Kapcsolatok

Petting = előjáték = intim hangulat, vagyis ráhangolódás a szexre

Minden arról, hogy mi történhet a szex előtt, hogyan hangolódjatok egymásra.

A Mi a szex? A válasz attól is függ, hogyan értelmezzük a kérdést… című cikkben elolvashatod, hogy ahány ember, annyiféle fogalom él a szexről. Mi a Hintalovon Alapítványnál azzal értünk egyet, hogy mindenkinek az a szex, amit ő maga annak tart. 

Ugyanakkor mielőtt bármibe beleegyeznél, vagy valamivel kapcsolatban a partnered felé jeleznéd, hogy vágysz rá, esetleg el akarod dönteni, hogy mi az, amit te nem akarsz, jó, ha pontos fogalmaid vannak arról, hogy mi mit jelent.  

Előjáték

A nemi aktust (szeretkezés, közösülés, dugás: a férfi nemi szerv behatolása a női nemi szervbe) megelőző „felkészülést”, az intim együttlétre ráhangolódást szokták előjátéknak hívni. Egy férfi testileg elég hamar, akár a partnere látványától vagy rá gondolva is készen állhat a közösülésre, merevvé válhat a hímvesszője. De az oldott, szorongástól mentes hangulat mind a két félnek fontos lehet. A nőknek általában hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy a testük ellazuljon, és a hüvelyük (a punci belső része) kellően nedves legyen a szeretkezéshez. Ezen kívül a fizikai és érzelmi biztonság érzése is befolyásolja azt, hogy a felek mennyire képesek élvezni az együttlétet.

A pettingről szóló cikkben felsorolt simogatás, csókolózás, ölelkezés ennek az állapotnak a megteremtésére mind alkalmas. Az előjáték a nők számára elengedhetetlen része a szeretkezésnek, annak hiányában a behatolás kellemetlen és fájdalmas lehet.

Az előjáték nélküli aktus

Az előjáték nélküli aktus, egy „gyors menet” lélektelennek, mechanikusnak tűnhet nemcsak a lány, a fiú számára is. Ilyenkor arra is kisebb az esély, hogy a nő élvezze a szexet, és eljusson az orgazmusig, és nagy valószínűséggel a férfi élvezete sem olyan lesz, mintha azt egymásra figyelő, intim hangulat készítette volna elő. 

Intim hangulat megteremtése

Az előjátéknak a pettingen kívül, azt megelőzően része lehet a körülmények közös előkészítése: egymás iránt olyan érzések felébresztése és kimutatása, amelyek a szeretkezés felé visznek, a helyszín kényelmessé alakítása, a zavartalanság biztosítása. Nem segíti az intim hangulatot, ha egyikőtök a telefonját nézegeti, és két csók között esetleg még egy hívást is lebonyolít. Az előjáték során kialakuló hangulatból sok minden kizökkenthet. Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy az együttlétet semmi és senki ne zavarja. Ha mégis valami közbejön, akkor ritkán lehet ott folytatni, ahol abbamaradt – ilyenkor lehet, hogy érdemes inkább újrakezdeni a megfelelő hangulat kialakítását.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen