Világ

Baj az, ha sokat telózom? Mi számít soknak? Miért?

Sokat lógok a telefonon? Függő vagyok? Hogyan tudok változtatni a netezési szokásaimon, ha úgy érzem, hogy nem okék?

Röviden válaszolva: nyugi, nem vagy az. Ha viszont valahogy eljutottál ehhez a cikkhez, akkor lehet, hogy felmerült már benned, hogy egy-egy digitális eszköz használatát túlzásba viszed.

Talán olyan feszültséget kelt benned ez az egész, amivel nehéz megküzdeni. Lehet, hogy csak változtatni szeretnél a netezési szokásaidon, de nem tudod, hogyan hol kezdj hozzá. Bármelyikről is legyen szó, a következő néhány gondolat talán hasznos, hogy egy kicsit tisztábban láss.

Amikor a szokás túlzássá válik

Vannak olyan szokásaink, amelyek egy idő után haszontalanná válnak – és ez teljesen rendben van. Egy rossz vagy akár káros szokás megváltoztatásánál, elhagyásánál viszont nem kell egyből fájdalmas lemondásra, nagy erőfeszítésre gondolni. Sokunknak épp ezek miatt az előítéletek miatt nehéz megtenni az első lépéseket. Az viszont tény, hogy egy új szokás elsajátítása nem mindig egyszerű, és idő kell ahhoz, hogy ne kelljen folyamatosan odafigyelni arra, amit csinálsz. Ha úgy érzed, túl sok energiádat veszi igénybe a különböző digitális felületek használata, először érdemes átgondolnod, hogy hogyan hat rád a virtuális térben töltött idő. Ezután keress számodra jobban passzoló szokásokat, és merj kísérletezni.

A digitális térben másképp telik az idő

Amit nem ismerünk, azt nehéz megváltoztatni. Szóval ha szeretnél többet tudni egy-egy digitális szokásodról, először mérd meg, hogy mennyi időt töltesz egy héten a digitális térben. Leírhatod közben, hogy pontosan miket csinálsz, és megfigyelheted azt is, hogy mindez milyen érzéssel tölt el. Még csak meg sem kell osztanod senkivel ezt a megfigyelést, ha nem akarod. Meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan telik az idő, amikor a kedvenc játékodat játszod. Ugyanis hajlamosak vagyunk aszerint megítélni az eszköz használatára szánt időt, hogy mennyire vonódunk be abba a tevékenységbe. Minél inkább magával ragad egy játék, annál kevésbé érezzük valóságosnak a ténylegesen mért időt. Pedig mint mindenben, ebben is fontos az egyensúly keresése: jó, ha első helyen maradnak az egyéni és családi igények, a természetes életritmusod, és ebbe valahogy kényelmesen bele tudod illeszteni a digitális térben eltöltött időt.

Mennyi időt töltesz a digitális térben? Ennek a naplónak a segítségével megtudhatod:

A mobilozás általában nem pihenés

Kérdezd meg magadtól: van-e olyan nem digitális tevékenység, amiben örömödet leled? Vagy ha unatkozol, mindig a telefonodért nyúlsz? A digitális felületek könnyen elérhető örömöt és sikerélményt adhatnak, ami eleinte oldja a feszültséget. Észrevehetted már, hogy sok felületnek elég pörgős a tempója, így alkalmasak arra, hogy könnyen elűzd velük az unalmat. De ne engedd, hogy ez az élmény becsapjon: a használatuk a fáradtság ellen nem hat, mert igazából nem pihentet. Kivéve talán a relaxációs appokat vagy a nyugis zenéket a Spotify-on, lényegében minden felület azt harsogja, hogy gyorsabban, még többet vagy még egy pörgetést! Az ilyen ingerek okozta fokozott fáradtság pedig hatással van a hangulatunkra is. Szóval érdemes néha kilépni ebből a térből, és a szabadidőt aktív és passzív pihenéssel tölteni. Hidd el, a pihenés, a felfrissülés jót fog tenni a hangulatodnak is.

A digitális tér más világ?

Ne gondold, hogy a digitális tér totál más világ. Igen, sokszor a szabályokat egyértelműbbnek vagy épp ellenkezőleg, lazábbnak is érezhetjük. Viszont a kölcsönösség és az odafigyelés, amelyet egy élő beszélgetés ad, felértékelheti a digitális kapcsolattartás formáit is. Ennek a fordítottja ugyanígy megjelenhet egy játékban való fair play-nél vagy kitartásnál. Gondold át, hogy milyen magatartást érzel hasonlónak online és offline is, és hogy te magad hogyan viselkedsz ezekben a helyzetekben. Majd tedd fel magadnak a kérdést: vajon hol máshol tudod még ezeket hasznosítani, képviselni vagy megosztani másokkal?

Hogyan változtassunk?

Azt sem szabad említés nélkül hagyni, hogy az igényeink és a körülményeink sokszor annyira egyediek, mint az ujjlenyomatunk. Így ezeknek a digitális szokásoknak sem lehet más a kiindulópontja, csak mi saját magunk és a közvetlen környezetünk együtt. Még ha a fent összeszedett kérdésekre adott válaszaiddal nem is vagy elégedett, akkor se ijedj meg. Mert az maximum annyit jelent, hogy még nem alakítottál ki magadnak olyan szokásokat, amelyek tényleg a hasznodra vannak. Minden rossz szokástól meg lehet szabadulni. És még ha elsőre nehéznek is tűnhet, érdemes próbálkozni egy-egy olyan új szokás gyakorlásával, amelyet tényleg hasznosnak találsz. Sehol nincs kikötve, hogy egyedül kell ezzel foglalkoznod. Bármikor megkérheted a barátaidat vagy egy számodra megbízható felnőttet, hogy támogassanak egy új szokás kialakításában.

Bakti Tamás pszichológus

Kiemelt kép: Josh McKenna.

INTERNETMOST kutatás: számít a véleményed! Mondd el az >ITT<< (új fülön nyitja meg)">>>ITT<< található kérdőív kitöltésével, amire 10-18 éves diákok válaszait várjuk!