Világ

Számít a jelenléted! – Tüntetéshez és információhoz való jog

2019-ben készült el az ENSZ jelentése, amelyben magyarországi gyerekeket kérdeztek arról, mennyire érvényesülnek a gyerekek jogai – a cikkben az ENSZ ajánlása olvasható a tüntetésekről és az információhoz jutásról.

Tüntetés

Jogod van a szólásszabadsághoz, tehát a nyilvánosság előtt is elmondhatod a véleményedet és az ötleteidet, ha tiszteletben tartasz közben másokat. Jogod van békés tüntetéseken  részt venni, de észben kell tartani, hogy ez nem sértheti az állam biztonságát, a közbiztonságot vagy más emberek jogait.

Mit mondtak a gyerekek?

A gyerekek felének volt jó tapasztalata vagy pozitív véleménye az utóbbi évek diáktüntetéseiről. Azok, akik negatívan beszéltek ezekről, nem hittek a sikerességükben, vagy féltek attól, hogy valamilyen bajuk, problémájuk származik abból, ha tüntetni mennek.

Mit mondott a Bizottság?

A Bizottság hangsúlyozta, hogy minden gyereknek joga van tüntetéseken részt venni anélkül, hogy emiatt bármilyen negatív következményt kelljen megtapasztalnia.

A politikusokat figyelmeztette arra, hogy a gyerekek nem használhatóak fel politikai célra vagy politikai kampányban.

Információ

Jogod van ahhoz, hogy a tévéből, internetről, könyvekből stb. információt szerezz. A felnőtteknek segíteniük kell abban, hogy olyan információkhoz juss, amiket megértesz, és nem károsak.

Mit mondtak a gyerekek?

A legtöbb gyerek (84%) fontosnak tartotta, hogy képben legyen a legfrissebb hírekkel és eseményekkel, azonban közülük nagyon sokan mondták azt, hogy hiába próbálnak tájékozódni, nehézségekbe ütköznek (45%), vagy nem is értik, miről van szó (4%). Voltak olyan gyerekek is, akik azt mondták, nem érdeklik őket a hírek (12%).

Kétszer annyi gyerek hall otthon vagy az iskolában a kötelességeiről, mint a jogairól. 10-ből 8 gyerek hall a kötelességeiről otthon vagy az iskolában, a jogairól pedig csak 10-ből 4 gyerekkel beszélnek.

Kevés gyerekkel beszélnek arról, hogy mit tegyenek, ha bántják őket: otthon a gyerekek 60%-a, az iskolában pedig csak 38%-uk hall erről.

Az online biztonságról 10-ből 4 gyerekkel nem beszélnek a suliban, pedig erről több szó esik mint otthon, ahol 10-ből 5 gyerek nem hall erről.

Mit mondott a Bizottság?

A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy minden gyerek számára érthető információt kell biztosítani. Különösen oda kell figyelni arra, hogy a gyerekek és a szüleik is tanuljanak az online biztonságról.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép innen