Világ

Koronavírus, karantén, távtanulás – hasznos infók egy helyen

Mindenkinek sok kérdése van a mostani helyzettel és a koronavírussal kapcsolatban – itt gyűjtjük a hasznos információkat és válaszokat.

Lehet, hogy elveszettnek érzed magad most, hogy mindenhol minden a kornavírusról szól, és szinte naponta változik a helyzet, emiatt pedig az életünk. Sok új kihívás elé állíthat az is, hogy az iskolák bezárása miatt most nem tudsz találkozni a barátaiddal, és a tanulás egy teljesen új formájával kell megismerkedned. Ebben a folyamatosan frissülő bejegyzésben igyekszünk összeszedni mindent, ami segíthet ebben az időszakban – mert most sem, ebben sem vagy egyedül!

Általános tudnivalók

Tudnivalók a koronavírusról, amik téged is érdekelhetnek

A legfontosabb információk egy helyen: miért ez a neve, hogyan terjed, mitől olyan veszélyes. Ismerd meg a válaszokat a legalapvetőbb kérdésekre a koronavírussal kapcsolatban.

Minden a koronavírusról, egy helyen

Az UNICEF tájékoztatója gyerekeknek: útmutatók, tanácsok, információk.

Miért zár be az iskola? Miért beszél mindenki a koronavírusról?

Ebben a cikkben az általános, átfogó információkat gyűjtöttük össze nektek: mi történik most tulajdonképpen és miért, te mit tehetsz, hogy elkerüld a fertőzést, és hogyan vigyázhatsz magadra és másokra körülötted.

Gyakori kérdések: kézmosás, köhögés, tömeg koronavírus idején

Biztos Te is lépten-nyomon hallod most, hogy mennyire fontos a megfelelő kézmosás, hogy ne érj az arcodhoz, és hogy ha tudsz, maradj otthon. Összeszedtük Neked a legfontosabb tudnivalókat.

Mit is érdemes tudnunk nekünk, gyerekeknek a koronavírusról?

Egy kortársatok leírta mindazt, amit március közepén tudunk erről az új betegségről onnan kezdve, hogy honnan és hogyan indult, egészen odáig, hogy mik azok a dolgok, amikre most a szokásosnál jobban kell figyelni.

A doki üzenete a koronavírusról: mi ez, mit csinál, és mit tehetsz te?

Ebben a videóban a doki elmagyarázza, hogy mi történik most tulajdonképpen és miért; hogy te mit tehetsz, hogy elkerüld a fertőzést; és hogyan vigyázhatsz magadra és másokra körülötted.

A koronavírusról gyerekeknek

7 perces mese a vírusokról általában, és a koronavírus sajátosságairól.

Hasznos linkek

Ne dőlj be az álhíreknek

Te bedőlsz a koronavírusos álhíreknek? Online tanfolyam 13-15 évesek számára.

Online relaxációs program

5 alkalmas, kiscsoportos online tanfolyam 13-18 éveseknek, akik a mostani átmeneti helyzetben szívesen gyakorolnának egy otthon is jól alkalmazható relaxációs technikát.

Online krízis-tanácsadás

4 hetes, online krízis tanácsadó szolgáltatás 13-18 éves fiataloknak, akik a koronavírussal összefüggésben valamilyen nehézséget élnek meg, ebben az időszakban ellátás nélkül vannak, és úgy érzik, ezeket a nehézségeiket szívesen osztanák meg szakemberrel.

Gyerekként a mostani vészhelyzetben

Karantén-ABC

A Yelon csapata összegyűjtötte az ötleteit, amikkel élvezhetőbbek lehetnek ezek az otthon töltött hetek.

A pszichológus tippjei tizenéveseknek

Otthon ülsz a családdal összezárva, a felnőttek feszültek, az iskolákat bezárták, a tanárok ezerrel pörögnek a távoktatáson, a barátaid messze, a telefonodon folyton pittyegnek az üzenetek… Az ELTE PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszéke ad pár tippet, hogy mit tehetsz TE azért, hogy jól viseld a helyzetet.

Eszközök a reményhez

Közös megoldáskeresés a Habitus Alapítvány munkatársaival; felteheted a kérdéseidet, és kereshettek közös megoldásokat.

A koronavírus megváltoztatja a napjainkat – de a jogaidat nem!

A betegség megelőzése és további terjedése érdekében olyan új, központi utasításokat követünk most közösen, amik elsőre akár túl szigorúnak, ijesztőnek is tűnhetnek. Ismerd meg ezeknek a hátterét és azokat a jogaidat, amelyek ilyenkor is érvényesek.

Léleksimogató tartalmak

Kövesd a yelon.hu-t facebookon és instán is a naponta frissülő tartalmakért!

Kedves Naplóm! – Te hova, miért és kinek „írod”?

Lehet, hogy egyedül fogod érezni magadat a következő időszakban, és néha úgy fogod érezni, nem tudsz kivel beszélni az érzéseidről. A naplóírás (vlogolás, blogolás stb.) talán segíthet picit – tudd meg, hogyan!

Színtiszta stresszoldó

Naponta frissülő, színezhető alkotások fiatal illusztrátoroktól, animációsoktól és grafikai művészektől.

Ha ritkán találkozunk… – Barátságban is létezik távkapcsolat

Nehéz lehet majd ezekben a napokban, hogy a barátaid csak távolról, online elérhetőek. Összeszedtük, amit az internetes barátságról tudni érdemes.

Kiemelt kép: Erick Retana