Világ

Hová jelentkezzek? – Kérdések a középfokú iskolakezdés előtt

A felvételik idejére az iskolaválasztás legalapvetőbb szempontjait már szinte mindenki ismeri. De érdemes végiggondolni még néhány dolgot, mielőtt meghoznád a végső döntést: Milyen az iskola hangulata? Milyen messze van az otthonodtól? Lehet-e majd sportolni?

Van még egy kis időd középfokú iskolába jelentkezni, de mégis, mit érdemes végiggondolni ehhez? Összeszedtünk 12 kérdést, amelyeket jó lehet megfontolni a iskolaválasztás előtt. Összegyűjtöttük a fontos határidőket és hasznos kiadványokat, linkeket is, amelyeket még elolvashatsz, ha több információra van szükséged a döntéshez.

Az elkövetkező éveid jelentős részét a középiskoládban fogod tölteni, szóval érdemes több szempontból, sok emberrel közösen is végiggondolni, hogy hova jelentkezel. Tájékozódj, tegyél fel sok kérdést a tanáraidnak, a szüleidnek, a barátaidnak.

12 hasznos kérdés az iskolaválasztáshoz

1. Tetszik az iskola hangulata?

Az épület? A környék? Biztonságban érzed magad? Nagyon sokat számít, hogy milyen érzést kelt benned, ha belépsz a suliba, hogy érzed magad a környéken sétálva. Ne feledd, fontos, hogy kedveld a környezeted, hiszen sok időt töltesz majd itt.

2. Milyen messze van az otthonodtól?

Mennyit kell utazgatni nap mint nap? Milyen közlekedési eszközzel tudsz odajutni? A hosszú út nem mindig probléma, de lényeges az is, hogy az idő, amit utazással töltesz, hogyan telik. Nem mindegy például, hogy 1 órát kell utaznod egy eszközön, vagy 40 percet, de háromszor kell átszállnod. Ha van némi egybefüggő időd utazáskor, az jól is jöhet: olvashatsz, tanulhatsz vagy esetleg házit írhatsz.

3. Van már valamilyen téma, irány, ami jobban érdekel, amivel később is foglalkoznál? Megfelel az iskola az érdeklődésednek?

Az iskola honlapján meg tudod nézni a pedagógiai programot és a helyi tantervet, amelyből láthatod, hogy melyik tárgyat hány órában oktatják az adott iskolában évfolyamonként, és mik a fő fókuszok a suliban.

4. Gimnázium vagy szakgimnázium?

Mindkét iskolában le tudod tenni az érettségit, de vannak különbségek. A gimnáziumok főként arra fókuszálnak, hogy onnan a diákok továbbtanuljanak egyetemen, főiskolán, míg egy szakközépiskolában az érettségi mellett már egy szakmát is kitanulsz, és jóval több a gyakorlati oktatás.

5. Milyen nyelveket lehet tanulni? Milyen szakmákat lehet tanulni?

Hidd el, ha 3-4 évig kell tanulnod valamit, az akkor jó, ha élvezed is!

6. Milyen iskolán kívüli elfoglaltságok, klubok, szakkörök, edzések vannak a suliban?

Kényelmes lehet, ha nem kell külön utaznod, hogy sportolhass, vagy a hobbidnak hódolhass.

7. Meghallgattad a véleményeket? Miket hallottál a suliról?

Kérdezz meg sok embert az adott iskoláról. Nagyon hasznos az ott tanuló diákok véleményét kikérni, hiszen ők ismerik a legjobban a saját sulijukat. Általában az adott város diákjai is ismerik a többi középiskolát, még ha nem is odajárnak, szóval ha van ilyen ismerősöd, vele is érdemes beszélgetni. Mindenkinek más dolgok fontosak, más dolgok tetszenek, ezért is hasznos sok embert megkérdezni. Fontos, hogy meghalld a pozitív és negatív véleményeket is, hiszen valószínűleg ezek keveréke áll a legközelebb az igazsághoz.

8. Elég helyről gyűjtöttél információt?

Az iskolai tájékoztatók, nyílt napok, bemutatkozó kisfilmek nagyon hasznosak, mert nagyon sokat megtudsz az adott iskoláról, de ne feledd, hogy nem biztos, hogy a hétköznapi dolgokat, munkát emelik ki. Nézd meg az iskola honlapját alaposan. Megveheted akár a HVG 100 legjobb gimnáziumról szóló legfrissebb gyűjtését is.

9. Megosztottad a gondolataid másokkal?

Beszélgess sokat a témáról a szüleiddel, a tanáraiddal, a barátaiddal. Ha több emberrel beszélgetsz az iskolaválasztásról, mindig kicsit más nézőpont kerül majd elő, így lehet, hogy olyan dolgok, szempontok is felmerülnek, amikre nem is gondoltál.

