Test

Női ciklus lépésről lépésre: a női test havi menetrendje

Havonta ismétlődő testi, hormonális és lelki változások: mi történik, amikor menstruálunk, és mit csinál a testünk két menstruáció között?

A női ciklus sztárja egyértelműen a menstruáció. Pedig a menstruáció csak pár nap abból a körülbelül havonta ismétlődő ciklusból, ami folyamatos testi, hormonális és lelki változásokkal jár. Mi minden történik a két menstruáció közt? Mik a ciklus további fázisai, és mik azok a jelek, amelyek ezeket kísérik és amiket magadon is megfigyelhetsz?

Menstruáció

A menstruáció első napja az új ciklus első napja is egyben. A menstruációt esetleg megelőzheti barnás, pecsételő vérzés, ami még az előző ciklus végéhez tartozik. Az új ciklust onnan számítjuk, hogy megindult a pirosas, bordós színű vérzés. 

Mi a helyzet azzal a kijelentéssel, amely szerint a nők a hormonok miatt hisztisek, amikor menstruálnak? Tényleg előfordulhat, hogy a menstruáció előtt és/vagy alatt érzékenyebbnek érzed magad. Ez azonban messze nem hiszti, és a legtöbb esetben csak annyit jelent, hogy inkább van kedved magadra figyelni, befelé fordulni, lustálkodni, esetleg valami kreatívat csinálni. Ha így érzed, én csak bíztatni tudlak ezekre! 

Peteérés

A menstruáció után lehet még néhány napig pecsételő, barnás színű vérzésed, de az is előfordulhat, hogy nagyon száraznak érzed a hüvelyt, és a bugyidon sem találsz hüvelyváladékot. Könnyen lehet, hogy a menstruáció után újra sokkal jobban érdekel a külvilág, és aktívabbnak, energikusabbnak érzed magad, ami a testedben folyton zajló hormonális változásokkal függ össze. Ez a ciklus következő szakaszának a kezdete. Ekkor néhány tüsző ‒ és bennük a petesejtek ‒ növekedésnek indulnak. Ezzel egy időben fokozódik a hüvely természetes váladékának, a méhnyaknyáknak a termelése, és ne lepődj meg, ha nyers tojásfehérjére emlékeztető, nagyon nedves és ruganyos nyákkal találkozol. Ennek az a szerepe, hogy segítse a spermiumok túlélését és előrejutását a hüvelyben. Ezért ez a ciklus legtermékenyebb időszaka is egyben, így vannak, akik ilyenkor jobban kívánják a szexet, mint egyébként.

Ovuláció

Az ovuláció igazából nem egy szakasz, inkább csak egy pillanat, amikor a megtermékenyítésre kész petesejt kilökődik a tüszőből. Az ovulációt néha pecsételő vérzés kísérheti, és enyhe görcsös fájdalom az alhasban.

A ciklus zárószakasza

Az ovulációt követő szakaszban újra sűrűbb, krémesebb állagú a hüvelyváladék, a mennyisége azonban lehet sokkal kevesebb is, mint a ciklus előző fázisában. 

Női ciklus lépésről lépésre
Kép forrása

A méh nyálkahártyája megvastagszik, egy új, erekkel sűrűn hálózott nyálkahártyaréteg jön létre. Ide tud az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódni. A méh ilyenkor többszörösére nő, és ezért van az, hogy a menstruáció előtti napokban kicsit nagyobbnak láthatjuk az alhasunkat. Ha viszont nem következik be a terhesség, akkor ez a nyálkahártyaréteg leválik, és a hüvelyen keresztül távozik. Ezzel el is érkeztünk a következő menstruációhoz, amikor előröl kezdődik ugyanez a körforgás.  

Menstruációs naptár? Igen!

A tested működésének ismerete önbizalmat ad, és segít abban, hogy felismerd a ciklus során változó fizikai és érzelmi igényeidet. Mind a fizikai, mind az érzelmi változásokat vezetheted egy menstruációs naptárban vagy telefonos applikációban.

Marton Kata

Kiemelt kép innen.