Lélek

Miért zár be az iskola? Miért beszél mindenki a koronavírusról?

A koronavírus mostantól a mi mindennapjainkra is hatással lesz – de miért, hogyan és meddig?

Érthető, ha elveszettnek érzed magad most, hogy mindenhol minden a koronavírusról szól, és szinte naponta változik a helyzet, emiatt pedig az életünk. Ijesztő lehet mindennek a kiszámíthatatlansága, és hogy ettől a héttől sok minden máshogy lesz, mint volt. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni erről az egészről, és mi segíthet a következő időszakban.

Miért zárnak be az iskolák, maradnak el a koncertek, és üresek a boltok?

A koronavírussal kapcsolatban még mindig sok a kérdés, hiszen egy új betegséggel állunk szemben. Az alapján viszont, amit már tudunk róla, biztos, hogy a megelőzés nagyon-nagyon fontos. Azért készülnek most az országok a legrosszabbra, hogy elkerülhessék azt.

Mivel nagyon sokan tünetmentesen is betegek lehetnek (vagyis nem tudják magukról, hogy azok), úgy is továbbadhatják a betegséget, hogy nem tudnak róla. Ha viszont valaki olyannak adják tovább, akinek eleve gyengébb az immunrendszere (azaz nem tud jól védekezni egy betegség ellen a szervezete), vagy egy korábbi betegségből lábadozik épp, számára ugyanaz a betegség sokkal veszélyesebb lehet. Ha pedig egyszerre nagyon sokan kerülnek így kórházba, nem biztos, hogy mindenki meg fogja tudni kapni azt az ellátást, amire szüksége lenne (pl. nincs elég orvos, ápoló vagy szabad ágy a kórházakban).

Azzal, ha most mindenki otthon marad, aki tud, részben megállítható lehet a vírus a terjedése: így sokkal kevesebben lesznek betegek, ők pedig megkaphatják azt az ellátást, ami a gyógyulásukhoz kell.

Mivel a többség arra készül, hogy a következő hetek nagy részét otthon fogja tölteni, egyszerre sokkal többen sokkal több mindent szerettek volna vásárolni, mint amire a boltok fel voltak készülve. Az árukészletek feltöltése viszont folyamatos, így azokban az országokban is, ahol korábban kellett karantént elrendelni (vagyis arra kérni az embereket, hogy ne hagyják el a lakásaikat), mindenki jut elegendő ételhez.

Mit tehetek én, hogy elkerüljem a fertőzést?

Ha otthon maradsz, azzal máris nagyon sokat tettél, hiszen így te magad biztosan nem terjeszted a vírust. Azt ugyanis már biztosan tudjuk róla, hogy nemcsak köhögéssel, tüsszentéssel terjed, hanem különböző felületeken napokig is éleben maradhat. Képzeld el, hogy reggel bekened testápolóval a kezedet, aztán beletenyerelsz egy nagy adag csillámporba. Mit gondolsz, a nap végére mennyi mindent kennél össze vele? Kilincseket, kapaszkodókat tömegközlekedésen, székeket, poharakat, füzeteket, ceruzákat, billentyűzetet… – ahonnan valaki más kezére kerülne, aki további dolgokat kenne össze vele. Ha pedig most a csillámpor helyére a vírust képzeled, könnyű belátnod, mennyi helyre nem juthat el, ha aki csak tud, otthon marad.

Ha próbáltál esetleg már csillámport sima vízzel lemosni a kezedről, akkor azt is megérted, hogy ez miért nem elég. Minél többször minél hosszabban és minél alaposabban mosol kezet szappanos meleg vízzel, annál nagyobb biztonságban vagy te is és a környezeted is.

Itt megnézheted, hogy csinálják a profik:

Egy rendes kézmosásnak legalább 20 másodpercig kellene tartania. Sokan keresnek most számokat, refréneket, amik pont ennyi ideig tartanak; a „Boldog szülinapot” című dal kezdetnek például tökéletes lehet – mire végigénekelted, biztonságos is a kezed.

Biztos, hogy nem lesz könnyű senkinek egyik napról a másikra átállnia arra, hogy az ideje nagy részét otthon töltse, ezért segíthet, ha sokat beszélgettek arról, ki hogyan tudna jól lenni ebben az új helyzetben, és ha mindannyian megpróbáltok türelmesek lenni egymással, a tanáraitokkal, a szüleitekkel – és magatokkal is!

 Hogyan vigyázzak magamra?

Nemcsak a betegség elkerülése és megelőzése lehet most nehéz, hanem az is, hogy a sok változás között ne érezd nagyon elveszettnek, magányosnak magadat.

Érthető, ha megvisel ez a helyzet és a sok kérdés, szóval ha tudsz, próbálj meg nem egyedül maradni velük! A Viber például 10-re változtatta az egy beszélgetésbe ingyenesen bevonható emberek számát, a Telekom és a Telenor pedig megnövelte minden ügyfelük adatforgalmát. Így bár más formában, de megtalálhatjátok azt a módot, ahogy a barátaitokkal, nagyszüleitekkel tartani tudjátok a kapcsolatot.

Mivel mi, a Yelon mukatársai is otthon maradunk most, hogy ne veszélyeztessünk senkit, a chat sajnos nem nyit ki a következő napokban. De ha nagyon egyedül éreznéd magadat, a Kék Vonalat a 116 111 telefonszámon továbbra is bármikor hívhatod.

Közben pedig ne felejtsd el, hogy teljesen normális, ha most félsz, vagy bizonytalannak érzed magad. Ahogy az is, ha nem is tudod, mihez kezdj magaddal ebben a helyzetben. Mindenki máshogy reagál rá: van, aki kétségbeesett, és megijeszti mindez; van, aki már gyűjti, milyen könyveket fog végre elolvasni, milyen sorozatokat megnézni; van, aki mémeket gyárt, és jókat nevet; van, aki falja a híreket, és attól érzi magát biztonságban, ha naprakészen követheti az eseményeket; és van, aki szíve szerint minden erre vonatkozó újabb információt lenémítana, kikapcsolna, és bezárna.

Mivel mindannyian mások vagyunk, mindannyian máshogy tudunk megküzdeni ezzel a helyzettel, és minden érzés teljesen normális és természetes. Az biztos, hogy együtt vagyunk benne, és együtt, elegendő türelemmel és figyelemmel meg fogjuk tudni oldani.

Nagy Viktória

Kiemelt kép: Mesa Schumacher