Kapcsolatok

Tök jó ez az internet! Tök rossz ez az internet?!

Az internet az élet minden területén jelen van az életünkben, akár tanulásról van szó, akár szórakozásról, hasznos vagy kevésbé hasznos időtöltésről. De vajon mi számít hasznosnak? Mennyi időt tölthetünk a képernyő előtt? És ha nagyon sokat, hogyan szokhatunk le a túlzott netezésről?

Az internet az egész világot átszövő lehetőségek végtelen tárháza. Képeket, videókat, filmeket nézhetünk, a világ valószínűleg összes zenéjét meghallgathatjuk, a térképpel bármit megtalálhatunk akár a bolygó másik felén. Infókat gyűjthetünk a házi feladatunkhoz és a közelgő dolgozatokhoz, felkutathatjuk a legjobb fürdőbomba receptjét, a karantén idején pedig egy pillanat alatt odavarázsolhatjuk a szeretteinket a nappalinkba – persze csak egy képernyőn keresztül. És akkor arról még nem is beszéltük, hogy mindezt hány eszközön megvalósíthatjuk! Telefonon, tableten, laptopon, konzolon, ráadásul néha mindegyiken egyszerre.

A kütyük és az internet mindannyiunknak adnak tehát egy csomó szuper lehetőséget, de időről időre annyira elmerülhetünk benne, hogy nehezen találunk vissza az online téren kívüli valóságba. Például amikor úgy érzed, a képernyők állandóan betolakodnak a nevetgélésekbe a suli folyosóján, vagy hogy délutánonként annyira elmerülsz a TikTokban, hogy már sokadjára hagyod ki a kutyasétáltatást a tesóddal, ami pedig régebben a napod fénypontja volt.

Honnan tudhatom, hogy jó volna segítséget kérnem?

Egy valamit nagyon fontos már az elején tisztázni. Önmagában az, hogy sokat telefonozol, vagy nem szeretnél lemaradni a társaid által megosztott képekről és videókról, még nem jelenti, hogy bármi gond volna veled! De mivel az internet és a kütyüid világa néha sokkal színesebbnek és izgalmasabbnak tűnhet, mint az offline valóság, érdemes megfigyelni a saját viselkedésedet. A virtuális világ könnyen magába szippant, és időnként magadon is észreveheted, hogy zaklatottá vagy túlságosan izgágává válsz a hatására. Amikor a gondolataid megállás nélkül a telefonod körül cikáznak, és a legszívesebben még zuhanyzás közben is azt nyomkodnád, felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon tényleg túlzásba viszed-e az eszközhasználatot. Ez a gondolat kétségbeejtő és ijesztő lehet, feszültnek vagy akár dühösnek is érezheted magad miatta, sőt, esetleg még bűntudatot is ébreszthet benned. Tudnod kell, hogy ezek mind normális reakciók, és nem vagy egyedül ezekkel a gondolatokkal, de mindenképpen érdemes volna beszélgetned erről egy olyan felnőttel, akiben megbízol.

Fontos felismerni, hogy sok tevékenység nem is függőség igazából, csak egy szokás, amely idővel alakul ki bennünk, és később már természetesnek tűnik. Ha úgy érzed, változtatni szeretnél, jó helyen jársz, mert mi azért vagyunk, hogy minél több segítséget nyújtsunk neked.

Az offline térben jelen lenni

Vannak helyzetek, amikor tényleg szükség van az eszközeinkre: amikor szeretnétek elérni egymást a szüleitekkel, amikor az osztályotok Facebook-csoportjából kell összeszedned a plusz infókat a másnapi kémiadolgozatról, vagy utánajárnál a heti határidőknek az elektronikus naptáradban, esetleg csak szeretnéd képekkel és videókkal feleleveníteni a tavalyi nyaralásotokat.

Szerencsére viszont rengeteg olyan pillanat is adódik, amikor tényleg érdemes jó messzire tenni a kütyüinket, és inkább mélyen magunkba szívni és elraktározni a jelent. Ilyen, amikor a barátaink vagy a családunk társaságában vagyunk, ha felpillantasz a képernyődről, és meglátod, ahogy a szüleid boldogan egymásra nevetnek, vagy ahogy az öcséd a legutóbbi elesése óta csendben sírdogál, és éppen nagyon jól esne neki egy ölelés a tesójától.

Időtöltés kütyükkel és kütyük nélkül

Mitévő lehetsz, ha észreveszed magadon, hogy időnként túl sokszor nyúlsz a telefonod után, vagy úgy érzed, a hétvégi facebookos pötyögés helyett milyen klassz lenne inkább összeülni a barátaiddal, és játszani egy kört valamelyik társasjátékoddal?

Fontos tudnod, hogy a kialakult szokásaidat nem érdemes szélsőségesen úgy megváltoztatnod, hogy innen kezdve aztán soha nem kapcsolod be a PS-t, vagy hogy nem görgetsz végig napjában többször az Instagram-feeden. Viszont érdemes lehet megfontolnod néhány apró lépést, ami kiegyensúlyozottabbá teheti a kütyühasználati szokásaidat. Légy türelmes magaddal, és kérd erre a szüleidet, a családodat is. A meglévő szokásaid hosszú hónapok és évek alatt alakultak ki, egy-egy új szokás megszilárdítása emiatt szintén sok időt és energiát vehet majd igénybe.

Jó, de mit csináljak?

Nézzünk egy példát! Talán észreveszed, hogy reggelente automatikusan nyúlsz a telefonod után, mert égsz a kíváncsiságtól, ki mit posztolt, és milyen üzeneteket kaptál, mióta a tegnap esti utolsó facebookozás óta letetted a telefonodat. Ez érthető, hiszen mindannyian képben akarunk maradni a legfrissebb hírekkel, viszont ezzel már olyan információfröccsöt zúdítasz kora hajnalban magadra, hogy talán még a harmadik órádon is csak ezt fogod emésztgetni nyugtalanul. Tégy egy próbát, és az egyik reggel adj magadnak időt felébredni a telefonod nélkül. Az ébresztő után egy percre még akár csukva is tarthatod a szemed, és megpróbálhatod felidézni, álmodtál-e éjjel valamit. Milyen hangulattal, érzésekkel és gondolatokkal ébredtél? Mi történik vajon majd a nap folyamán, amit izgatottan vagy esetleg egy kis félelemmel vársz? Mit tehetnél ma azért, hogy a nap végén majd nyugodtan és elégedetten hajtsd álomra a fejed? Ezzel a kis reggeli rituáléval esélyt adsz magadnak és a testednek, hogy felkészüljön az előtted álló kihívásokra, és a saját tempójában vesse bele magát egy újabb napba. Talán nem sikerül minden nap így felébredned, de már az is hatalmas dolog, ha hetente csak néhány alkalommal így gondoskodsz magadról.

A változtatás első lépései

A második számú jó hír, hogy nem vagy egyedül ebben. A szüleid, a testvéreid, sőt még talán a tanáraid is szívesen állnának melléd, hogy segítsenek neked változtatni. Attól, mert valami egy képernyőn zajlik, még számíthat minőségi időnek, főleg ha az élményt másokkal is megoszthatod. Megkérheted a szüleidet és a tesódat, hogy időről időre nézzék meg veled a kedvenc YouTube-csatornádon megjelenő új videókat, vagy izguljanak veled egy-egy küldetés alatt az új Pókember-játékban. De ami még ennél is egyszerűbb: filmezős esték! Sőt, bizonyos online élményeket offline formában is átélhettek: a képernyőn látottak biztosan sok gondolatot és kérdést vetnek fel, amelyeket aztán egymással is megvitathattok, továbbgondolhattok. Az internet emellett rengeteg kreatív tartalom forrása is lehet. Egy-egy recept kipróbálása, a kézműves videókban látottak saját kezű megvalósítása mind-mind olyan lehetőségek, amikor közösen tevékenykedhetsz a barátaiddal vagy családi körben.

Egy pici odafigyeléssel te is könnyebben ismerheted fel azokat a helyzeteket, amikor jobb inkább tényleg jelen lenni, és teremthetsz magad is kütyümentes pillanatokat!

Ha pedig kíváncsi vagy, miképp foglalkozhatsz még a digitális szokásaidról és azok rád gyakorolt hatásáról, vess egy pillantást erre a cikkre is. 

Eppel-Hajdu Liliána pszichológus

Kiemelt kép: icons8.