Kapcsolatok

Amikor a másik „köddé válik” – a ghosting jelensége

Az online ismerkedésben könnyű eltűnni, viszont nehéz érzések maradhatnak utána.

Végre találkoztál valakivel, akivel úgy érzed, egy hullámhosszon vagytok, jól néz ki, és még vicces is. Az első találkozók jól sikerültek, sokat nevettetek, beszélgettetek, és talán ennél még jóval több is történt.  Úgy érzed, ebből valami szuper dolog sülhet ki, szinte érzed a pezsgést belülről. Alig várod a folytatást, hiszen olyan, mintha mindketten egymásra vártatok volna. De ekkor váratlanul szó nélkül eltűnik. Nem veszi fel a telefont, és nem reagál az üzenetekre, esetleg a közösségi oldalairól is letiltott. Egyszerűen köddé vált, te pedig nem érted, hogy mi történt, hiszen minden olyan jól alakult. Eláraszthatnak az érzések és a kérdések: mi volt a baj? Elrontottam valamit? Hogy lehet ez, hiszen olyan jó volt együtt! Vagy mégsem? Talán rosszul éreztem, hogy neki is tetszem?

Mi is a ghosting?

Nem, a válasz egyértelműen nem. A ghosting nevű jelenség áldozatává váltál. Ez az a jelenség, amikor valaki váratlanul megszakít minden kontaktot a másikkal azért, hogy lezárja a kapcsolatot. De az egyik legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy a ghosting sosem arról szól, akit otthagynak, semmiképpen sem az ő hibája. A ghosting nem csak a fent leírt helyzetben fordulhat elő, hanem az ismerkedés vagy barátkozás bármelyik szakaszában. Ghosting az is, ha valaki köszönés nélkül kilép egy chatelésből, ha néhány találkozó után eltűnik, vagy ha szexuális együttlét után többé nem reagál az üzenetekre. Elképesztően fájdalmas, amikor valakivel így szakítanak, miközben a köddé váló fél is tele lehet bűntudattal, bizonytalansággal. Az is gyakori, hogy valaki mindkét helyzetben volt már.

(Időnként persze előfordulhat olyan helyzet, amikor nagyon is jogos egyoldalúan lezárni a kapcsolatot, például ha a másik fél bántóan, megalázóan viselkedik, kihasznál vagy zaklat. Ilyenkor a kapcsolatból való kilépés célja a saját biztonságunk védelme.)

De ha senkinek sem jó, akkor miért történik meg mégis?

A ghosting kialakulásának egyik oka az online térben való ismerkedés. Hiszen  sokkal egyszerűbb kitörölni valakinek a profilját, mint bevállalni egy kellemetlen beszélgetést arról, hogy miért gondoltuk meg magunkat, miért mondunk nemet. Az online alkalmazások szinte mind arról szólnak, hogy gyorsan tudunk válogatni sok ember közül, és akinek nem tetszik a profilja, azt egyszerűen elhúzzuk, eltüntetjük a szemünk elől. Az online ismerkedés velejárója az is, hogy a másik sokszor teljesen idegen, nincsenek közös ismerősök, és ha már nem szeretnénk vele tartani a kapcsolatot, azt sem kell elmesélni a barátoknak, hogy pontosan hogyan és miért vetünk véget a kezdődő kapcsolatnak, mert a másik felet úgysem fogják hallani.

Hogyan válhatunk mi is ghostolóvá?

Hozzájárulhat az is, hogy nehéz beismerni a magunk számára, hogy tévedtünk, hogy mégsem tetszik az illető, akivel elkezdtünk ismerkedni, vagy sok esetben teljesen bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit is szeretnénk, mire van szükségünk. Csak beszélgetni kicsit, vagy komolyabb kapcsolatot kialakítani? Amikor még mi sem vagyunk biztosak abban, hogy mit is akarunk, ijesztő lehet, ha a másikon azt érezzük, hogy olyan dolgot vár tőlünk, amire még nem állunk készen. Ilyenkor akár arról is meggyőzhetjük magunkat, hogy jobb, ha gyorsan véget vetünk a dolognak, mintha hitegetjük a másikat. Összességében tehát könnyen találhatjuk magunkat a ghostoló helyzetében, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen kapcsolatot is szeretnénk, és nehezen vállaljuk fel az érzéseinket.

