Test

A péniszen túl: ismerd meg a nemi szerved többi, belső részét is

Mik tartoznak pontosan a belső férfi nemi szervekhez, és mi ezek feladata? A here, a mellékhere, az ondóvezeték, az ondóhólyag és a dűlmirigy (prosztata) működése.

A fiúk látható (külső) nemi szervei a herezacskók és a pénisz. A péniszen keresztül távozó ondó, előváladék és vizelet szintén láthatóak. De mi minden zajlik a háttérben és mi segíti a fiúkat abban, hogy nemzőképesek legyenek? Hogy működnek a testen belül elhelyezkedő (belső) nemi szervek: a here, a mellékhere, az ondóvezeték, az ondóhólyag és a dűlmirigy (prosztata)? 

A herék és a mellékhere

A here a herezacskóban található férfi nemi mirigy. Nem teljesen szimmetrikus, így teljesen természetes, ha az egyik here pár centivel lejjebb helyezkedik el a másikhoz képest. Páros szerv, hormonokat és spermiumokat termel. A spermiumok a herékből a mellékherébe vándorolnak. Ez egy körülbelül hat méter hosszú, tekervényes csőhálózat, ami a here hátsó oldalánál helyezkedik el, azt félig körülölelve. Ezen áthaladva edződnek és érnek meg a spermiumok, míg alkalmasak lesznek a megtermékenyítésre. Egyetlen egy spermium is elég ahhoz, hogy a női petesejttel találkozva terhesség jöjjön létre.

Az ondóvezeték és az ondóhólyagok

Mielőtt a spermiumok a hímvesszőből kilövellnek (ejakuláció), egy hosszú csatornarendszeren haladnak végig. A herékből a mellékherébe kerülnek, onnan az ondóvezetékbe, majd a húgyhólyag mögött elhelyezkedő ondóhólyagokba. Az ondóhólyag is páros szerv, feladata a sűrű és tejszerű ondófolyadék termelése, amely a spermiumokkal keveredve segíti azok előrejutását és életben maradását.

A dülmirigy (közismertebb nevén a prosztata)

Az ondófolyadék és a spermiumok együtt folytatják útjukat az ondóvezetékben, míg elérik  a dülmirigyet vagy prosztatát. Ez a nagyjából gesztenye méretű mirigy a húgyhólyag alatt található, és a végbélen keresztül ki lehet tapintani. Nagyon érzékeny szerv, a stimulálása hozzájárulhat a férfi nemi élvezetéhez. A prosztata által termelt, szintén tejszerű váladék egy része a spermiumokból és ondófolyadékból álló keverékhez adódik. Ezzel „el is készült” az ondó (más néven sperma vagy ejakulátum), és készen áll arra, hogy a hímvesszőn keresztül kilövelljen.

Az ondónak mindössze 5 százalékát teszik ki a spermiumok, 65 százalékát az ondóhólyag váladéka, 30 százalékát pedig a prosztata által termelt folyadék. Az ondó ezeken túl tartalmaz még hormonokat, rengeteg fehérjét, ásványi anyagokat, illetve kis mennyiségben előváladékot is.

A Cowper-mirigy

Ne feledkezzünk meg még egy apró, de annál fontosabb részletről. A nagyon pici Cowper-mirigy a prosztata mellett található. Az általa termelt átlátszó és sikamlós állagú folyadékot előváladéknak nevezzük, mert az ondó előtt halad végig a húgycsövön. Kis mennyiségben azonban már az előváladék is tartalmazhat spermiumokat, és képes lehet a női petesejttel találkozva azt megtermékenyíteni.

Férfi nemi szerv részei
Kép forrása

Az előváladék szexuális izgalom hatására termelődik. Egyfajta természetes síkosítóként a nemi élvezetben is szerepe van, de messze nem ez az egyetlen feladata. Nemcsak az ondó, de a vizelet (pisi) is a húgycsövön keresztül távozik, ez  ott savas környezetet teremt, ami károsítaná a spermiumokat. Az előváladék feladata, hogy átmossa a húgycsövet, és semlegesítse annak savasságát. Ezáltal védi a spermiumokat, és lehetővé teszi azok túlélését nemcsak a húgycsőben, de ejakuláció után is. 

Férfigyógyász?

Ennyi minden történik a fiúk testén belül a belső nemi szervekben. Ezekre mind fontos odafigyelni, és ha úgy érzed, hogy valami esetleg nem jól működik vagy kellemetlen, fáj, akkor fordulj urológushoz vagy andrológushoz, aki ezeket a szerveket gyógyítja.

Marton Kata

Kiemelt kép: Fatinha Ramos