Kapcsolatok

Ahogy terjed a Covid, úgy nő az iskolai vírusbullying

Furcsán köhög a folyosón? Gyanúsan sokat fújja az orrát a padtársam? Néha ennyi is elég, hogy elkezdődjön az iskolai zaklatásnak egy új formája, a vírusbullying.

A koronavírus-járvány miatt átalakultak a mindennapi szokásaink: új szabályok között kell élnünk, maszkot hordunk, nem járhatunk koncertre, moziba. Az iskolai élet is megváltozott – bár úgy tűnik, minden maradt a régiben, mert továbbra is kell felelni, dolgozatot írni, a szünetekben azt csináljuk, mint eddig, de időnként otthon marad egyik-másik osztálytársunk vagy tanárunk, mert betegek lettek. Ilyenkor jön a karantén és az online oktatás. Ez persze sokaknak nem tetszik, pedig senki nem tehet róla, ha megbetegszik, hiszen nem direkt kapja el a vírust. Ezért nem is szabadna haragudni rá – csúfolódni, viccelődni sem oké, még akkor sem, ha nem tűnik komolynak.

Fontos, hogy tudd: sosem az a hibás, akit bántanak. Ha érintett vagy, és a helyzetet nem sikerül egyedül megoldanod, érdemes segítséget kérned egy olyan felnőttől, akiben megbízol.

Ha úgy érzed, kiközösítettek, vagy ismersz olyat, akivel ez megtörtént, és tenni szeretnél ellene, próbálj meg beszélni róla, vagy keress egy felnőttet, akinek a támogatásával sikerülhet megszüntetni ezt a helyzetet.

Kiemelt kép innen