Hogyan szakíts tisztelettel?

  • Gondold át nyugodtan, hogy mit szeretnél, és miért. Teljesen oké nemet mondani, szakítani. Jogod van meggondolni magad, még akkor is, ha ez a másiknak valószínűleg fájdalmat fog okozni.
  • Készülj fel rá, hogy mit fogsz mondani, és hogy várhatóan hogyan fog reagálni a másik. Gondolj bele, hogy milyen képet szeretnél magadról mutatni.
  • Képzeld el, hogyan éreznéd magad a másik helyében, ha egyszerűen szó nélkül eltűnnél? Mit éreznél, ha ugyanez történne meg veled is? Neked ez milyen érzés lenne? Mire lenne inkább szükséged?
  • Beszéld át az érzéseidet egy barátoddal, akiben megbízol.
  • Szakíts személyesen. Legyél őszinte, de ne legyél kemény. Mondd el, mi tetszett meg benne, és hogy miért gondoltad meg magad. Helyezd a hangsúlyt a saját érzéseidre és szükségleteidre, ne a másik tulajdonságaira.

Oké,  értem, miért történt, de akkor is fáj

A ghostingolást elszenvedők komoly sérüléseket szerezhetnek egy-egy ilyen helyzet  után. A legrosszabb benne az, hogy saját magunkban bizonytalanít el. Egy szakítás egyébként is megrendítheti az ember önértékelését, hiszen elutasítást jelent. Egy hirtelen, magyarázat nélküli szakítás emellett azt is okozhatja, hogy elkezdünk elméleteket gyártani arról, hogy milyen hibákat követtünk el, mi a rossz bennünk, aminek súlyos következményei lehetnek. Pont a saját bizonytalanságaink, negatív önképünk erősödhet fel. Tovább növelheti a fájdalmat, hogy a szakítás során azt éljük meg, hogy a saját érzéseinket semmibe veszik. Nem tudjuk feltenni a kérdéseinket, kifejezni a csalódottságunkat, a szomorúságot vagy a haragot, amit egy szakítás során természetes, hogy mindenki átél. Megnehezíti a továbblépést, ha ezek az érzések bennünk maradnak. Ehhez ráadásul még az is társul, hogy a nagyon erős megbántottság érzése miatt lehet, hogy egyre nehezebb bízni az újonnan megismert emberekben.

Mi segíthet mégis a feldolgozásban, hogy kerülhetem el?

Keményen hangzik, de ha online ismerkedsz, jó, ha belegondolsz abba, hogy ez benne van a pakliban, jóval könnyebben megtörténhet, mintha nem online felületen vágsz bele az ismerkedésbe. Érdemes tehát az online ismerkedés elején neked is óvatosnak, figyelmesnek lenned. Jó, ha belegondolsz abba, hogy amit a másik félből látsz, az nem biztos, hogy teljesen fedi a valóságot.

Ha pedig mégis megtörténik veled, hogy a másik köddé válik, a legfontosabb azt tudatosítani, hogy a ghosting nem a te hibádból alakul ki, hanem a másik fél bátortalansága vagy ismerkedési nehézségei állnak a háttérben. Segíthet, ha arra gondolsz, hogy a ghosting hátterében az áll, hogy a másik fél jelenleg nem képes téged egyenrangú félként kezelni, nem áll készen egy kapcsolatra, nincs olyan állapotban, hogy boldoggá tudjon tenni téged. Pedig te is, mint mindenki, megérdemled, hogy tisztelettel és jól bánjanak veled.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen