Test

Amit nem kellett volna meginni… – Ha valaki rosszul lesz az alkoholtól

Sajnos előfordulhat, hogy valaki rosszul méri fel, mennyi alkoholt bír. Ilyenkor a többiek segítségére szorulhat, hogy ne legyen komolyabb baja.

Az alkohol lehet veszélyes is – így kerüld el a bajt című cikkben már beszéltünk az alkoholról – arról viszont még nem, hogy mi a helyzet és hogyan tudsz segíteni, ha azt látod, hogy valakinek megártott az alkohol. 

Az alkohol tud túl sok lenni

Azok, akik több alkoholt isznak, mint amennyit az ő nagyon egyszeri, megismételhetetlen és személyes szervezetük képes befogadni, nagy valószínűséggel más formában látják majd viszont a lenyelt italt. De ez már nem annyira menő, még akkor sem, ha utána hónapokig lehet majd rókás vicceket mesélni. Aki annyi alkoholt iszik, hogy hány tőle, az úgy viselkedhet, olyasmit is mondhat, csinálhat, amit egyébként nem szeretne, és másnap biztosan nagyon pocsékul fogja érezni magát. Gyomor- és fejfájás, általános gyengeség, egy jó nagy adag önsajnálat garantált. Ezzel együtt a túl sok alkoholtól még mindig jobb megszabadulni (akár hányással is), mint hagyni, hogy kiüsse azt, aki ivott.

Ilyenkor rosszul lenni (sajnos) természetes

Ha azt érzitek, hogy rosszul vagytok, ne akarjátok titkolni: nyugodtan mondjátok el, ha nem is az egész társaságnak, de legalább a legjobb barátotoknak vagy barátnőtöknek. Ő hozhat nektek egy pohár vizet, és ha szükséges, segítséget hívhat, hazakísérhet titeket, vagy elvonulhat veletek egy nyugodt, csendes helyre, amíg kicsit jobban lesztek. 

Ha nagyobb a baj: eszméletvesztés

Előfordulhat, hogy valaki nem jól méri fel, mennyit bír, vagy nem figyel oda a teste jelzéseire (szédülés, hányinger, remegés, fejfájás, bizonytalan mozgás), és rosszul lesz. Ilyenkor az ember akár az eszméletét is elveszítheti (összeesik, nem reagál, nem válaszol, nem lehet vele szemkontaktust teremteni). Ha valaki kidől, próbáljátok meg fekvő helyzetben az oldalára fordítani! Ez azért fontos, hogy ha hányna, ne kerülhessen a légcsövébe a hányás (ami a legrosszabb esetben akár fulladást is okozhat).

Fontos, hogy senki ne maradjon egyedül, aki veszélyben lehet

Ha a társaságotokból valaki rosszul lenne, soha ne hagyjátok magára: valaki legyen vele, és figyelje, nehogy visszaforduljon a hátára, vagy a saját helyzetét rosszul felmérve veszélybe kerüljön, amikor kezd magához térni (elessen, eldőljön, összetörje magát, lefejeljen vagy magára rántson valamit). Nyissatok ablakot, vagy vigyétek ki a friss levegőre – lehetőleg ne álljátok körül, és ha kezdi visszanyerni az eszméletét, próbáljátok meg rávenni, hogy pihenjen még kicsit!

Ha ki is derül ilyenkor, hogy valaki ivott, mindig az a kisebb baj

Lehet, hogy nem szeretné, hogy kiderüljön, hogy alkoholt ivott, de ha rosszul van, ne habozzatok segítséget kérni! A mentősök, orvosok azért vannak, hogy segítsenek, nem az a dolguk, hogy titeket feljelentsenek, szóval ettől ne féljetek! Egyébként minden felnőttnek, a tanároknak, szülőknek is kötelessége, hogy először segítsenek. Ha utána nem azzal foglalkoznak, hogy örüljenek, hogy nem történt nagyobb baj, hanem azzal, hogy leszidjanak benneteket, az lehet, hogy pech, de benne van a pakliban. 

A lényeg mindig az, hogy nagyobb baj ne legyen

Minden helyzetre érvényes, hogy a rosszul lévő, bajban lévő emberhez segítséget kell kérni, akkor is, ha így kiderülhet, hogy valami olyasmit csinált, amit nem kellett volna. Sokkal nagyobb bajt kerülhettek el, ha elég bátrak és érettek vagytok ahhoz, hogy tudjátok, mikor mi a fontos: ilyenkor az, hogy akinek segítségre van szüksége, azt szakszerűen ellássák.

Nagy Viktória