTE PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszékének tájékoztatója ötletekkel, linkekkel, empátiával.

KarantÉN Veled

Az ELTE PPK Életvezetési Tanácsadó szakmai vezetésével önkéntes, mesterszakos pszichológushallgatókkal beszélgethetsz aktuálisan felmerült, koronavírussal kapcsolatos nehézségeidről ingyen, online, 1-3 alkalom keretében ennek az űrlapnak a kitöltésével.

Léleköntő MEGHALLGATLAK szolgálat autista vagy ADHD-val élő gyermekek szüleinek

Ha nehézséget élsz meg az időbeosztással, a családban felmerülő feszültségekkel, ha nem tudod, hogyan oldd meg a gyermekkel való teendőket karanténban, a Nem Adom Fel Alapítvány – Léleköntő programja ƸӜƷ munkatársai meghallgatnak! Segítenek, tanácsot adnak és együtt gondolkodnak veled, hogy sikerüljön átvészelni a házban töltött napokat.

#maradjotthon csoport

Közös csoport azoknak, akik hiszik, hogy összefogással és felelős döntésekkel gyorsabban és könnyebben átvészelhetjük ezt a nehéz helyzetet. A csoport célja segítséget nyújtani a rászorulóknak, hiteles információkat megosztani és egy kis pozitív fényt vinni a bezárkózós napokba.

#maradjotthon mozgalom

Közösségi, folyamatosan frissített tudástár: friss információk, adatok, tippek.

Örömkatalógus

Dragomán György magánjátékához, a “neméltéligazán” gondolatkísérletéhez most bárki csalakozhat.

Szenvedélybetegséggel küzdőknek és szenvedélybetegek hozzátartozóinak

A Kék Pont online fóruma és névtelen segítőhelye karanténba szorult alkohol- és droghasználók, illetve hozzátartozóik számára. Ezen a felületen megoszthatod a gondolataidat, érzéseidet és tapasztalataidat egy anonim és biztonságos légkörben olyanokkal, akik hasonló dolgokon mennek keresztül, mint te. A fórum moderálását segítő szakemberek végzik, hozzájuk is fordulhat, akinek segítségre van szüksége.

A gyász, mint közhangulat

Ha meg tudjuk nevezni, akkor talán kezelni is tudjuk – Scott Berinato beszélgetése David Kesslerrel, a világ első számú gyász-szakértőjével a Harvard Busines Review-ből.

Karanténvacsora

Közösségi, naprakész tudásbázis: olcsó, finom, (még) kapható alapanyagokból elkészíthető receptek képekkel.

👉 Szakmai állásfoglalások

Magyar Pszichológiai Társaság

Pszichológiai vonatozású kérdések és válaszok a koronavírussal kapcsolatban: Hogyan küzdjünk meg a vírusfertőzés miatti szorongásunkkal, pánikérzésünkkel? Mit tehetünk a túlzott szorongás megelőzése vagy csökkentése érdekében? Hogyan lehet kezelni a karantén miatti (az otthoni bezártsággal járó) feszültséget, frusztrációt?

UNICEF gyerekügyi gyorstalpaló

10 tanács kisgyerekes szülőknek Peer Krisztina óvodapszichológustól.

The National Child Traumatic Stress Network

Segédanyag szülőknek, gondviselőknek a koronavírussal való családi megküzdéshez (magyar fordítás).

Amerikai Iskolapszichológusok Országos Egyesülete

Kommunikációs és pszichológiai javaslatok szülőknek, akiknek a gyerekei ezekben a nehéz időkben a felnőttektől várnak iránymutatást.

Európai Fogyatékosságügyi Fórum

Az EDF ajánlásai a fogyatékossággal élő személyeket fenyegető kockázatok kezelésére.

Munkajogi Útmutató

A TASZ tájékoztatója a koronavírus (COVID-19) miatt kihirdetett veszélyhelyzetre vonatkozó főbb munkajogi kérdésekről.

A WHO állásfoglalása a tévhitek kapcsán

A koronavírussal kapcsolatos hiedelmek szakmai cáfolata és néhány alapvető kérdés tisztázása.

👉 Távmunka, home office

A gyerekek tanul(ná)nak, a szülők dolgoz(ná)nak

Hogyan lehet egyszerre otthonról dolgozni, a gyerekeket segíteni a tanulásban és ebben az új helyzetre való átállásban, közben pedig elég jó szülőnek és munkaerőnek maradni egyszerre..?

10 praktikus ötlet

Home office tippek, trükkök összegyűjtve.

Home office gyorstalpaló

Kommunikáció, meetingek, eszközök, munkaidő, projektmenedzsment – minden, amit tudni szeretnél az otthoni munkavégzésről koronavírus idején.

Ingyenes távmunkaszoftverek

Egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfelei számára ingyenesen elérhetővé tette otthoni munkavégzést segítő szoftvereit a LogMeIn.

Szuper technikai és lélektani megoldások egy helyen

Hosszú távon otthon lenni kihívás tud lenni technikai és lelki szempontból is. A mitósok megpróbálták összeszedni azokat a dolgokat, amik nekik segítenek ebben, hátha ők is tudunk ezekkel segíteni másoknak.

Ingyenes és kedvezményes eszközök, felajánlások

A NIOK folyamatosan frissülő gyűjtése az otthoni munkavégzést segítő eszközökről.

Umbrella szoftverek ingyen

Az Umbrella produkciós cég egy kommunikációs, egy tartalommenedzsment és egy workflow eszközt ajánljott fel ingyenesen a nagyközönségnek.

Videohívás: így csináld

Infografikán a videós kapcsolattartás alapszabályai.

Workplace

Facebook-eszköz integrált chattel, fájlmegosztással, hívásokkal, videókkal.

Inspiráció az otthoni munkakörnyezet kialakításához

Ismerd meg a Nagy Kreatív Karantén home office fotóverseny első pályázóit, kövesd a verseny alakulását, és meríts ihletet a többiek kreativitásából.

Pénzügyek intézése otthonról

A Magnet Bank cikkében összeszedett néhány ötletet, melyek segíthetnek a találkozások számának csökkentésében, és egyben közösségünk egészségének megőrzésében.

Covid innovációk

Szegmensekre bontott, innovatív válaszok a koronavírus kapcsán felmerülő üzleti, szociális és gazdasági kérdésekre egész Világból, egy helyen összegyűjtve.

👉 Lelki, mentális erőforrások

Hálataps

Mindenki számára nagyon kemény ez az időszak, de vannak, akiknek az erőfeszítése extrán emberfeletti ezekben a hetekben: az egészségügyi dolgozóknak, ápolóknak, orvosoknak, mentősöknek mind hálával tartozunk. Minden este 8-kor álljunk ki pár percre az ablakokba és tapsoljunk, így megköszönve az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit.

Ingyenes lelki segítségnyújtás

Online konzultációs lehetőség a magyarországi segítő szakemberek és szervezetek jóvoltából.

Pro bono – Önkéntes pszichológiai segítők

Segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a koronavírus krízise kapcsán segítséget nyújtanak online vagy telefonon keresztül, önként és ingyenesen. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, szakemberek várnak tanácsadással, segítő és támogató beszélgetéssel.

Pro bono és kedvezményes online, pszichológiai kríziskezelés

Ingyenes és kedvezményes online konzultációk azok számára, akik a koronavírus járvány idején a megváltozott életük miatt krízishelyzetbe kerültek.

Telefonos lelkisegély-szolgálatok

Ha úgy érzed, krízishelyzetben vagy, és azonnal beszélned kell valakivel, itt egy helyen megtalálod azokat a telefonos szolgálatokat, ahol az adott témában szakképzett segítők várják a hívásodat.

DélUtán

Ingyenes, országos lelkisegély 40 éven felülieknek, minden nap 18 és 21 óra között.

meghallgatunk.online

Időpontfoglalás után olyan segítők ajánlják fel 30 perces, ingyenes, online vagy telefonos segítő szolgáltatásukat , akik főállásukban, főtevékenységükben is az aktív-, segítő meghallgatás mesterei.

SlowTime Mini

Gondoskodj magadról a nehéz időkben mindfulness meditációkkal, hálagyakorlatokkal és stressztudatosság-növelő feladatokkal; a 12 hetes Tudatos Lassítás Program 3 modulja (mindfulness, stressz, hála) ingyen a Slow Budapest jóvoltából.

Mental for doctors

Egészségügyi dolgozók számára a koronavíros okozta helyzettel való megküzdéshez mentális támogatást nyújtó önkéntes szakember csapat.

Pszichés támogatás egészségügyi dolgozóknak

A Habitus Alapítvány célja, hogy támogató beszélgetéssel segítő kezet nyújthasson azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a járványban nagyon nagy terhelésnek vannak kitéve.

Online támogató beszélgetés pedagógusoknak

A GROW Csoport várja pedagógusok jelentkezését ingyenes, egyéni, egyalkalmas online támogató beszélgetésre.

