Test

Az alkohol lehet veszélyes is – így kerüld el a bajt

A kellemes hatásai mellett az alkoholfogyasztás veszélyeket is rejteget – ismerd meg ezeket is, hogy elkerülhesd!

Tudjuk, hogy tudod, hogy 18 éves kor alatt nem ihatsz alkoholt. Azt is tudjuk, mert még emlékszünk, hogy ez viszonylag kevés embert tart vissza az ivástól. 

Ha esetleg, véletlenül, netalántán túl közeli kapcsolatba kerülnél az alkohollal, jól jöhet, ha tudod, mire számíthatsz.

Amit megiszol, valakinek le is kell bontania

A fiatal, fejlődésben lévő szervezet még nem áll készen arra, hogy gyorsan lebontsa az alkoholt. Ezért viszonylag kis mennyiség is megviselheti a szervezetet, és az alkohol feldolgozása is időbe telhet. Hogy mennyibe, az viszont egyénileg változó, és csak menet közben derül ki ‒ szóval mindig próbálj meg figyelni a szervezeted visszajelzéseire!

Aki először iszik valamilyen alkoholt, nagy valószínűséggel nem találja finomnak, mégis sokan állítják, hogy az, és sokan próbálnak is ennek megfelelni. Lehet, hogy jobban járunk, ha ezt a „hű, de finom” fázist egy-két korttyal kipipáljuk.

Neked mennyit ér meg egy fejfájás?

Van úgy, hogy elég nagy a nyomás a társaktól, hogy „ne már, mikor nősz már fel, miért csak belenyalsz, húzd meg rendesen…” Azért ilyenkor is annak fog később kevésbé fájni a feje (szó szerint és átvitt értelemben is), aki csak annyit nyel le, amennyitől még nem érzi azt, hogy legszívesebben visszaköpné. (Erről jut eszünkbe: tudtátok, hogy a profi borkóstolókon nagy edényeket helyeznek el, hogy a bírálók a borok megízlelése után kiköphessék azokat, nehogy megártson?) Már csak azért sem jó ötlet a társak bíztatására annyit inni, mint ők, mert mindenkinél máshol van a határ, mindenkinél más számít soknak. Ez felnőttkorban is így marad: van, akin nem látszik, és ő maga sem érzi nagyon, ha alkoholt ivott, van, aki viszont már egy pohár bortól is zavarosnak érzi a gondolatait, vagy nehézségei támadnak az egyensúlyával.

Az alkohol gátolja a gátlásainkat… várj, elmagyarázom!

Ráadásul az alkohol sok-sok, amúgy jól működő funciónkat gátolja. A gátlásainkra azonban pont fordítva hat: alkohol hatása alatt sokkal bevállalósabb az ember, vagy egyáltalán nem, vagy nem olyan gyorsan és intenzíven szólal meg a fejünkben az a hang, amelyik máskor azt mondja: „ezt inkább ne tedd”. Ez viszont másnap nagyon kellemetlen lehet, főleg, hogy akár videó is készülhet az eseményekről.

Ha tudod, hogy inni fogsz

Akár meg tud birkózni valakinek a szervezete valamennyi alkohollal, akár nem, általános szabály, hogy aki iszik, az előtte egyen. A kicsit nehezebb, zsírosabb ételek jobban „megágyaznak” az alkoholnak, így az kevésbé száll a fejbe, illetve a C-vitamin is jó szolgálatot tehet előtte és utána is. Azt is érdemes tudni, hogy az édes és/vagy szénsavas italoktól is gyorsabban be lehet rúgni, és tartósabban rosszul van tőlük az ember (a tartósabb itt nagyon rossz esetben akár napokat is jelenthet). Ugyanez igaz a különféle alkoholtartalmú italok keverésére is. 

Mindig igyál vizet is!

Ha valakivel, ne adj’ isten, véletlenül előfordulna a társaságodban, hogy alkoholt ivott, akkor minden esetben érdemes rábeszélni, hogy igyon mellé folyamatosan vagy akár utána sok vizet. Nem kólát, nem narancslevet, nem szénsavas italokat, csak sima vizet. Ez segít abban, hogy ne érezze magát úgy, mint egy kiszáradt fa. Az alkohol ugyanis hiába folyadék, dehidratál, vagyis elvonja a szervezetből a vizet, és azt pótolni kell. 

Mindemellett ha túl sok alkoholt innátok, előfordulhat az úgynevezett blackout, vagyis teljes emlékezetkiesés. Ez pedig egyrészt nagyon veszélyes, másrészt nem lenne jobb, ha emlékeznétek egy szuper este minden pillanatára?

Nagy Viktória

Kiemelt kép: Dan Page.