Test

A külső férfi nemi szervek: a pénisz és a herezacskó

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a férfiak nemi szerve, meg kell ismernünk a felépítését. Ebben segít ez a cikk.

A külső férfi nemi szerv részei a pénisz és a herezacskó. Főleg a hímvesszőre van rengeteg szavunk (fütyi, kuki, farok, fasz, dákó, pöcs stb.). De hogy is működik pontosan a férfi nemi szerv, amiről olyan sokat beszélünk? 

Mi az a pénisz, milyen részei vannak?

A pénisz henger alakú, egy szivacsos és két barlangos testből áll. Itt fut végig a húgycső, amelyen keresztül a vizelet, az előváladék és az ondó is távozik. Fő részei a pénisz végén található makk és a makk pereme, az úgynevezett fitymafék (a pénisz hátsó oldalán található szalag, amely a pénisztörzs bőrét a makkal összeköti), a húgycsőnyílás, a pénisztörzs és ‒ körülmetéletlen fiúk esetében ‒ az előbőr vagy más néven fityma. A pénisz bőrének a színe sötétebb lehet, mint a test többi részén, és lehetnek rajta kidudorodó erek is. 

A pénisz is nagyon sokféle lehet

A pénisz alakja, hossza és vastagsága egyénenként más és más. Abban is nagyok az eltérések, hogy oldalra, felfelé vagy lefelé hajlik erekciókor, illetve hogy mennyit változik a mérete izgalmi állapotban. Ez mind teljesen normális, és nem kell hogy ezeken vagy az erekciód méretén múljon, hogy hogy érzed magad a bőrödben: bármekkora is nyugalmi állapotban, illetve erekció alatt, nagy valószínűséggel teljesen rendben van. Testfelépítésünket, testrészeinket tekintve is nagyon sokfélék vagyunk, miért lennének a nemi szerveink kivételek? 

Hogy jön ide a herezacskó?

A pénisz mellett a másik külső férfi nemi szerv a herezacskó, benne a herékkel és a mellékherével (utóbbi kettő a belső nemi szervekhez tartozik). Nem véletlen, hogy a herék a hasüregen kívül helyezkednek el. A bennük termelődő spermiumok ugyanis nem szeretik a meleget. A herezacskó feladata, hogy a testhőmérsékletnél pár fokkal hűvösebb környezetet biztosítson a spermiumoknak. Ugyanakkor ha túl hirtelen túl nagy hideg éri a heréket, a herezacskó kicsit feljebb húzza, közelebb a testhez, ami elég meleget biztosít nekik.

Marton Kata

Kiemelt kép innen