Világ

Használd te a netet – ne fordítva: így leszel biztonságban online is

3 aranyszabály, hogy te használd a netet, ne pedig az használjon téged!

Valószínű, hogy az időd egy részét te is egy kisebb-nagyobb képernyőbe merülve töltöd, a társasági élet jelentős része is online térben zajlik, ezért ugyanolyan fontos, hogy betarts pár biztonsági szabályt, mint amennyire elengedhetetlen, hogy szétnézz, mielőtt átmész az úttesten. Íme, a top 3 online biztonsági szabály!

Kezdjük azzal, hogy a virtuális tér is valóság: ami online zajlik, az ugyanolyan felelősséggel jár, és ugyanúgy lehetnek következményei, mintha a fizikai térben történt volna.

Ráadásul az internet nem felejt: amit egyszer feltöltöttél, az fent van akkor is, ha törlöd ‒ amit elküldtél, azt elküldted.

Több szem lát, nem csak akkor és addig, ameddig te akarod

Ha megbántanak, vagy ha te bántasz meg valakit, az a közösségi oldalakon ugyanúgy fáj, mint például a suliudvaron. Sőt, akár még jobban is, mert sokkal többen és sokkal tovább láthatják. Sose felejtsd el, hogy a chat, a hírfolyam, a megjelölés nem egy videojátékban történik, hanem igazi emberek fogják látni, akik másnap is emlékeznek rá.

Mielőtt megnyomod a küldés gombot, mindig tedd fel magadnak a kérdést: létezik olyan helyzet, amikor megbánhatod, hogy leírtad, amit leírtál, vagy hogy elküldted a képet, a videót?

3 aranyszabály, amiből nem lehet baj

Persze a net jó dolog, nem kell félni tőle, de ha ezt a három aranyszabályt betartod, nagy baj nem lehet!

  1. Soha semmit ne adj írásba, semmit ne küldj el, amit nem szeretnél, hogy egyszer az egész suli lásson! Soha semmit ne továbbíts, ami visszaüthet! A legjobb barátoddal is iszonyúan összeveszhetsz, a szerelmeddel is szakíthatsz, a dühös emberek pedig néha olyat tesznek, amit amúgy nem tennének. A bizalom jó dolog, de könnyen vissza lehet vele élni ‒ ne szolgáltasd ki magad!
  2. Ha olyan tartalmat töltesz fel, amiben rajtad kívül más is szerepel, mindig kérdezd meg az összes szereplőt, hogy szeretné-e, ha posztolnád az adott képet vagy videót!
  3. Módosult tudatállapotban lehetőleg soha ne posztolj: a józan, másnapi éned szerint már nem biztos, hogy annyira vicces lesz, és szinte tuti, hogy nem fogod megköszönni magadnak.

Mérő Vera

Kiemelt kép innen