Test

Ismered a női melleket? Így fejlődnek és így működnek

A láthatatlan mellizmoktól a mellbimbóig: te ismered a melledet? Tudod, hogyan épül fel, és hogyan működik?

A lányok melle a serdülőkorig kívülről nem különbözik a fiúkétól. A kamaszkor beköszöntével az agyalapi mirigy hormonjelzéseket kezd küldeni a petefészkeknek, hogy működésbe léphetnek, és az általuk termelt hormon hatására a lányok teste gömbölyödésnek indul: a csípő, a comb és a fenék tájékán kisebb-nagyobb „zsírraktárak” keletkeznek. Ugyanez történik a mellekben is. Hogy kinek milyen alakú és méretű lesz a melle, az attól függ, mennyi zsír rakódik le benne, és milyen formán.

Vajda Melinda

A női mellben nemcsak zsírszövet, hanem tejtermelő mirigyek (tejhólyagok) és tejcsatornák (tejjáratok) is találhatók. Kamaszkorban ezek is fejlődésnek indulnak egy kicsit, de ettől nem lesz sokkal nagyobb a lányok cicije, mert ezek majd csak később, a gyermekvárás időszakában fejlődnek ki és sokasodnak meg igazán. Ekkor viszont pont a zsírszövettől veszik el a helyet. Így a várandósság és a szoptatás idejére ugyan megnőnek a mellek, de utána visszatérnek az eredeti méretükhöz. Mivel a zsírszövetből eddigre kevesebb maradt, korábbi fiatalos formájukból általában veszítenek.

A mellizmok

A mellizmok nem a mellben magában, hanem „mögötte”, a bordákra simulva helyezkednek el. A mellizom edzése kisebb melleknél emelhet valamicskét a domborulatokon, de nagyobb kebleknél sajnos nem hoz látványos változást. Ettől még a mellizmok tornáztatása hasznos, mert fokozza a vér- és nyirokkeringést, ami hozzájárul a mellek egészségéhez, de nagy méretnövekedést ne várj tőle.

Vajda Melinda

A mell tartószalagjai (Cooper-szalagok) azért nincsenek a képen, mert nem olyan vastagok, mint a boka vagy a térd jól látható szalagjai. Szinte láthatatlanul, fátyol-hálószerűen fonják körbe a mell mirigyes állományát, és sajnos nem is biztosítanak nagyon erős tartást a melleknek.

A mellbimbó

A mellbimbó és a bimbóudvar általában sötétebb, mint a mell bőre. Vannak egészen világos és jóval sötétebb bimbóudvarok, mint ahogy a méretük is nagyon változatos lehet. A sötétebb szín és a bimbó kiemelkedése azért fontos, hogy a kisbaba könnyen megtalálja és szájába tudja venni, amikor szopik.

A bimbóudvaron található kis dudorokat Montgomery-mirigyeknek nevezik William Fetherstone Montgomery (1797–1859) angol nőgyógyász után. Kinek több van belőlük, kinek kevesebb, számuk 4-től 30-ig bármennyi lehet. Zsíros cseppeket termelnek, amik síkosítják, védik és enyhén fertőtlenítik a mellbimbót a szoptatásnál. Van viszont egy másik funkciója is ezeknek az apró dudoroknak. A hónaljban és a nemi szerveknél található mirigyekhez hasonlóan olyan szaganyagot termelnek a szexuális együttlét során, amit ugyan tudatosan nem érzékel a partner, de szexuális vágyát növeli.

A mell működése

A mellbimbó és a bimbóudvar összehúzódással reagál bármilyen érintésre, izgatásra, de akár a hidegre is. Ilyenkor a bimbó megkeményedik és kiemelkedik. Ez az oxitocin hormon termelődését is beindítja a testben, amely a boldogság és szeretet érzésével tölti el a nőt. Ha éppen szoptat, akkor ugyanez a hormon a tejhólyagocskák ritmikus összehúzódását indítja el, és ezzel segíti a tej továbbjutását a tejjáratokba. A bimbón látható lyukak a 15–20 tejcsatorna kivezető nyílásai, amiket piciny zsírdugók tömítenek el a még vagy már nem szoptató mellben.

Hoppál Bori

Kiemelt kép: Veronika Kotyk