Test

Apró, kerek, telt, gömbölyű – ahány lány, annyi mell, méret és forma

Apró, kerek, telt, gömbölyű ‒ a cicik formája és mérete rengetegféle lehet: pont annyira sokféle, mint mi magunk.

A mell növekedésének első jele, hogy a mellbimbó elkezd kiemelkedni, és tényleg olyan lesz, mint egy virág bimbója. Felnőtt nők így emlékeznek vissza arra az időre, amikor növekedésnek indult a mellük: 

Úgy lettem figyelmes a cicim növekedésére, hogy egy olyan asztalnál ültem, ami pont a mellemig ért, és amikor nekidőltem, fájt. De csak az egyik, mert az már beindult. Előtte nem is igazán gondolkodtam olyasmin, hogy ez nőni fog.

Épp akkoriban az egyik osztálytársam mellbe vágott, és az anyukám frászt kapott, hogy az a cicim „bedagadt”. Elvitt egy gyerekkórházba, ahol az orvos azt mondta, ez normális, így indul a növekedés: az egyik elkezd duzzadni.

Nem egyformán nő a két mellem, az baj?

Nekik arról maradtak emlékeik, hogy az egyik cicijük hamarabb indult növekedésnek. Másoknak ez fel sem tűnik, mert körülbelül egyszerre emelkednek ki a mellbimbóik. Ezzel egy időben érzékenyebbé is válhatnak. Bizsergő, viszkető érzést is tapasztalhatsz, sőt akár fájdogálhat is a cicid. 

Ha fázol, összehúzódhat, megkeményedhet és kiemelkedhet a mellbimbód. Ez először szokatlan érzés lehet, de egy idő után természetessé válik.

Mennyi idő, mire megnőnek a melleim?

A mellek nem egyik napról a másikra nőnek meg, hanem szépen, lassan változnak. Először még lapos a mellkasod, a melled ugyanolyan, mint a kisfiúknak. Aztán kiemelkednek a mellbimbók és megnövekszik a bimbóudvar, sőt a színe kicsit sötétebbé is válhat. 

Később maga a mell is elkezd növekedni, domborodni, majd a bimbóudvar a mellbimbóval dudorodik ki, külön kis dombocskát formázva gömbölyödő melleiden. (Vannak olyan lányok, akiknél ez kimarad). Végül eltűnik ez a külön kis dombocska, és a melleid elérik azt a méretet, amekkorára nőni szeretnének. Ez nem jelenti azt, hogy most már pont ekkorák maradnak egész életedben. Kicsit még nőhetnek egészen húszéves korodig, és ha majd kisbabát vársz, megint elkezdenek változni, növekedni…

Kép innen

Hogyan változik később a mell? Olvass tovább!

Hoppál Bori

Ez a cikk részlet Az én testem – kamaszlányok kérdései, Hoppál Bori válaszai című könyvből

Kiemelt kép innen.