Világ

Kikértük a véleményeteket a netezésről – íme a válaszok!

Fontos, hogy mit gondoltok, hiszen ti ismeritek a legjobban a saját internethasználati szokásaitokat. Ha elmondjátok a véleményeteket a netről, a szüleitek és a tanáraitok is könnyebben segíthetnek, amikor szükség van rá – ezért készült az InternetMost kutatás. Ismerd meg az eredményeket!

Mi az? „Csodálatos időpazarlás.” „Valami olyan, ami épp annyit ad hozzá az életemhez, amennyit el is vesz.” „Olyan, mint a tűz, veszélyes, viszont ha nem lenne, nagyon nehézkes lenne az életünk.” „Hatalmas tudás, egyben hatalmas veszélyek helye.”

2020 tavaszán a Hintalovon Alapítvány és a Magyar Telekom reprezentatív kutatásában több mint 1300 gyerek mondta el, mi zavarja őket a neten, mit gondolnak az otthoni netes szabályokról, a digitális oktatásról, és miről beszélgetnének többet. 

A nethasználat akkor lesz biztonságos, ha a felnőttek odafigyelnek arra, ami benneteket, gyerekeket foglalkoztat. Hogyan ismerd fel az álhíreket és a megbízható információkat? Hogyan használják fel az adataidat? Cikksorozatunkban választ kaphattok a kérdéseitekre, és bemutatjuk a legfőbb eredményeket is. Sok visszajelzés érkezett a felmérésről, igyekszünk ezeket is megválaszolni. Kövesd az #InternetMost címkét, és használd tudatosan a netet!

Mi ez a kutatás? 

2020 márciusában a Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány összefogásával nagyszabású online felmérés indult a 18 éven aluliak között. Az InternetMost” nevű kutatás célja az volt, hogy megtudjuk, mi a fontos a gyerekeknek az interneten, hiszen csak akkor lehet megfelelő válaszokat találni a benneteket érintő kérdésekre, ha figyelembe vesszük a ti véleményeteket is.

Ki vett részt benne?

Az online kérdőívet 18 éven aluli gyerekek töltötték ki. A kutatás eredményei reprezentálják a 13–17 éves, magyarországi gyerekeketmegyénként és nemenként. Összesen 1362 választ elemeztünk, akik között tehát olyan arányban vannak fiúk és lányok a különböző megyékből, ahogyan a teljes korcsoportban. A fiatalabbaktól kevés válasz érkezett, de az ő válaszaikat is megvizsgáltuk, és figyelembe vettük a felnőtteknek szóló javaslatok megfogalmazásánál. 

Mi történt a válaszokkal? 

A válaszokat a Hintalovon Alapítvány kollégáival összegeztük, statisztikai elemzéseket végeztünk rajtuk, átolvastuk, és kódoltuk a szöveges válaszaitokat, majd a Hintalovon két Gyermekjogi Követével (kortársaitokkal) közösen elemeztük, értelmeztük az eredményeket. Egy önálló kutatási jelentést készítettünk a 13–17 évesek válaszaiból, majd összevetettük azt a szülőkkel és szakemberekkel készült beszélgetések eredményeivel. A legfontosabb tanulságokat július elején bemutattuk a Magyar Telekom vezetőségének, amelynek segítünk abban, hogy olyan online biztonságról szóló programokat indítson, amelyek a gyerekek véleményét is figyelembeveszik, és támogatják a gyerekjogok érvényesülését.

Mi értelme volt elmondani a véleményeteket?

Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb tudnivalókat azokban a témákban, amelyeket a kérdőívben kiemeltetek. Olvashatsz az álhírekről, az adataid védelméről, a túlzott nethasználatról is. Segítjük a szülőket, hogy amikor a nethasználat miatt aggódnak, mire figyeljenek. Felhívjuk a tanárok figyelmét arra, hogy mivel lesz jobb nektek a digitális oktatás, és figyelembe vesszük a véleményeteket, ha szolgáltatókkal, döntéshozókkal dolgozunk. A Yelon szülői oldalán láthatod, hogy miket javasolunk a felnőtteknek.

Mik a legfontosabb eredmények?

Kiemelt kép: Pete Ryan.