Mentális akcióterv

Ahhoz, hogy a járvány körül kialakuló mentális megterhelést is kezelni tudjuk, fontos a pszichológiai immunrendszerünk megerősítése, megküzdési stratégiáink aktivizálása. A Mindset egy komplex mentális akciótervvel készült erre a nehéz időszakra.

Az öngondoskodás a másokról való gondoskodás alapja – karantén idején is

Ez az írás azoknak szól, akik otthoni karanténban vannak. Egyedül, vagy éppen folyamatosan együtt a családtagjaikkal. Mindkét állapot más típusú nehézségeket hozhat. Mindkét állapotban felborulhat az érzelmi egyensúlyunk, aminek valószínűségét növelheti, ha nem tudjuk pontosan, hogy meddig áll majd fenn ez a helyzet és mi várható a következő időszakban.

Az otthonlét minden aspektusáról, mindenkinek

Kisgyerekesek, egyedülállók, nagycsaládosok mind más kihívásokkal szembesülnek most, miközben a legtöbb ember hajlamos borúlátóan gondolni a jövőre, és közben alábecsüli a saját megküzdési, rugalmas alkalmazkodási képességeit. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogy mi kell ahhoz, hogy Te is sokkal többre legyél képes, mint ahogy korábban feltételezted volna.

Semmelweis Mindfulness Központ

A Semmelweiss Egyetem Mindfulness Központjának csatornája relaxációs, meditációs videó-anyagokkal.

Gyakorlati tippek a bezártság okozta feszültség enyítésére

A szülő feszült, ideges, a gyerek szép lassan átveszi a szülő ki nem mondott szorongását is, és mivel a gyerek még nem mindig tudja verbalizálni a feszültségét, a szorongásra utaló változások a viselkedésében jelennek meg. Tippek, hogyan ne legyen ebből újra, meg újra ismétlődő minta.

SASOK: Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés

A Magyar Hipnózis Egyesület és a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika relaxációs hanganyagai, villámgyakorlatai és írott segédletei.

Karanténtanácsok íróktól, költőktől

Az irodalommal foglalkozók, akár fő-, akár mellékállásban, de azért általában otthon írnak, így megtanulhatták már azokat a trükköket, amelyek most sok kezdő otthonról dolgozónak jól jönnének. Gács Anna, Harag Anita, Háy János, Kerber Balázs, Moskát Anita, Mucha Dorka, Nagy Hajnal Csilla és Vajna Ádám válaszolnak a kulter.hu kérdéseire.

Ingyenes meditációs applikáció

Vezetett, zenés és időzítős meditációk igény szerint, több nyelven, ingyen.

Félelem helyett lehetőség: 21 napos reggeli, online meditáció

21 napon át minden reggel 6:15-6:45 között ingyenes, élő meditáció: a vírus okozta megváltozott életrendben akadnak lehetőségek is, melyek felismerésében segíthet ez a reggeli rutin.

Színtiszta stresszoldó

Naponta frissülő, színezhető alkotások fiatal illusztrátoroktól, animációsoktól és grafikai művészektől.

Meseterápia: felnőtteknek is

Mert a mesékkel nem vagy egyedül – a Metamorphoses új sorozata olyan mesékből, amik segítenek, erőt adnak, megnevettetnek, támogatnak.

👉 Otthoni elfoglaltságok gyerekekkel

Sokan azzal küzdenek most, hogy hogyan tudják úgy alakítani a napokat és a közösen használt tereket, hogy a mindenhonnan – munkáltató, iskola, rokonok és egyéb helyek felől – érkező elvárásoknak meg tudjanak felelni. Sokaknak viszont mindeközben az a kérdés is fejtörést okoz, hogy hogyan és mivel tudnák értelmesen lekötni a gyerekeiket, és hasznosan tölteni a közös időt ebben a kényszerű összezártságban. Nekik itt gyűjtöttük össze a lehetőségeket.

Rajzos, foglalkoztatós mese a koronavírussal kapcsolatos kérdések, félelmek feldolgozásához

Shona Innes, a rázós témákra specializálódott gyermekpszichológus nyújt segítséget egy mesés, Agócs Írisz rajzaival illusztrált foglalkoztató füzet formájában a koronavírus kapcsán felmerülő kérdések, szorongások, szabályok kibeszéléséhez és feldolgozásához.

Karantén ABC

A Yelon csapatának ötlet-gyűjteménye olyan elfoglaltságokról, amikkel kicsit talán könnyebb lehet jól (együtt) lenni a következő időszakban.

Kreatív Karantén

30 napos kihívás kicsiknek és nagyoknak, amibe bármikor be lehet kapcsolódni.

Napi mese minden nap 10-től

Folytatásos és egyszeri mesék Huzella Júliától, élőben.

Pom Pom meséi

Ezen a csatornán minden este 7-től Csukás István: Pom Pom meséi című könyvéből hallható egy-egy rész.

Rumini hangjáték

Ingyenesen letölthető Berg Judit meseregényének 10 részes rádióváltozata; az egyes részek 23-25 percesek.

50 ötlet beltéri játékhoz

Szuper, otthon amúgy is megtalálható eszközökkel játszható aktivitások.

107 benti játék és elfoglaltság

A kirándulás, játszótér és közös bandázások most kiestek, de itt találsz remek ötleteket otthonra is.

Minden napra egy játék ovisoknak

Mozgással, elmélyültebb gondolkodással és készségfejlesztéssel.

Papírrepülő-hajtogatás

15, könnyen és gyorsan megtanulható papírrepülő-modell, képes útmutatókkal.

Kreatívkodás

A Vasarely Múzeum letölthető sablonjai saját kollázs készítéséhez: nyomtassátok ki a sablont színes papírra, vagy színezzétek ki ti a formákat!

Színezés

A CSAK Design és Gabillustrator jóvoltából kedves képek közül válogathattok akár egy közös színezésre is.

Rímelés

Bertóti Johanna játszani hívja a kicsiket és a nagyokat: rímekkel, színekkel, szavakkal, formákkal.

400 interaktív mese

A Samsung és az interaktív hangoskönyvekkel foglalkozó BOOKR Kids március 20-tól egy hónapon keresztül több mint 400 mesét tesz ingyen letölthetővé a koronavírus miatt otthon lévő családok számára tanuláshoz és szórakozáshoz, Android és iOS készülékekre egyaránt.

Otthoni torna gyerekeknek

Ingyenesen letölthető alternatíva a testnevelésórára.

Ovis-kisiskolás torna gyerekeknek

Plusz változatos órák felnőtteknek, hetente frissülő tartalommal, ingyen.

💡 Így segíthetsz a gyerekeknek

Relaxációs esti mese gyerekeknek

Az álompor – Hanula Erika meséje olyan gyerekeknek, akik nehezen nyugszanak meg egy hosszú, ingerekkel teli nap végén.

Borka Jóga

Mesés, relaxációs gyakorlat gyerekeknek és szüleiknek a Borka és a varázsruha alkotóitól.

Jó, ha beszélgettek a koronavírusról, de nem mindegy, hogyan!

A gyerekek mindennapjai is megváltoznak most, és sok kérdésük lehet ezzel kapcsolatban – a pánikkeltés viszont éppolyan rossz válasz, mint ha elbagatellizálnánk a tényeket. Mint mindig, ilyenkor is a beszélgetés a legjobb megoldás.

Hogyan beszélj a gyerekeddel a koronavírusról?

A koronavírussal kapcsolatos hírek a gyerekekhez is eljutnak, és őket is foglalkoztatják. Fontos, hogy kapjanak a kérdéseikre válaszokat – összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Naponta frissülő információk gyerekeknek

A Yelon.hu oldalán a gyerekek ebben a témában is megtalálhatják a kérdéseikre a naprakész, hiteles, tényeken alapuló és rájuk szabott válaszokat.

Mosó Mese, avagy a kézmosás eredete

“Ugye alapos voltál? Megszagolhatom???” Ismerős mondatok? A “Mosó Mese, avagy a kézmosás eredete” című mesénkből, amely Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjének fejéből ugrott elő, megtudhatjátok, hogy a bacik, ezek a kis dirib-darab lények hogyan jöttek létre, és mi a leghatékonyabb módszer ellenük.

Gyakori kérdések: egészségügyi, rajzos tanácsok gyerekeknek

Kézmosás, köhögés, otthonmaradás és az arc érintése: a legfontosabb tudnivalók kedves állatok tolmácsolásában Szathmáry István – Thyillustration jóvoltából.

Letölthető mese a koronavírusról kicsiknek

Rajzolós, beszélgetős keretekkel is segíthetünk, hogy a kicsik is értsék, mi történik, miközben ezzel a szorongásukat is csökkenthetjük.

Mesekönyv és színezőfüzet ovisoknak és kisiskolásoknak a vírusról

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Program munkatársai és önkéntesei írása és illusztrációja a helyzet közös feldolgozásához.

Egyszer volt az élet: a test őrei

A jól ismert mese az emberi testről, vírusokról és baktériumokról.

Képregény a koronavírusról

Rövid, korrekt összefoglaló arról, mivel állunk szemben, és hogyan védhetjük meg magunkat és a szeretteinket.

Stresszkezelés gyerekeknek

Meditációs gyakorlatok, videók és hanganyagok gyerekeknek.

Családi digitális megállapodás

Hogyan lehet kezelni a családi kütyühasználatot a következő időszakban?

Online tanfolyam 13-15 éveseknek a koronavírussal kapcsolatos álhírek felismeréséhez

A négy fejezetből álló, interaktív kurzus az információ megbízhatóságának és hitelességének vizsgálatához szükséges ismeretek, készségek (azaz a kritikai médiaműveltség) fejlesztését célozza. Ezen belül a tanfolyam kiemelten fejleszti az álhírek felismeréséhez szükséges kompetenciákat.

Otthoni tanulás

A tantermen kívüli oktatás videós számonkérési módját érintő állásfoglalások és észrevételek

Ha benned is felmerült az elmúlt napokban a kérdés, hogy hogyan biztosíthatod a gyereked online biztonságát, amikor egy offline feladat teljesítésének digitális rögzítését kéri az iskola, olvasd el a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány állásfoglalás kérését és észrevételeit.

Távoktatás2020

Tananyagok, feladatlapok, jegyzetek, használati útmutatók és oktatási modulok: minden, ami digitális oktatás, diákoknak és tanároknak az Oktondi jóvoltából.

A pszichológus javaslatai az otthoni tanuláshoz

Folyamatosan frissülő ötletek, módszertan, javaslatok.

M5, oktatási tv-csatorna

Az oktatási sáv minden hétköznap reggel 8-tól 14.30-ig tart, változó tematikával élőben is követhető, illetve később is visszanézhető formában.

Spektrum

Brutális fizika (hétfő), kémia (kedd), biológia (szerda) és történelem (csütörtök): minden nap 10 órától új epizód a youtube-on!

Feladatok, játékok, videók

Korosztályokra és témákra lebontott ingyenes, online tanulást segítő anyagok.

Tankönyvek

A Mozaik ingyenesen elérhető, tantárgyakra és osztályokra lebontott oktatási anyagai, kiadványai.

BOOKR Suli

Digitális irodalomóra az Oktatási Hivatal ajánlásával: élményalapú szövegértés-fejlesztés interaktív könyvekkel.

BOOKR Class

1000+ angol nyelvtanulást segítő digitális anyag.

Ingyen letölthető kötelező olvasmányok

10+1 kötelező olvasmány, amit otthonról ingyen le tudsz tölteni.

Önjavító matematika feladatok

Online kitölthető, témák szerint csoportosított, értékelést is biztosító matekfeladatok.

Matek egyszerűen

A Mateking.hu ingyenesen elérhető, középiskolás matematika anyagai.

Informatika

Kódolás: 4 tanfolyam (4–6 éveseknek, 6+, 8–18 és 10–18 éveseknek) ingyenesen, online játékok, videók, offline tevékenységek.

Otthonról is végezhető iskolai közösségi szolgálat

Az érettségihez szükséges, kötelező közösségi szolgálat megszerzésének online módja.

Webuni

Ingyenes középiskolai oktatóanyagok tanárok és diákok részére.

Természettudományok

Angol nyelvű youtube-csatorna gyerekeknek kísérletekkel és magyarázó animációkkal, a Világegyetem működésétől a mérnöki gondolkodáson át az időjárásig.

Magyar népmesék angolul

A népszerű tv-sorozat mind a 100 epizódja angolul: egyszerre szórakoztat és tanít.

💡 Kikapcsolódás, feltöltődés, szórakozás

🎁 Film

Cirkó

Ingyen online mozi.

Magyar Filmadatbázis

100 ingyen nézhető film: klasszikusok és ritkaságok.

Filmarchívum

A Nemzeti Filmintézet folyamatosan bővülő tartalmai.

MTVA Archívum

Sorozatok, filmek, klasszikusok az elmúlt 60 évből reklámok nélkül, ingyenesen, hétről hétre frissülő tartalommal.

Online filmek

Előfizetés és regisztráció nélkül nézhető, egész estét filmek.

Természetfilmek

Tiltott zóna, Vad kunság és a Vad Szigetköz a Pannonia Entertainment jóvoltából.

🎁 Színház

6 legendás színházi előadás

Akadnak, akik még élőben látták a színpadon Gábor Miklóst, Gobbi Hildát, Márkus Lászlót, mások viszont csak filmekből, televíziós felvételekből ismerhetik az előző század második felének színészóriásait – 6 legendássá lett előadás felvétele.

Szkéné

Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című előadása felvételről. „Biztosan volt egy pont, amikor dönthettünk volna máshogy is” – Shakespeare Hamletjébe oltott abszurd komédia.

