Vélemény

Távoktatás és a gyerekjogok: mi változott és mi nem?

A járvány miatt otthon töltött időben a mindennapok eltérnek a szokásostól, de a jogaink a távoktatás során sem sérülhetnek.

Napjainkban a járvány miatt kialakult rendkívül bonyolult, sok bizonytalansággal teli helyzet minket, gyerekeket is ugyanúgy érint, az ebből adódó problémákkal rendszeresen szembesülhetünk az élet számtalan területén. Ezúttal az egyik legfontosabbról, a távoktatásról szeretnék írni, és remélem, sok kérdésre választ kaphattok.

Mégis, mihez van jogod a távoktatás során?

Az általatok már bizonyára jól ismert távoktatási rendszer persze korántsem egységes, elég, ha megnézzük az ezerféle felületet, amelyeken a munka zajlik, vagy a számtalan értékelési módot. A jogaid azonban nem változnak a digitális tanulás során sem.

1. Megkülönböztetés tilalma, egyenlő bánásmód

A tanáraidnak mindenben segíteniük kell téged a távoktatás során. Nem érhet hátrányos megkülönböztetés sem a tanárok, sem az osztálytársak részéről, virtuálisan sem.

2. Tanulás és ismeretszerzés

Jogod van hozzájutni a szükséges vagy kívánt információkhoz akár digitálisan, akár könyvekből, kiadványokból. Ez nemcsak a sikeres tanuláshoz elengedhetetlen, hanem a fejlődésedhez, a szellemi szabadságodhoz (ami a gondolatok szabad megismerésének és a döntéseknek a lehetősége) is hozzájárul. A tanároknak mindig tájékoztatniuk kell téged az aktuális elvárásokról, feladatokról és az értékelés módjáról is.

3. Szabadidő

Ez az időszak sem szólhat csak a tanulásról, ugyanúgy elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű szabadidő is. Ezért jogod van ahhoz, hogy tanulás közben a szüneteket (a szabályokat betartva) tartalmasan el tudd tölteni, illetve választani is tudj a szabadidős lehetőségek közül.

Nagyon fontos tehát, hogy a távoktatás során is érvényesülhessenek a jogaid. Ha szeretnél további hasznos, vicces, érdekes és menő dolgokat megtudni a témában, kövesd a Hintalovon Alapítvány munkáját, illetve a Gyermekjogi Követek Instagram-oldalát!

Izsó András, Gyermekjogi Követ (17 éves)

Kiemelt kép: icons8.