Lélek

Kéretlen megjegyzés, érintés: tetszésnyilvánítás vs. zaklatás

Bár sajnos nagyon gyakori, a zaklatás minden formája bűncselekmény: a való életben éppúgy, mint az online térben.

A közönséges viccektől a beszólogatásig, a fogdosástól a durvább esetekig széles a skála. De a tested a tiéd, jogod van hozzá, hogy mindenki tisztelje.

Beszólnak a fiúk az iskolában. A melled, a feneked méretére, formájára tesznek megjegyzést. Odaszólnak az utcán, hogy jól tudsz-e dugni. Csapatban járó „menő” lányok állnak körül, és felajánlják, hogy leszopnak. Esetleg a hímvessződről kérdeznek. Hozzád dörgölőznek a buszon. A tanárod átkarol, amikor egymás mellett mentek a folyosón, és „véletlenül” összeér a csípőtök. Valaki, akit csak látásból ismersz, rád ír egy közösségi oldalon, és szexuális ajánlatot tesz, vagy olyasmit kérdez, ami egyáltalán nem tartozik rá. 

Nem meglepő, ha ilyenkor kellemetlenül érzed magad. Mégsem vagy biztos benne, hogy tiltakozhatsz-e, szóvá teheted-e, hogy ez neked nem jó, ez téged sért. 

A zaklatás független attól, hogy valaki vonzó vagy sem

Pedig jól érzed: az ilyen viselkedés nem a tetszésről szól, nem arról, hogy vonzónak találnak, akkor sem, ha egyébként az vagy. És soha nem véletlen vagy ártatlan. Ha valaki igazából vonzódik hozzád, az megtalálja a módját, hogy neked elfogadható módon jelezze azt. Te sem otromba megjegyzésekkel fejezed ki a tetszésed valakinek. Ha mégis így teszel, nemhogy vonzó nem leszel számára, hanem kifejezetten taszítónak fog érezni. Azért, mert engedély nélkül és durván megsértetted az intim szféráját, a saját testéhez és döntéseihez való jogát. Nincs mese: az ilyen viselkedés bunkóság, akár veled egykorútól, akár felnőttől kell elszenvedni. 

Az ilyen viselkedést a törvény szexuális zaklatásnak hívja, és ha többször előfordul, bünteti is. Akkor is, ha menőségnek szánod. Akkor is, ha a társaid mind úgy tesznek, mintha jó poénnak gondolnák. Akkor is, ha a „vicceid” áldozata soha nem mert tiltakozni, esetleg még jó képet is vág a durvasághoz. Ne gondold, hogy nem kéne érzékenykednie, megbántódnia. Ha te vagy ilyen megjegyzések, viccek céltáblája, akkor valószínűleg pontosan tudod, hogy ez mennyire fájó. 

Elvárhatod, hogy mindenki, a veled egyidősek és a nálad jóval idősebbek, a felnőttek, az öregek is tisztelettel beszéljenek veled. Akármilyen idős, akármilyen pozícióban is van valaki, nincs joga szexuális tartalmú megjegyzést tenni, gyerekekre, fiatalokra sem. Az iskola igazgatója sem teheti meg, hogy a kezével méri le a lányokon lévő szoknya hosszát. Az edződ sem igazíthat úgy a tartásodon, hogy a feneked fogja meg, akár fiú vagy, akár lány. Ha nem engeded, nem érhet hozzád. A tested a tied, azt nem csak érintenie tilos bárkinek, akinek ezt nem engeded meg, hanem szexuális vonatkozású megjegyzéseket sem tehet rá. Viccből sem tehet neked szexuális ajánlatot, akinek erre nem adtál felhatalmazást. 

A tested, a szexualitásod magánügy

Azért nem, mert a szexualitásod és a szexuális életed szigorúan a magánügyed. Azzal osztod meg, akivel te akarod. Akivel nem akarod, annak nincs joga ahhoz sem, hogy szexuális tartalmú megjegyzéseket tegyen, vagy úgy viselkedjen, mintha lenne egymáshoz szexuálisan közötök. Te döntöd el, hogy kinek lehet köze hozzád. 

Ha valaki olyan próbálkozik akár érintés formájában, akár durva vagy nem helyénvaló, neked kellemetlen szexuális tartalmú megjegyzésekkel, beszólásokkal, akinek nincs köze a szexualitásodhoz, azt visszautasíthatod. A törvény ebben támogat. Az ilyen érintés, szexuális tartalmú beszólás törvényellenes és büntethető. 

A zaklatás bűncselekmény

Az interneten sem oké, ha valaki ilyen megjegyzést vagy ajánlatot tesz. Ha a kapcsolatotok nem indokolja, hogy valaki ilyet írjon, és a tiltakozásod ellenére sem hagyja abba, akkor az zaklatás, amit a törvény büntet. 

Nincs rendben, ha a te szexualitásodról vagy szexuális életedről bárki nyilvánosan beszél. Akkor sem, ha egyébként van vele szexuális kapcsolatod. Nagyon nem oké, ha megosztja valamilyen fórumon, hogy mit csináltok, amikor szexuálisan együtt vagytok. Jól érzed, hogy ilyenkor visszaél a bizalmaddal. Nem te vagy a rossz fej, ha emiatt tiltakozol. A szexuális kapcsolatban alapvető, hogy bízhassatok egymásban. Ha valaki intim képet oszt meg más emberről vagy saját magáról, az bűncselekmény. Jó, ha tudod, hogy az ilyen képnek már a birtoklása (ha a telefonodon vagy a gépeden van) is büntethető.

Ha a környezetedben tapasztalsz zaklatást, ne tegyél úgy, mintha ez rendben lenne, akkor sem, ha nem neked szól a durvaság. Ha kívülállóként nevetsz az ilyesmin, te is bátorítod az elkövetőt. Nem tudhatod, hogy te mikor kerülsz sorra. Nem tehetsz róla, ha téged zaklatnak, de tehetsz azért, hogy a zaklatás ne számítson elfogadható viselkedésnek.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen