Világ

Mit oszthatok meg a neten? Van valami szabály erre?

Nem oszthatsz meg bármit, ha nem akarod a szerzői jogokat megsérteni. De a jó hír az, hogy a te tartalmaid is csak az engedélyeddel használhatók fel. Ez az egyik fontos szabály, amit be kell tartanod, ha internetezel.

Az internet szuper hasznos, ez nem vitás. Jó, hogy egy kattintással lehet információhoz jutni, vagy rá lehet keresni különböző dolgokra, szinte bármit meg lehet rendelni, vásárolni, és bárkivel kapcsolatba léphetünk. Bárki meg tud osztani bármit, így veled is előfordulhat, hogy olyan tartalmat, képet töltesz fel, amely a szerzői jog védelme alatt áll. Ilyenkor meg kell jelölnöd a forrást, vagy engedélyt kell kérned ahhoz, hogy megoszthasd. Persze ez fordítva is igaz: a te tartalmaid is csak a te engedélyeddel oszthatók tovább. Ráadásul engedély nemcsak a kép megosztásához, hanem az elkészítéséhez is kérni kell! Szóval az internet nagyon jó dolog, de fontos, hogy elővigyázatosak legyünk, és betartsuk a szabályokat.

Amit az interneten találok, azt szabadon bárhová kitehetem, elküldhetem?

A jogszabályok nem tesznek különbséget aszerint, hogy egy fotót, képet, írást az interneten vagy egy nyomtatott könyvben használnak-e fel. Még a Google által kidobott képek sem használhatók fel mindenre automatikusan, hiszen a legtöbb tartalomra a készítőt úgynevezett szerzői jog illeti meg. Ha saját célra töltesz le vagy nézel meg internetes tartalmat (telefonra vagy laptopra), az teljesen rendben van. Azonban ha fel szeretnéd használni azt például posztolásra vagy egy dolgozathoz, előadáshoz (tehát nyilvánosságra hoznád mások előtt), akkor mindig hivatkozz a tartalom forrására, jelöld meg valamiképp, hogy az honnan származik, vagy ha lehetséges, kérj az illetőtől engedélyt a tartalom felhasználására.

Mi az a szerzői jog?

A legtöbb országban a szerzői jog olyan törvényekkel védett jog, ami védi az emberek által létrehozott eredeti, egyéni műveket (pl. fotókat, írásokat, számítógépes programokat, egyéb alkotásokat stb.). Ha valaki létrehoz egy ilyen művet (például készít egy saját fényképet vagy írást), akkor arra vonatkozóan automatikusan szerzői joga keletkezik. Tehát egy általad készített kép után, amit feltöltesz a netre, téged is szerzői jog illet meg, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. És ez másokra is ugyanúgy igaz az általuk készített tartalmaknál.

Ha feltöltök egy képet az Instára, azt utána bárki szabadon használhatja?

Ha olyan képet töltesz fel Instagramon, amelyen te szerepelsz, az még nem jelenti azt, hogy ezzel hozzájárulsz ahhoz, hogy a fotót mások felhasználják. A jogszabályok szerint mindig a képen látható személynek van joga azt meghatározni, hogy a róla készült képet:

  • vagy senkinek nem engedi további felhasználásra,
  • vagy ha engedi, akkor: ki milyen módon, milyen körben és milyen mondanivalóhoz kötve használhatja fel.

Ettől függetlenül sajnos arra nincs pontos adat, hogy az általad feltöltött képet a neten végül ki éri el, ki tölti le, kinek továbbítja, és majd mire használja. Épp ezért nagyon fontos tudni: a jövőbeli digitális lábnyomodért már most is sokat tehetsz. Ez azt jelenti, hogy nem árt nagyon alaposan átgondolni, hogy olyan képeket ossz meg a neten, amiknek a feltöltése miatt még évekkel később sem fogod rosszul érezni magad. Ez azért fontos, mert igazából ha egyszer egy képet feltöltöttél egy oldalra, az a világhálón lényegében örökre megmarad.

