Világ

Mire készít fel a suli? A „Te hogy látod?” kutatás eredménye

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy egy kutatás 2019-es alapján milyennek látják a magyar gyerekek az oktatást és a szabadidős lehetőségeiket, illetve hogy az ENSZ szerint mit kellene tenni azért, hogy a gyerekek jogai ezekhez jobban érvényesüljenek.

Az oktatáshoz való jog

Jogod van a tanuláshoz. Az óvoda és az iskola célja, hogy a készségeidet és más képességeidet erősítse, fejlessze a személyiségedet, és ehhez adjon ismereteket. Az iskolának fel kell készítenie minden gyereket arra, hogy békésen és felelősségteljesen élhessen.

Mit mondtak a gyerekek?

A gyerekek számára az egyik legfontosabb az oktatás minősége. A tananyag hasznossága érdekelte őket legjobban, viszont csak 3-ból 1 gyerek mondta azt, hogy sok hasznos dolgot tanul. A gyerekek felénél kicsit kevesebben mondták azt, hogy az ő iskolájuk egy vidám hely, viszont több olyan gyerek (21%) is volt, aki arról számolt be, hogy sok a zaklatás és a bántalmazás abban az iskolában, ahova jár. Az, hogy hogyan érezték magukat az iskolában, befolyásolta azt is, hogy mit gondoltak a tanulásról. Aki jól érezte magát az iskolában, a tananyagról is pozitívabban gondolkodott.

Mit mondott a Bizottság?

2012 óta csak 16 éves koráig köteles valaki iskolába járni, ezért megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik hamar abbahagyták a tanulást. A Bizottság most elsősorban velük foglalkozott a jelentésben. Felhívta Magyarország figyelmét, hogy állítsák vissza tankötelezettség korhatárát.

A Bizottság elítélte az iskolai bántalmazást, és lépéseket sürgetett azért, hogy az iskolában a gyerekek biztonságban legyenek.

A szabadidőhöz való jog

Jogod van pihenni és játszani. A felnőtteknek támogatniuk kell abban, hogy a szabadidődben kulturális, művészeti vagy sportfoglalkozásokon vehess részt.

Mit mondtak a gyerekek?

Minden 3. gyerek nem tudott sportolni, zenélni vagy más szabadidős programon részt venni. Közülük legtöbben arra hivatkoztak, hogy nincs rá elég idejük (17%), de sok gyerek azért nem tud így kikapcsolódni, mert a családjának nincs elég pénze, vagy nincs erre lehetősége ahol lakik (8%).

Mit mond a Bizottság?

Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy minden gyereknek joga van a szabadidőhöz. Az államnak a tanterven keresztül kell biztosítania, hogy minden gyerek hozzáférhessen különböző szabadidős tevékenységekhez.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép: Adam Niklewicz