Vélemény

A mozgás: amikor egy kis halogatás segít a tanulásban

Kivagy a tanulástól? Állj fel az asztaltól: meglátod egy kis mozgás után sokkal jobban fogod érezni magadat, és a tanulás is jobban fog menni!

Idén érettségizem, így gyakran megpróbáltam a lehető legkülönfélébb tevékenységekkel és módszerekkel elkerülni a tanulást. Takarítottam például, teljesen magamtól, amiért amúgy anyukám hónapokig szokott könyörögni. Az időm nagy részében pedig a YouTube-on, a Pinteresten és az Instagramon lógtam, ahol rengeteg body positive oldalt és edzésprogramot találtam. Ezekről eszembe jutott, hogy bizony közeleg a nyár (és az érettségi vége!), a nyárral együtt pedig nemcsak a szabadság és a meleg, hanem a bikiniszezon is – úgyhogy még akár kapóra is jöhet egy kis mozgás.

A mozgás mint a tanulás halogatása

Így további nézelődés helyett  arra a döntésre jutottam, hogy a tanulás halogatásának új módszerét választom: belevágok egy 15 napos edzésbe. A szabályokat hamar átformáltam, és éppen amikor meguntam a tanulást, lenyomtam pár fekvőt, guggolást, planket, vagy végigcsináltam egy vezetett gyakorlatsort. Pár percet vett el a napomból, és mégis rengeteget segített: azt tapasztaltam, hogy ha tanulás közben mozgok, frissebb, koncentráltabb és lelkesebb leszek. Esténként könnyebben alszom el, reggel pedig kipihentebben ébredek. Rájöttem, hogy az edzés jó a stressz és a feszültség levezetésére is, mert az ezekből adódó erőt le lehet vezetni egy-egy jól megizzasztó gyakorlatban. És legfőképpen azt vettem észre, hogy napról napra erősebb vagyok, ami akár már a fürdőruhában is látszik.

Amit a testednek adsz, a lelked is megköszöni

A napi mozgás, egy kis izomláz és a gondolat, hogy megdolgoztál valamiért, rengeteget segít abban, hogy jól érezd magad. Akkor is, ha nem lettél egyik napról a másikra csupa izom sportoló, és ha csak egy kicsit mozogsz minden alkalommal – mert az a munka, amivel küzdöttél érte, erőt ad, és rengeteg sikerélményt.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgásnak milyen sok előnye van: nemcsak a testünk lesz egyre formásabb, erősebb, de a fizikai aktivitás jót tesz a szívünknek, a tüdőnknek, az agyunk pedig több friss, oxigénnel teli vérhez jut, ami szükséges a jobb működéshez, így segíti a tanulást is. 

Az edzést is csak elkezdeni nehéz

Elkezdeni sportolni vagy otthon edzeni néha nagyon nehéz, ezt tudom, de hidd el, ha nekivágsz, könnyen megszereted, mert nagyon hamar megmutatkoznak a pozitív hatásai akár a tanulásban, akár pedig abban, hogy hogyan érzed magad a bőrödben.  

Lányi Orsi

Kiemelt kép innen