Az Instagram ellenőrzi a képek jogtalan felhasználását?

Mint minden közösségi oldal, így az Instagram is leír a saját szabályzataiban bizonyos előírásokat. Ezek betartását folyamatosan ellenőrzi is a rendszer, és ha a megsértését észleli, le is tilthatja, eltávolíthatja az ilyen tartalmakat. Azonban tudni kell, hogy azzal, hogy használod az alkalmazást, és elfogadtad a felhasználási feltételeit, maga az Instagram is használhatja a tartalmaidat saját belátása szerint, amihez nem köteles tőled külön engedélyt kérni.

Bárkiről és bármiről fel lehet képet tölteni az internetre, ha az utcán fotóztam?

Nem lehet bárkit lefotózni, mert tiszteletben kell tartanunk a személyiségi jogokat. A jogszabályok kimondják, hogy képet készíteni és felhasználni valakiről akkor lehetséges, ha az a személy, aki szerepel a felvételen, az elkészítéséhez (és utána annak felhasználásához is külön) előre hozzájárult.  Ennek az engedélynek a megadása történhet akár szóban, akár írásban, de úgy is, hogy látja, hogy fotót készítesz róla, és ő mégsem tiltakozik ellene. Viszont soha ne feledd, hogy ilyenkor csak azt engedi meg neked az illető, hogy elkészítsd róla a fotót, de azt nem, hogy felhasználd, posztold a nyilvánosság előtt. Ha így szándékozol tenni, erről minden esetben külön meg kell őt kérdezned.

Van kivétel az alól, hogy engedélyt kelljen kérnem a fotózáshoz?

A híres embereknek, közszereplőknek többet kell tűrniük a nyilvánosság érdeklődéséből., így tőlük jellemzően nem szükséges beleegyezés a fotózásukhoz. Közszereplőnek minősül az is, aki egy nyilvános rendezvényen fellép, színpadon szónokol. Ugyanígy nem szükséges a képen szereplők beleegyezése, ha úgynevezett tömegképet készítesz. A tömegkép azt jelenti, hogy olyan sokan vannak a képen, hogy azt nehezen lehetne egyesével engedélyeztetni a fotóalanyokkal. A tömegképen tehát emberek egy nagyobb csoportja vagy utcarészlet látszik, amin senki nincs kiemelve a tömegből. Tömegképnek az 5–10 embernél több szereplőt ábrázoló képet tartják, ám ha valaki felismerhető a képen, akkor előfordulhat, hogy reklamál emiatt. Éppen ezért a teljes biztonságot az jelenti, ha a tömegképen tényleg senki nem ismerhető fel egyértelműen. Vagy ha mégis, akkor minden látható ember az engedélyét adta a kép elkészítéshez, illetve külön a felhasználásához is.

Az utcán tárgyakat fotózhatok engedély nélkül?

Igen, általában az utcán, közterületen bármit lefotózhatsz, mivel a tárgyaknak nincs személyiségi joguk, és az épületek szerzői jogairól sem beszélhetünk. Autókról készült képek esetén figyelhetsz arra, hogy a rendszámtáblák ne látszódjanak élesen a fotón, mert ezek már személyes adatnak minősülnek. És érdemes odafigyelned, hogy ha egy étteremben/üzletben vagy annak kirakata előtt készítenél fotót, nincs-e figyelmeztetés kitéve arról, hogy ott ezt nem engedélyezik. Egyébként ha bármilyen helyen, múzeumban/moziban/buliban készítenél felvételt, tudd, hogy azzal, hogy belépőjegyet vásároltál, automatikusan el is fogadtad a saját belső házirendjüket. Ilyenkor figyelj arra, hogy ezeken a helyeken te készíthetsz-e fotót vagy videót, meg arra is, hogy pl. egy buliban mik a szabályok akkor, amikor rólad készítenek felvételt.

Kiemelt kép: Amy Lambert.