Katona

Illaberek: az előadás a mai magyar társadalom egyik fontos jelenségét, a kivándorlást mutatja meg. Jól ismert karakterekkel találkozhatunk – olyan élethelyzetben levő emberekkel, akiknek problémái különböznek, a választott megoldásuk azonban ugyanaz: otthonuk elhagyása, és az életük újrakezdése egy másik országban.

A nép ellensége: Kúnos László fordításában, Török Tamara dramaturg közreműködésével, Zsámbéki Gábor rendezésében mutatták be Ibsen színművét, A nép ellenségét. Egy részben játsszák, jó másfél órányi játékidőben.

33 dráma

Az Ember tragédiája, Bánk bán, Hamlet, Három nővér és a többiek, egy lejátszási listán, nagyrészt színházi felvételekről.

Globe Színház

Élő közvetítések Londonból.

🎁 Kiállítás, múzeum

Nemzetközi kiállítóterek

Londontól Párizson át New Yorkig 12 múzeumot járhatsz be a kanapédról egy virtuális túra során.

50 TOP múzeum a világban

Művészet, történelem, tudomány: virtuális, vezetett múzeumbejárások a Világ minden tájáról.

Magyar Nemzeti Galéria

Virtuális kiállítás Munkácsytól Mednyánszkyig.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Virtuális kiállítások, kulisszatitkok, dívák, direktorok és egyéb érdekességek.

500+ virtuálisan bejárható múzeum az egész Világban

A Világ leghíresebb múzeumai a Google jóvoltából.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Egy virtuális túra keretein belül önállóan, a kanapéról barangolhatunk a kastély tereiben, illetve azon az online tárlatvezetésen, amelyet Szilágyi Sándor történész, az Almásy-kastély munkatársa közreműködésével rögzítettek.

Frida Kahlo

Ismerd meg a festő és művészete minden arcát!

Smithsonian Intézet

Hatalmas mennyiségű képet osztott meg és tett szabadfelhasználásúvá a Smithsonian Intézet: az összesen 2,8 millió digitalizált gyűjteményi darab mostantól bárki számára elérhető, szabadon letölthető és kedve szerint fel is használható. A honlapon 2 és 3 dimenziós képek is szerepelnek, amik a Smithsonian 19 múzeumában, 9 kutatóközpontjában, könyvtáraiban, archívumaiban és állatkertjében őrzött tételeket örökítik meg.

🎁 Olvasás

Magyar Elektronikus Könyvtár

Kereshető gyűjtemény: letölthető tartalmak klasszikusoktól az idegen nyelvű irodalmon át a szakirodalomig.

Arcanum Digitális Tudománytár

Folyóiratok, könyvek, lexikonok, tematikus könyvgyűjtemények április 16-ig ingyenesen.

Múlt-kor

Tekintettel a kialakult helyzetre, a Múlt-kor átmenetileg ingyenessé tette digitális archívumát, melyben a történelmi magazin elmúlt tíz éve lapszámainak összes cikke olvasható.

Rejtő összes

104 Rejtő Jenő e- és hangoskönyv egy helyen, letölthető formában.

Agave e-könyvek

Ingyen letölthető, szerkesztett e-könyvek a Könyves Magazin ajánlásával.

Esti szép – versek minden napra

Nő a tükörben; verses napló.

Vírusnapló

Artner Sisso, Vágvölgyi B. András, Bojár Iván András, Vásárhelyi Mária, Bozóki András, Tardos János és Sükösd Miklós vetésforgóban írt kollektív blogja, a Kornis Mihály által indított ősszamizdat Napló és Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója, távolabb pedig Susan Sontag és Eörsi István ráknaplói nyomában.

Szaktárs adatbázisportál

Az április 23-ig teljesen nyilvános Szaktárs adatbázisában 12 kiadó 15.000 kötete érhető most el – a következő hetekben újabb kiadók csatlakoznak.

🎁 Zene

Opera

A Metropolitan élő közvetítései.

Filharmonikusok

A Berlini Filharmonikus Zenekar digitális koncertterme most mindenki számára elérhető.

Dúdolásgenerátor kézmosáshoz

Kiválasztod a kedvenc dalodat, hogy szappanozáshoz vagy krémezéshez szeretnéd dúdolgatni, ez az oldal pedig készít belőle neked egy lépésekre lebontott plakátot a helyes kézmosás lépéseivel és az egyes lépésekhez énekelhető szövegrésszel.

Az Óbudai Danubia Zenekar otthonról is dolgozik

A “Tavasz szél vizet áraszt”, ahogy még sosem hallottad: így jön össze egy kis közös zenélésre az Óbudai Danubia Zenekar karantén idején.

Kalisession

Minden este új, saját dal; történetek feketén-fehéren.

Családi lejátszási lista

Naponta frissülő, családi Spotify playlist.

Otthon ülős

Katantén playlist a Kultura.hu oldaláról.

🎁 Podcastok

Halottnak a coach

„Minden mélypont, válság lehetőség a megújulásra.” Garantált, rendszeresen frissülő világmegváltás kb. egy órában.

Hátsó polc

Írók karanténban: beszélgetés Király Kinga Júlia, Hidas Judit és Berta Ádám írókkal.

Radio METU

A Budapesti Metropolitan Egyetem hivatalos, hallgatói rádiójának egyetemi hírekkel és fiatalokat érintő témákkal foglalkozó műsora.

🎁 Minden más

Kulturális tartalmak a MOME gyűjtésében

Múzeumok, galériák, filmek, ebookok, zenék, kurzusok egy helyen.

Űrutazás

A NASA nyilvánossá tette az űrben készült videóit, hanganyagait és felvételeit.

Wieliczka, sóbánya

Virtuális túra a 13. század óta működő, 1978. óta a UNESCO világörökségi listáján is szereplő sóbányában.

Állatkertek, akváriumok

A Georgia Aquarium webkameráit, a Monterey Bay Aquarium lakóit, a Clearwater tengeri akvárium delfineit és teknőseit, az atlantai állatkert pandáit és a San Diego Zoo kedvenceit is figyelemmel kísérhetjük.

Hangoskönyvek kicsiknek és nagyoknak

Hangoskönyvek és komolyzene a Rádióarchívumból: a választékban kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok, mesék, komolyzenei művek egyaránt megtalálhatók, melyekből mindenki választhat érdeklődésének ízlésének megfelelően. 

Maradj Otthon Fesztivál

A legnagyobb fesztiválok, klubok legnépszerűbb fellépői, száznál is több hazai zenekar, előadó folyamatosan frissülő postjai, filmjei, online koncertjei és közönségtalálkozói egy helyen.

Nemzetközi StayAtHomeFest

Online zenei és egyéb események naptára, személyre szabható értesítésekkel.

Ingyenes élő közvetítések

Cirkusztól táncórákon át színházi előadásokig minden, amit a közösség egy helyen össze tud gyűjteni.

Online kurzusok

A Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale és Columbia egyetemek ingyen elérhető, angol nyelvű tanfolyamai.

PSZIESZTA – online előadások

A Pécsi Pszichológus Napok élő, online előadásai március 26-28. között, a mentális egészségünkről és egyéb pszichológiai jelenségekről.

Online jógaórák

Szuper youtube-videó gyűjtemény az órák hossza, nehézsége és stílusa szerint tematizálva.

Online libegő

A BKK is arra kér, hogy inkább maradj otthon; ezért elkészítették a Libegő otthonról is élvezhető, meditatív verzióját.

Mini Metro

Ha hiányzik a tömegközlekedés, most megtervezheted a saját metróhálózatodat; kedves kis online játék.

Kreatívírás – gyakorlatok

Csuklógyakorlatok, rendszeresen frissülő feladatok.

Rejtvényfejtés

Betűskandi, sudoku, szókereső és skandináv keresztrejtvények, ingyenes és előfizetéses verzióban.

Otthoni rajz

30 napos otthoni rajz-kihívás, napi fél órában.

Tulipánvirágzás

Mivel mi most nem mehetünk el Keukenhofba, Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje jön el hozzánk – rendszeresen frissülő tudósítások a park legszebb részeiről.

Social distancing kutyásoknak

Távolságtartás-útmutató kutyásoknak, amivel egymás kutyáinak a simogatása is biztosan elkerülhető.

Humor

Rendszeresen jelentkező Karantények a Dumaszínház jóvoltából kiküldött helyett hazazavart tudósítókkal: Litkai Gergely és Kovács András Péter jelentkeznek az otthonaikból.

Cards Agains Humanity online játék

A népszerű kártyajátékot most online is kipróbálhatod.

💡 Mit mond a jog?

Ingyenes gyerekjogi, online tanácsadás

Hetente kétszer, kedden és csütörtökön 16-18 óra között online, anonim módon kérhetsz tanácsot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogász kollégáitól a nyitvatartási időben ezen az oldalon megtalálható chaten.

A gyerekek jogai egy esetleges karantén esetén

A koronavírus miatti intézkedések karantént is előírhatnak. De mit jelent ez pontosan a gyerekekre nézve?

Tudd meg, hogyan képviselheted a gyereked érdekeit az orvosnál

Amikor orvoshoz kell vinni a gyerekedet, neked kell ismerned és képviselned a jogait. Ebben a cikkben megtalálod az egyes életkorokhoz kapcsolódó szabályozásokat.

Elvált szülők és kapcsolattartás a járványidőszakban

Amióta a közegészségügyi vészhelyzetet bejelentették, majd az iskolák bezárást is elrendelték, egyre több elvált szülőben merül fel, hogy a kapcsolattartás rendjét ez a helyzet, illetve egy esetleges karantén elrendelése hogyan befolyásolja.

Emberi jogok

Az Amnesty International online, angol nyelvű kurzusa egyszerű példákon keresztül mutatja be, milyen emberi jogi oldalai vannak a járványnak, mi az állam kötelessége és mit tehet az állampolgár.

💡 Így segíthetsz te magad is

Ne segítsd az álhírek terjedését

Tudd meg (és add tovább!) ebből a videóból és a videó leírásában szereplő oldalak listája segítségével, hogy hogyan ismerhetjük fel az álhíreket. Ha információt keresel, támaszkodj a hiteles forrásokra, amilyenek például a WHO, a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalai vagy az Átlátszó által üzemeltetett Koronamonitor.

Támogatásért tudás

Ha segítséget keresel, hogy szülőként mit, hogyan tudsz jobban csinálni, ha kézzelfogható információkra van szükséged (plakátokra, infografikákra), vagy nyomtatható anyagok érdekelnek, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány adományboltjában naprakész, minden szakmai feltételt teljesítő anyagokból válogathatsz. A megvásárolt termékek árával az Alapítvány munkáját támogatod: hozzájárulsz ahhoz, hogy még több hasonló anyag készülhessen!

Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport

A segitsunkegymasnak.hu oldal célja, hogy segítse az önkéntes kezdeményezések és adományozások (munka, eszköz, stb.) koordinációját, felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat.

Közösségi egymásra figyelés

Aki bántalmazó kapcsolatban él, az most nagyobb veszélyben lehet, mint valaha; figyelj a környezetedre, vedd észre a jeleket, és szükség (vagy gyanú) esetén kérd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat segítségét.

Maszkot a frontra

Az Adománytaxi célja, hogy minőségi védőmaszkokkal lássa el azokat az egészségügyi- és szociális ellátásban, szolgáltatóiparban dolgozó embereket, akik a járvány ideje alatt fokozottan veszélyeztetettek. A maszkok finanszírozásához pénzadományokat, elkészítésükhöz szabad kapacitású varrodákat, kiszállításukhoz pedig önkéntes sofőröket keresnek.

Vállalatok a lakosságért

Összefogó felület a segítő szándékú vállalati felajánlásoknak, melyekhez további cégek csatlakozását várja a doingGood.

Rászorulók immunrendszerének a támogatása

A Budapest Bike Maffia gyűjtésében a kanapédon ülve is részt vehetsz: a Vitaminboom kuponokból befolyt összeget vitamintabletták, vitamincseppek, multivitaminok, vitaminos pezsgőtabletták, papírzsebkendő, szappan (kézfertőtlenítő) vásárlására használják fel, amit eljuttatnak az idősgondozásba, a hajléktalanellátásba, illetve olyan bentlakásos intézményekbe, ahol többnyire idős és/vagy legyengült immunrendszerű emberek élnek, lábadoznak.

KockaCsoki támogatói kávékuponok

Segíts a KockaCsokinak, hogy amikor ismét megnyithatja műhelye és közösségi kávézója ajtóit, zavartalanul működtethesse tovább autista fiataloknak szóló programjait – vásárolj támogatói kávékupont, melynek értékét a KockaPont közösségi kávézó ismételt megnyitása után levásárolhatod, sőt, még egy apró meglepetéssel is kedveskednek majd neked, hogy az ismerőseid is láthassák, mennyire szuper vagy!

Az ULE nyugdíjas és egyedülálló bérlőinek támogatása

Minél törékenyebb valaki anyagi és egészségi állapota, annál keményebb neki a jelen vészhelyzet. Képzeld magad azoknak az embereknek a helyébe, akiknek egy heti tartalékuk sincsen, a munkájuk nem végezhető otthonról, vagy épp alkalmi munkából élnek, és csak nemrég törtek ki a hajléktalanságból – számukra most egy pár ezer forintos utalás is hatalmas segítséget jelenthet.

Airbnb-közösség az egészségügyi dolgozókért

A budapesti Airbnb-közösség tagjai kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára ingyen biztosítanak lakást, hogy ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt, és hogy a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől.