Világ

Számít a véleményed? – Jogod van a részvételhez!

2019-ben jelentés készült az ENSZ-nek a magyarországi gyerekek megkérdezésével, ugyanis az ENSZ ötévente vizsgálja, mit kell még tenni a gyerekjogokért Magyarországon. 2020-ban egy listát készítettek erről az államnak. Ismerd meg az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának ajánlásait – elsőként a részvétellel kapcsolatban.

A véleménynyilvánításhoz való jog

Minden téged érintő ügyben jogod van elmondani a véleményedet. A felnőtteknek meg kell hallgatniuk téged, és meg kell fontolniuk, amit mondtál – legyen az az iskolában, otthon, orvosnál, rendőrségen, bíróságon vagy akár a diákparlamentben.

Mit mondtak a gyerekek?

10-ből 8 gyerek azt mondta, hogy otthon a családi döntéseknél figyelembe veszik a véleményét, az iskolában viszont már csak a gyerekek fele érezte ugyanezt. A helyi országos ügyekkel kapcsolatban már csak a gyerekek negyede gondolta, hogy számít a véleménye. Pedig a gyerekek több beleszólást szeretnének az őket érintő kormányzati kérdésekbe. Ez szerintük a 2. legfontosabb dolog a jövőt illetően.

Mit mondott a Bizottság?

Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy minden gyereknek meg kell hallgatni a véleményét az őket érintő kérdésekben, legyen szó hivatalos, jogi ügyekről, az iskolai döntésekről, a helyi ügyekről és a családi döntésekről. A Bizottság külön kiemelte, hogy szülessenek olyan kezdeményezések, amely során a gyerekek elmondhatják a véleményüket a döntéshozóknak is, főleg azokban a témákban, amik a legjobban aggasztják őket.

A Bizottság támogatja, hogy legyenek olyan szervezetek, amik képviselik a gyerekek érdekeit: diákönkormányzatok, diáktanácsok és diákparlament. Nagyon fontosnak tartja, hogy ezekben a szervezetekben a gyerekek láthassák el a vezető tisztségeket.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép: Barbara Kelley