Test

8 szuper ok, amiért jó, ha a mozgás a mindennapjaid része

Összegyűjtöttük 8 okot, hogy megmutassuk, mi a jó a rendszeres sportban – legyen az a mozgás bármilyen formája, amit szeretsz!

Ha a mindennapjaidnak része a mozgás és a sport az iskola mellett, és ezt élvezed is, akkor szerencsés vagy. Ha még nincs az életedben rendszeres mozgás, akkor mondunk néhány érvet, hogy miért lenne az jó neked, ha mégis lenne. 

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, például naponta két kemény edzésre. Ha sikerül átlagosan napi egy órát mozgással (gyaloglással, futással, bármilyen mozgásos játékkal, tánccal stb.) töltened, akkor ebből sok hasznod lehet: 

  1. Ennyi mozgás bizonyítottan fitten tart, és segít elkerülni (később is!) a betegségeket. 
  2. Nemcsak az izmaid erősödhetnek, hanem a csontjaid is, és még a tartásod is szebbé válhat. 
  3. Ha olyan mozgást végzel rendszeresen, amely egyszerre többféle izmot fejleszt (ilyen az egyszerű fekvőtámasz is), az növekedési hormont szabadíthat fel, és magasabbra nőhetsz, mintha nem sportolnál.
  4. Elkerülheted, hogy gondod legyen a súlyoddal.
  5. Bármilyen mozgás serkenti az agytevékenységet. Szóval, ha a te kifogásod az, hogy muszáj tanulnod, vagy jobban érdekel a tudomány, akkor a mozgással két legyet üthetsz egy csapásra: a gondolkodás is jobban fog menni. 
  6. A sporttól jobb lesz az alvás. Nem könnyű mélyen aludni, ha napközben csak az agyad használod, a tested viszont kevésbé veszed igénybe.
  7. A mozgás csökkenti a feszültséget, a stresszt, és képessé tesz arra, hogy az újonnan adódó stresszhelyzeteket is jobban kezeld. Ha feszült vagy, bizonyos izmaid is megfeszülhetnek, és merevvé válhatnak – ezt jó kimozgatni. 
  8. Ha jól választod meg a mozgás módját, formáit, még ismerősökre, barátokra is szert tehetsz. Például akik ugyanoda járnak futni, súlyzózni vagy úszni, mint te, meg persze akkor is, ha csapatjátékba vagy táncba kapcsolódsz be. 

Nem az a lényeg, hogy élsportoló legyél, hanem hogy vigyázz a testi, szellemi és érzelmi egészségedre. Ehhez napi egy óra rendszeres mozgás már elég. Például most rögtön táncolhatsz erre a zenére:

Vagy inkább erre?

Vagy ehhez lenne inkább kedved?

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen