Szex

Terhesség és fogamzásgátlás: a legfontosabb fogalmak

Tisztázzuk a legfontosabb fogalmakat a terhességtől a védekezésen át a fogamzásig.

Valószínűleg hallottad már ezeket a szavakat, de tudod is, melyik pontosan mit jelent?

Teherbe esés

A teherbe esés leggyakoribb módja a behatolással járó szex (közösülés, amikor a hímvessző behatol a hüvelybe, „lefekszenek” egymással). De akkor is létrejöhet terhesség, ha bármilyen más módon kerül ondó (a férfi ivarsejteket, a spermát szállító fehéres folyadék) a nő hüvelyébe, például petting során valamelyikük kezéről vagy a hímvessző hüvelyhez érintésével.

Védekezés

A szexuális együttlétnek lehet célja a teherbe esés. De sokszor nincs ilyen célja, sőt, kifejezetten nem szeretnék a szexelő felek, ha a lány terhes lenne. Amikor a teherbe esés ellen tesznek valamit, védekeznek ellene, azt fogamzásgátlásnak hívjuk. A már megfogant terhesség megszakítása (idegen szóval abortusz) nem fogamzásgátlás.

Van, aki abban hisz, hogy aki nem akar teherbe esni, az ne is szexeljen. Ha te nem ebben hiszel, akkor gondoskodnod kell róla, hogy védekezz a terhesség ellen. 

Fogamzás

Teherbe esés vagy fogamzás: amikor a sperma (férfi ivarsejt) és a női petesejt találkozik, és a megtermékenyített női petesejt beágyazódik a nő méhébe. Ilyenkor a nő terhes lesz, és kilenc hónappal később gyereke születik.

Olvass tovább: Hogyan lehet védekezni a teherbeesés ellen?

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen