Szex

Mit érdemes még tudni a hormonális fogamzásgátlásról?

Összeszedtük, hogy mi mindent érdemes tudnod ahhoz, hogy eldönthesd, a hormonális fogamzásgátlás-e a neked leginkább testhezálló.

Sokfélék vagyunk, ennek megfelelően a hormonális fogamzásgátlót használók beszámolói is nagyon különbözőek. Vannak, akik sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat a hormonális fogamzásgátlásnak köszönhetően. Sokan elsősorban, illetve kizárólag azért élnek ezzel a módszerrel, mert enyhíti a menstruáció kellemetlen tüneteit, például csökkennek a menstruációs görcsök, az erős vérzés, szebb lesz a pattanásos bőr, kevésbé jön elő a migrén (erős fejfájás). Vannak, akik aggódnak amiatt, hogy milyen hosszú távú mellékhatásai lehetnek, ha évekig/évtizedekig mesterséges hormonokat használnak. Megint mások a kellemetlen mellékhatásokra panaszkodnak: indokolatlan hízásra, gyakori migrénre, csökkent szexuális vágyra, kedvetlenségre, levertségre, szorongásra, depresszióra.

Ezekkel a tünetekkel nehéz lehet megbirkózni, és sokan számolnak be arról, hogy nem is gondolták, hogy a tüneteik összefügghetnek azzal, hogy hormonális fogamzásgátlót használnak, ehelyett saját magukban keresték a hibát. Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalod, és hormonális fogamzásgátlót használsz, mindenképpen kérj segítséget. Érdemes lehet kipróbálni, hogy mi történik, ha szakember segítségével váltasz akár egy másik hormonális, akár egy nem hormonális módszerre.

Hallgass a saját testedre, a saját érzéseidre. Bárhogy is reagálsz, tudd, hogy a saját személyes tapasztalatod mindig fontos.

Hogy működik a hormonális fogamzásgátlás?

Többféle hormonális fogamzásgátlási módszer létezik. A felhasználási mód, az összetétel és a hormontartalom ugyan eltérhet egymástól, de mind hasonló elven működik: megakadályozzák a női ciklus két legfontosabb hormonjának (ösztrogén és progreszteron) termelését és természetes hullámzását, illetve ezeket szintetikus (mesterséges, nem természetes) hormonokkal helyettesítik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hormonális fogamzásgátlók megakadályozzák a peteérést és az ovulációt, és elnyomják a természetes menstruációs ciklust, ezzel gátolva egy nem kívánt terhesség létrejöttét.

Ezalól kivétel néhány, méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz is (IUD), mert használatuk mellett vannak, akik ovulálnak. A megvonásos vérzés, amelyet hormonális fogamzásgátlás használata mellett tapasztalhatsz, valójában nem menstruáció. Azért jelentkezhet, mert amikor a tabletták szedése során minden 21 napos ciklus után 7 nap szünetet tartasz, ez alatt az idő alatt „hormont vonsz el” a szervezetedből. De míg a menstruáció milyensége fontos információkat adhat bizonyos betegségekről (endometriózis, PCOS, pajzsmirigyproblémák stb.), addig a megvonásos vérzésről nem vonhatunk le következtetést az egészségügyi állapotunkról.

Mire jó az ovuláció?

Az ovuláció az a pillanat, amikor a megtermékenyítésre kész petesejt kilökődik a tüszőből. Gyenge menstruációs fájdalomhoz hasonló görcs kísérheti, de a legtöbben nem érezzük, hogy mikor is ovulálunk pontosan. A női ciklusnak ez egy sokkal kevésbé látványos eseménye, mint a menstruáció, emiatt kevesebbet beszélünk és tudunk róla. Pedig amellett, hogy elengedhetetlen a teherbe eséshez, még sok minden másban is szerepe van. 

Ugyanis az ovuláció – ami körül az egész menstruációs ciklus forog – teszi lehetővé, hogy a testünk termelni tudja azokat a hormonokat, amelyek rendkívül fontosak a női egészség szempontjából, rövid és hosszú távon egyaránt. A természetes progeszteron például támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését, nyugtató hatása van, hozzásegít a jó alváshoz, és csökkentheti a mellrák kockázatát. A természetes ösztrogén pedig többek között a csontok és az izmok egészségét támogatja. Ha hormonális módszert használsz, a tested nem termeli ezeket a hormonokat, így nem élvezheted azok pozitív hatásait, mert a szintetikus változatok ezeket sajnos nem biztosítják.

A te tested, a te döntésed

A hormonális fogamzásgátlási módszerek, ha a szabályokat betartva alkalmazod őket, a nem kívánt terhességgel szembeni védelem szempontjából a leghatásosabbak közé tartoznak. Ennek ellenére magas azoknak a száma, akik mellékhatásokra panaszkodva vagy a szintetikus hormonok egészségre gyakorolt hatása miatti aggodalomból más módszereket keresnek. Ha nem hormonális, de hasonlóan hatékony módszert keresel, akkor egyelőre a nem hormonális spirál (méhen belüli eszköz) és a termékenységtudat (más néven szimptotermális) módszer állnak a rendelkezésedre. Reméljük, hogy a jövőben még több és minél kevesebb mellékhatással járó lehetőség közül választhatunk majd nemcsak mi nők, de a férfiak is.

A leginkább neked való módszer kiválasztása fontos és összetett döntés, ami függ az élethelyzetedtől, az életmódodtól, az anyagi helyzetedtől és még sok minden mástól. Könnyen lehet, hogy más-más életszakaszaidban más-más módszert választasz majd.

Mindegyik fogamzásgátlási módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai. Érdemes alaposan végiggondolni, hogy melyek számodra a legfontosabb szempontok, és megpróbálni olyan szakembert találni, aki valóban meghallgat, és elfogadja, ha a te szempontjaid nem teljesen egyeznek az övéivel.  A végső döntés mindig a tiéd (és bizonyos esetekben a szüleidé – ebben a cikkben elolvashatod, mikor van szükséged a beleegyezésükre).

Marton Kata

Kiemelt kép: icons8.