Világ

Készen állsz a bulizásra? Így vigyázz magadra és másokra!

Buliba menni jó dolog, de fontos szem előtt tartani néhány alapszabályt a biztonságod érdekében.

 „Vigyázz magadra!” Biztosan ezerszer hallottad már ezt a mondatot. Nem véletlenül: bulizni jó dolog, de előfordulhatnak kellemetlen esetek, amelyek gyakran elkerülhetőek, ha betartunk néhány szabályt. A vidóban tippeket adunk, hogy mire tudsz te figyelni, hogy minden rendben legyen a bulizás ideje alatt is.

Így vigyázhatsz magadra a fesztiválokon (is)

  • Ha csak lehet, ne egyedül menj a fesztiválra! A csapatban pedig beszéljétek meg előre, hogy „ki kire fog vigyázni”, kire figyel oda a bulizás során.
  • Ha mégis úgy alakul, hogy egyedül mész a fesztiválra (főleg, ha lány vagy), keresd azokat a helyeket, ahol tömeg van! (Nem lesz nehéz.) Próbáld meg a többiek figyelmét felhívni magadra. Például: mutatkozz be azoknak, akik melletted sátoroznak, hogy tudják, ott vagy, és ha véletlenül eltűnnél, az számukra is kiderüljön.
  • Legyen forgatókönyved arra az esetre, ha segítségre van szükséged! Kit hívsz, hova mész, hogyan veszed fel a kapcsolatot másokkal. Hasznos lehet a telefonod gyorshívójába elmenteni azokat a számokat, amelyeket ilyen alkalmakkal egyetlen mozdulattal felhívhatsz.
  • Tudd, hogy akinek rossz szándékai vannak, olyanokat választ áldozatul, akik a legvédtelenebbnek látszanak, akik sérülékenyek! (Például mert részegek, egyedül vannak, senki nem figyel oda rájuk, céltalanul téblábolnak, be vannak tépve.)
  • Tudd, hogy a szexuális erőszak, a zaklatás, a kényszerítés mind-mind bűncselekmény! Ha valakit a hozzájárulása, akarata, engedélye nélkül vonnak be bármilyen szexuális jellegű tevékenységbe, azt a törvény bünteti.
  • Te is tehetsz az erőszak ellen! Ha látsz valakit, aki bajban van, segíts neki! Ha úgy érzed, hogy valaki veszélybe sodorja magát, figyelj oda rá! Sokszor már az is elég, ha egy részeg lánynak adsz egy pohár vizet, és rajta tartod a szemed, amíg jobban nem lesz.
  • Az úgynevezett randidrogokat általában az italba keverik. Ezek elfogyasztása lehetetlenné teszi az akaratnyilvánítást, ellenállást, sokszor még az emlékezést is. Csak olyan italt igyál, amit előtted bontottak ki, előtted töltöttek a poharadba, és láttad, hogyan készült. Ne fogadj el ismeretlenektől olyan italt, ételt, tablettát, gyógyszert vagy bármilyen szert, amiről nem tudod, hogy mi az, és hogyan hat rád.
  • Talán nem túl romantikus, de mielőtt valakivel kettesben félrevonulnál, mindig szólj egy ismerősnek, hogy kivel hová mész! Ez azért is jó, mert akivel elmész, tudni fogja, hogy nem vagy egyedül, és nem is vagy védtelen.
  • Érdemes utánanézni, hogy az általad kinézett fesztiválnak van-e biztonsági szolgálata, orvosi ügyelete. Ha lehet, olyan fesztivált válassz, ahol nem érzed magad kiszolgáltatva.
  • Ha bárki erőszakoskodik veled, arról nem te tehetsz, hanem ő. Ez akkor is így van, ha te voltál a kezdeményező, vagy bátorítottad, de nem akarsz mindenbe belemenni, amit kér tőled. Bármikor visszaléphetsz, meggondolhatod magad, és kérhetsz segítséget, ha mégis erőszakoskodna. Az erőszakot a törvény minden körülmények között bünteti, soha nem az a hibás, akivel erőszakoskodnak! Nincs kifogás, nincs mentség, nincsenek megengedő körülmények.

Kiemelt kép: icons8