10. Hány iskolát/tanulmányi területet jelölj meg?

Érdemes több lehetőséget megjelölni, hiszen előfordulhat, hogy nem vesznek fel valahova. Lehet, hogy végül a 2. vagy 3. helyen megjelölt iskolába kerülsz be, és kiderül, hogy ez így volt a legjobb neked. Olyan iskolát viszont semmiképp ne jelölj be, ahová egyáltalán nem akarsz járni, nem tetszik, vagy ahol nem tudod magad elképzelni. Akkor inkább keress tovább, hogy találj olyan iskolát, ahová esélyesen felvesznek, és tetszik is neked.

11. Más is jelentkezik oda az osztályodból, a barátaid közül?

Biztosan találsz sok új barátot az új sulidban is, de jó lehet, ha van egy-két ember, akiket már ismersz. Ha pedig éppen arra vágynál, hogy teljesen új közegbe kerülj, akkor egyértelműen érdemes ezt is felmérni.

12. Csak a bejutásra gondoltál, vagy arra is, hogy mit jelent majd a mindennapokban?

Milyen lesz a mindennapi tanulás, mik az elvárások, ezeknek mennyire tudsz megfelelni? Fontos felmérni, hogy melyik az az iskola, amelyik nagyjából azt nyújtja, amire neked szükséged van. Olyan tanulási környezetet teremt, amiben tudsz fejlődni. Lehet, hogy jobban jársz egy olyan iskolával, ahol könnyebben megugrod az elvárásokat, mint egy olyan sulival, ahol folyamatosan érnek a kudarcok.

Biztos ijesztő most, hogy ilyen nagy választás előtt állsz, de higgy magadban, merj nagyot álmodni, hiszen változtatni mindig lehet. Fontos döntést készülsz meghozni, de bármit is mondanak mások, hidd el, nem múlik rajta az életed. Érdemes akkor dönteni, miután minden lehetőséget átnéztél, átgondoltál. Ha úgy érzed, hogy ezeken túl vagy, tedd le a voksod a legszimpatikusabb iskolák mellett. Ne félj, ha mégsem jönne be a suli, ahová felvettek: van lehetőséged osztályt vagy akár iskolát is váltani. Beszéld meg a szüleiddel, hogy mi lenne neked a legjobb, és milyen lehetőségeid vannak a váltást illetően.

Fontos dátumok/határidők

1. Február 19-ig lehet elküldeni a jelentkezési lapot és a tanulói adatlapot. Az általános iskola összegyűjti és segít leadni a 8. évfolyamot végzőknek a jelentkezési lapot és a tanulói adatlapot.

  • Jelentkezés középfokú iskolákba: az egyéni jelentkezőknek a jelentkezési lapot el kell küldeni a kiválasztott iskolákba, ehhez csatolni kell az adott iskola által meghatározott dokumentumokat.
  • Egyéni jelentkezőknek tanulói adatlapot az Oktatási Hivatalnak kell elküldeni.
  • Ki számít egyéni jelentkezőnek? Az, aki a középiskola kilencedik évfolyamnál alacsonyabb évfolyamára, tehát 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezik, vagy aki egy magyarországi általános iskolával sem áll tanulói jogviszonyban a jelentkezéskor.

2. 2020. február 23 – március 12.: Szóbeli felvételik a jelentkezésben megjelölt iskolánál

3. 2020. március 16-ig az iskolák nyilvánossá teszik tanulmányi területenként a hozzájuk jelentkezők összesített eredményét és sorrendjét a diákok oktatási azonosító számával vagy a megadott jeligével.

4. 2020. március 22–23.: Jelentkezések módosításának lehetősége: lehet sorrendet változtatni a megjelölt iskolák és a tanulmányi területek között, illetve az adott középfokú iskolával egyeztetve lehet új tanulmányi területet felvenni a listára, ha abba az iskolába már előzetesen is jelentkeztél, csak nem arra a területre. Új iskolába ekkor már nem lehet jelentkezni, illetve nem lehet törölni a korábbi jelentkezéseket sem. Ha eddig az általános iskoládon keresztül intézted a jelentkezést, akkor most is ők tudnak segíteni, hogy elküldjék a módosítást az Oktatási Hivatalhoz március 24-ig. Egyéni jelentkezőként a módosító tanulói adatlapot is egyénileg kell elküldened.

5. 2020. április 30-ig az iskolák kiküldik a diákoknak az értesítést, hogy felvették-e őket, vagy sem.

6. 2020. június 22–24.: Beiratkozás az új iskolába

Hasznos linkek, kiadványok, kapcsolódó jogszabályok

Kiemelt kép innen